W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
rafal_sta
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:09
Ulubiony Alkohol: Wodka Wodeczka :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wielka Brytania

Post autor: rafal_sta »

Witam.
Jestem nowy w temacie pędzenia eliksiru życia wiec mam takie pytanko. Jaka jest najwyższa temperatura w której mogą żyć i pracować drożdże,
Pozdrawiam
alembiki
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?

Post autor: Calyx »

20 - 30*C

Na każdej paczce z drożdżami (pomijam piekarnicze)
jest podane optimum temperatury. (Prawie na każdej) :)
W zbyt niskiej pracują niemrawo, w zbyt wysokiej giną.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?

Post autor: Kucyk »

Drożdże, jak każdy żywy organizm, zbudowane są z białek. W temperaturze powyżej 40*C białko się ścina. Często przyczyną zatrzymania fermentacji jest przegrzanie zacieru i uśmiercenie drożdży. Dlatego staramy się tak regulować temperaturę nastawów aby zamykała się w podanym przez Calyx'a zakresie. Obniżenie temperatury do kilku stopni drożdży nie zabija ale wstrzymuje ich aktywność co spowodować może zepsucie nastawu.

Autor tematu
rafal_sta
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:09
Ulubiony Alkohol: Wodka Wodeczka :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wielka Brytania
Re: W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?

Post autor: rafal_sta »

Kucyk pisze:Drożdże, jak każdy żywy organizm, zbudowane są z białek. W temperaturze powyżej 40*C białko się ścina. Często przyczyną zatrzymania fermentacji jest przegrzanie zacieru i uśmiercenie drożdży. Dlatego staramy się tak regulować temperaturę nastawów aby zamykała się w podanym przez Calyx'a zakresie. Obniżenie temperatury do kilku stopni drożdży nie zabija ale wstrzymuje ich aktywność co spowodować może zepsucie nastawu.
A co zrobić jak się przegrzeje zacier i grzybki padną? Czy można zacząć proces od nowa? Czy obumarłe drożdże posłużą nowym za pożywkę?
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?

Post autor: Kucyk »

Dokładnie tak, jak napisałeś! :ok:

Autor tematu
rafal_sta
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:09
Ulubiony Alkohol: Wodka Wodeczka :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Wielka Brytania
Re: W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?

Post autor: rafal_sta »

Wczoraj ugotowałem wszystkie grzyby ale już dodałem (niewiele ich miałem bo około 100g na 15l mam nadzieje ze wystarczy ) i już zaczęły ostro pracować
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”