Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » poniedziałek, 20 lut 2017, 20:21

Ok.
Odpowiedzi czas:

Półczłowiekpółlitra
Co do drożdży to Ci nie pomogę bo nie mieszkam w Pl i rzadko tam bywam.
https://zapodaj.net/dbacea96aa04c.jpg.html

Mariusz19029
Mam kolumnę 76 z buforem na kegu 50 l i ufem od Herbaty z grzałkami 3x2kw
Proces standardowy. Rozgrzewanie, 3 x zalanie, godzina stabilizacji , odbiór z temperatury dnia plus 0.6 stopnia do odcięcia przez ez. Pod koniec jak temperatura zaczyna szybko sie podnosić zamykam odbiór do ustabilizowania się i ponowne otwarcie na mniejszym tempie odbioru. Tak dwa do trzech razy a potem reszta w pogony. Oczywiście po drodze przedgony opuszczają kolumnę :)
W uzyskanym płynie jest 96% :D
https://zapodaj.net/e8d64c706ea7c.jpg.html

Gadaka. Ciężko mi porównywać na chwilę obecną produkt z jednych i drugich drożdży bo zawsze przepuszczam dwa razy a te nowe mam dopiero po jednym razie. Tym nie mniej wydaje mi się że zapach produktu z nowych jest delikatniejszy. ( podkreślam wydaje mi się ).



I małe podsumowanie..
Wiem że wydajność jest bardzo duża. Niewątpliwie mnie to cieszy.
Nie było moim zamiarem z kimkolwiek wchodzić w jakiekolwiek spory co do produkcji i jej efektów.
Chciałem zaprezentować jedynie nowe drożdże które jeszcze tu się nie pojawiły. Niewątpliwie są droższe w użyciu ze względu na ilość na litr jaką producent sugeruje.
Gdy pojawi sie więcej ciepła w przyrodzie spróbuję zastosować mniejszą dawkę. Ale na razie będzie jak przykazał twórca drożdży bo jest zimno i nie chcę zużywać więcej prądu niż muszę :P


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

gadaka
300
Posty: 346
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: gadaka » wtorek, 21 mar 2017, 00:33

@Slodziaksos
Udało Ci się przepuścić drugi raz?


rozrywek
2000
Posty: 2355
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: rozrywek » wtorek, 21 mar 2017, 05:17

Nie neguje uzysku, ale sprawdź alkoholomierz, tak dla pewności.

Jeśli zamierzałeś dosypywać i tak cukru, mogłeś startować z niższym BLG, grzybki by ruszyły o wiele szybciej.

Ale tak naprawdę niepokoi mnie temperatura nastawu oraz otoczenia. W normalnych temperaturowych warunkach jakie stosujemy (15-20stopni Celsjusza), na logikę, nastaw powinien się zagotować.
Przy tak drastycznie niskiej temperaturze otoczenia, potrafiły utrzymać dobrą temperaturę fermentacji, aż zbyt dobrą, można by rzec.
Grzeją ostro, za ostro, tak mi się przynajmniej wydaje.

Proponuje zatem prosty eksperyment: Odlanie części następnego nastawu np do 5L baniaka po wodzie mineralnej i przeniesienie do temperatury pokojowej, jak się ugotuje, to wlejesz z powrotem do beczki, straty nie będzie :)
Grzybki same w sobie są dosyć interesujące, ale zastanawia mnie ekstremalna tolerancja na wszelkie warunki, które normalnie by je ubiły.
Następną sprawą jest dobra ocena organoleptyczna po drugim pędzie.
Osobiście to nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek Turbo, niemniej jednak, jestem ciekaw twojej subiektywnej opinii.
Pozdrawiam serdecznie i niecierpliwością czekamy na opis twoich wrażeń. :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: kolpaw » czwartek, 4 maja 2017, 22:40

Dziś przyszły drożdże i dziś poszedł w ruch nastaw 35kg cukru i 120l wody i około 750g drożdży (zrobiłem zgodnie z instrukcja z paczki). Od siebie dodałem dwie łyżki kwasku. Drożdże zadałem w temperaturze 30 stopni przy temperaturze otoczenia około 10stopni, beczka 220litrow niczym nie ocieplana.

Dam znać po weekendzie jak sobie radzi, liczę ze w przyszły weekend pójdzie na rurki i sprawdzę wydajność.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » piątek, 5 maja 2017, 00:19

Ten kwasek to już nie potrzebny w bo nich jest pożywek do oporu. No i ciekaw jestem jak to pójdzie temperaturowo

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: radius » piątek, 5 maja 2017, 05:56

Kwasek to nie pożywka i nie po to się go dodaje. Chodzi o obniżenie Ph nastawu aby drożdże miały łatwiej.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: kolpaw » piątek, 5 maja 2017, 14:23

Drożdże maja się najlepiej w pH kwaśnym między 4,5 a 6,5 a jak wiadomo cukier jest zasadowy pH okolo 7,5 do nawet 7,9 co razem z woda o pH tez koło 7 tworzy niezbyt korzystne warunki dla drożdży dlatego dodajemy kwasek.

W zacierach zbożowych dodajemy kwasek dla polepszenia efektywności enzymów co również polepsza warunki dla drożdży. Tyle w temacie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » piątek, 5 maja 2017, 15:44

Wiem po co kwasek ale mówiąc pożywki to już był skrót myślowy, że to co potrzebne już jest w paczce, chyba, że się mylę.

Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: kolpaw » sobota, 6 maja 2017, 23:32

Dosyć duży skrót myślowy bo próbowałem organoleptycznie tych drożdży i żadnego kwaśnego smaku w nich nie czułem tym bardziej ze skład nie potwierdza tej tezy.

W małych nastawach nigdy kwasku nie dodaje ale powyżej 100 litrów zawsze chociaż trochę zakwaszam nastawy czy zaciery.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: olo 69 » niedziela, 7 maja 2017, 19:24

Można zakwaszać ale po co? Sprawdźcie ph zacieru jak też nastawu w 1-2 dniu fermentacji, oczywiście takiego bez zakwaszania.
Ewentualnie na koniec fermentacji. U mnie zawsze mają niskie ph.
Może u innych jest inaczej. U mnie bez kwasku szybciej kończy się fermentacja. Tak jakby drożdże miały o dziwo "łatwiej"
Pozdrawiam,olo 69


McPi
20
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 08:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: McPi » niedziela, 7 maja 2017, 22:50

Jakie jest u Ciebie ph startowe?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: radius » poniedziałek, 8 maja 2017, 05:08

@olo69, zauważ, że mowa jest o nastawie cukrowym i wg mnie taki nastaw trochę inaczej się "zakwasza" niż zacier zbożowy, który już od zastartowania fermentacji zaczyna zmieniać swoje Ph i to dość szybko a po jej zakończeniu jest wyraźnie w smaku kwaśno-wytrawny.
Cukrówka po skończeniu fermentacji jest raczej gorzko-wytrawna, więc może przy nastawie cukrowym warto zakwasić środowisko dla lepszej pracy drożdży? Osobiście nigdy cukrówek nie zakwaszałem i nie mierzyłem Ph ale w tym tygodniu będę robił mały nastaw, więc nie omieszkam sprawdzić ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: olo 69 » poniedziałek, 8 maja 2017, 09:02

@radius
Zmierz ph nastawu po zadaniu drożdży oraz na koniec fermentacji. U mnie mimo, że robię podwójne nastawy na jednej paczce drożdży, nastaw po wsypaniu drożdży jest już dostatecznie kwaśny. Nie pamiętam dokładnie, ale na starcie ma około 5,5 ph. A na koniec fermentacji ph 4. Dlatego właśnie przestałem dodawać kwasu zarówno do cukrówek jak i zbożówek.
Pozdrawiam,olo 69

Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: herbata666 » poniedziałek, 8 maja 2017, 23:35

kolpaw pisze:Dziś przyszły drożdże i dziś poszedł w ruch nastaw 35kg cukru i 120l wody i około 750g drożdży (zrobiłem zgodnie z instrukcja z paczki). Od siebie dodałem dwie łyżki kwasku. Drożdże zadałem w temperaturze 30 stopni przy temperaturze otoczenia około 10stopni, beczka 220litrow niczym nie ocieplana.

Dam znać po weekendzie jak sobie radzi, liczę ze w przyszły weekend pójdzie na rurki i sprawdzę wydajność.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Cześć i jak grzybki, chyba pozytywnie ??.

Ja od jakiegoś czasu tylko ich używam, dość rzadko bo pracy dużo i czasu nie ma.
Testowane i sprawdzone proporcje przez kilku kolegów :
65kg cukru
160l wody
temperatura. startu 24C
temperatura otoczenia około 16-17C (jeżeli większa to trzeba kontrolować temperaturę beczki, szczególnie pod koniec 2 doby kiedy jest epicentrum, spokojnie można czekać z chłodzeniem do 33-34C).
grzybki 1000gram
czas pracy na poziomie 5 dni
dnia szóstego -5blg
destylat bardzo podobny do BL

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

KONTAKT GŁÓWNIE PRZEZ TELEFON CODZIENNIE 10-20

Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: kolpaw » poniedziałek, 8 maja 2017, 23:59

Jeszcze nie byłem na działce wiec nie wiem jaki jest etap, byłem na chwile drugiego dnia i wszystko pięknie chodziło. W sobotę dam znać jak grzybki i efekt końcowy.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


McPi
20
Posty: 24
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 08:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: McPi » wtorek, 9 maja 2017, 04:06

Slodziaksos pisze:Gdy pojawi sie więcej ciepła w przyrodzie spróbuję zastosować mniejszą dawkę.


Robiłeś już nastaw z pomniejszoną ilością grzybów? Jeśli tak, to o ile dałeś mniej, i czy podołały zadaniu?


Autor tematu
Slodziaksos
50
Posty: 51
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » środa, 10 maja 2017, 08:44

McPi pisze:Robiłeś już nastaw z pomniejszoną ilością grzybów? Jeśli tak, to o ile dałeś mniej, i czy podołały zadaniu?


Nie robiłem.
Pogoda nie dopisuje. Właśnie pada białe z deszczem a temperatury są około zerowe. Więc na razie cisza w temacie.

Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: kolpaw » sobota, 13 maja 2017, 10:41

Obrazek

Nastaw z ujemnym blg, ładnie pachnie szampanem i jest mocno gazowany. Cześć dziś przepuszczę a cześć dostanie turboklaru i pójdzie na rurki później.

Edit: około 40 l wsadu, odbierałem z pogonami do skoku na 10 polce. Wszystkiego razem zebrałem około 6,5l (z przedgonem).


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości