Witam.
Jestem nowy w temacie pędzenia eliksiru życia wiec mam takie pytanko. Jaka jest najwyższa temperatura w której mogą żyć i pracować drożdże,
Pozdrawiam
W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?
Drożdże, jak każdy żywy organizm, zbudowane są z białek. W temperaturze powyżej 40*C białko się ścina. Często przyczyną zatrzymania fermentacji jest przegrzanie zacieru i uśmiercenie drożdży. Dlatego staramy się tak regulować temperaturę nastawów aby zamykała się w podanym przez Calyx'a zakresie. Obniżenie temperatury do kilku stopni drożdży nie zabija ale wstrzymuje ich aktywność co spowodować może zepsucie nastawu.
-
Autor tematu - Posty: 14
- Rejestracja: niedziela, 10 sty 2010, 19:09
- Ulubiony Alkohol: Wodka Wodeczka :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Wielka Brytania
Re: W jakiej temperaturze obumierają Drożdże?
A co zrobić jak się przegrzeje zacier i grzybki padną? Czy można zacząć proces od nowa? Czy obumarłe drożdże posłużą nowym za pożywkę?Kucyk pisze:Drożdże, jak każdy żywy organizm, zbudowane są z białek. W temperaturze powyżej 40*C białko się ścina. Często przyczyną zatrzymania fermentacji jest przegrzanie zacieru i uśmiercenie drożdży. Dlatego staramy się tak regulować temperaturę nastawów aby zamykała się w podanym przez Calyx'a zakresie. Obniżenie temperatury do kilku stopni drożdży nie zabija ale wstrzymuje ich aktywność co spowodować może zepsucie nastawu.