Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...

lolek78
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:18
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: lolek78 » czwartek, 27 kwie 2017, 21:46

U mnie wygląda następująco: po fermentacji, odgazowuje mieszając, daję Turbo Klar, na nast dzień zlewam i czekam
Odgazowujesz przed zlaniem z drożdżami ?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ciemiernik
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 6 sie 2015, 08:59
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: Ciemiernik » piątek, 28 kwie 2017, 08:11

Witam, z nastawem nic nie robiłem po przefermentowaniu. Spróbuje z odgazowaniem i wyklarowaniem w najbliższym czasie może to o to chodzi :)

Wydajność mierzyłem zaraz jak miałem gotową kolumnę.
Generalnie czytałem wszystkie najważniejsze wątki być może właśnie to moje mało rygorystyczne podejście jest problemem. Odświeżę wszystkie wątki przez Was podsunięte i na nowo się wezmę za robotę, dzięki :)

Przy okazji pokaże kolumnę. Za jakiś czas dam znać czy coś wyszło na +.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


pawelss
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 3 lis 2013, 17:21
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Piwo i czysta :)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Białystok
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: pawelss » piątek, 28 kwie 2017, 15:41

1. Ile czasu po wyklarowaniu i zlaniu znad osadu nastaw może stać?
2. Czy jak postoi kilka dni będzie to miało zły wpływ na smak późniejszego destylatu?
3. Jeśli mówimy o klarowaniu grawitacyjnym to wiadomo, że czas się wydłuża i stąd pytanie czy długi kontakt z grzybkami będzie miał wpływ na destylat?


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: golec269 » piątek, 28 kwie 2017, 17:19

@pawelss
Od1. Nawet kilka miesięcy(dużo zależy od temperatury)
Od2. Nie
Od3. Powyżej dwóch tygodni może,ale lepiej zlać i robić.


henik
100
Posty: 122
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: henik » piątek, 28 kwie 2017, 17:58

Kolego Ciemiernik mam nadzieję że, kolumnę stawiasz do pionu przed? Jeżeli stoi tak w czasie pracy jak na zdjęciu to nie dobrze, bardzo niedobrze.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: seneka » sobota, 29 kwie 2017, 00:14

Kolego hernik nie pij zanim coś napiszesz, bo nic nie wnosisz do tematu.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


henik
100
Posty: 122
Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: henik » sobota, 29 kwie 2017, 09:06

Kolego seneka25. Zdaje się odwrotnie. Odpowiednie ustawienie w pionie kolumny jest ważne. Mam też, to tak nie temacie, pisz poprawnie mój nick, ewentualnie możesz użyć opcji, kopiuj- wklej. Miłego dnia życzę. henik


tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 20:49
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: tomektz » sobota, 29 kwie 2017, 22:19

Panowie pędzenie na 2.5 rozwiąże wszystkie problemy zapachowe i ostrego smaku ja to przerabiałem i teraz mam alkohol super jakości


lolek78
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 13:18
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: lolek78 » niedziela, 30 kwie 2017, 00:57

henik a jakie widzisz błędy tak z ciekawości pytam?

Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: olo 69 » niedziela, 30 kwie 2017, 15:01

tomektz pisze:Panowie pędzenie na 2.5 rozwiąże wszystkie problemy zapachowe i ostrego smaku ja to przerabiałem i teraz mam alkohol super jakości


Też tak uważam.
Pozdrawiam,olo 69


rosjan
300
Posty: 322
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: rosjan » niedziela, 21 maja 2017, 12:34

Nie wiem, czy wniosę coś konkretnego do tematu, ale zauważyłem, że przy ograniczeniu odbioru (przeszedłem z 20-25 ml/min. na 12 ml/min max) i produkt ma bardziej delikatny i właśnie lekko słodkawy posmak. Nie wiem jednak, czy jest to jedyny czynnik, który wpływa (u mnie) na poprawę jakości...?
Przyłożyłem się rownież do bardziej skrupulatnego sposobu odbierania przedgonów. Tuż przed zalaniem kolumny otwieram jeziorko i łapię ok 50-75 ml smrodliwych przedgonów. Po zamknięciu jeziorka 40 min stabilizacji i spuszczenie około 200 ml zawartości jeziorka. Robię tak trzy razy i potem dopiero odbiór właściwy OLM.
Przy drugim gotowaniu robię podobnie tylko jeziorko spuszczonym dwa razy.
Myślicie że zmniejszenie szybkości odbioru może mieć wpływ na smak?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jachu


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: golec269 » niedziela, 21 maja 2017, 16:04

Jeżeli zmniejszyłeś odbiór o połowę to na pewno ma to wpływ na smak, lepiej oczyszczony spirytus. Na pewno tak solidne odebranie przedgonu też poprawia smak i zapach. A jakie masz wypełnienie i ile zasypu? Odbierając 0,7L/h to za wolno jak gotujesz dwa razy, przy jednym przebiegu to tak. Ile trwa u Ciebie proces?


rosjan
300
Posty: 322
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: rosjan » niedziela, 21 maja 2017, 16:37

Kolumna z glowica puszkowa, wypelnienie spezynki KO 130 cm. Nad 60 l kegiem bufor (ok. 2,3 l) z wypelnieniem miedzianym. 2 grzalki teoretycznie 2 kW, ale w praktyce watomierz pokazuje 1,7 kW kazda przy pelnym obciazeniu. Po zalaniu kolumny druga grzalka przechodzi na 20 % swojej mocy.
Na poczatku odbieralem jak instrukcja podawala, tj. 20-25 ml na minute, ale produkt byl gorzkawo-ostry.
Czasami, jak temp. w kolumnie rosnie o 0,06 lub 0, 12 °C (termometr z dokladnoscia 0,0625), to schodze z moca z 20 do 10, lub 5 %. Nie wiem jenak, czy jest to najlepsze rozwiazanie...
Pozdrawiam
Jachu


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: golec269 » niedziela, 21 maja 2017, 19:34

Rosjan to masz super sprzęt. Średnica pewnie 60,3mm, z mocą to powolutku nie musisz schodzić, wielu popełnienia ten błąd na początku. Jak masz watomierz to obserwujesz jakie są skoki napięcia, wtedy temperatura sobie potrafi skakać o 0,06C lub nawet 0,12C. Poza tym dochodzi nieraz w czasie procesu skok ciśnienia, jak wykluczysz te parametry to dopiero wtedy zmniejszasz odbiór zaworkiem a nie moc w czasie procesu. Moc 2kW jest standardowa w tej kolumnie a odbiór na poziomie 20ml/min powinien dać fajny spirytus że słodkawym posmakiem.


rosjan
300
Posty: 322
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: rosjan » czwartek, 1 cze 2017, 16:23

Tak, myślę, że jest to bardzo dobry sprzęt.
Po drugim gotowaniu owocówki (zrobionej na Bayanusach), rozrobiony do 40% spirytus jest wyborny.
Parę dni temu gotowałem trzeci raz ( czego nigdy nie robię ) cukrówkę zrobioną na turbo C3. Efekt był gorszy od owocówki po drugim gotowaniu - smak mniej łagodny. Może coś robię nie tak?...
I jeszcze przy okazji krótkie pytanie :
Robiąc metodą 2,5 , po odebraniu przedgonów przy stężeniu 45-50% i uzupełnieniu wodą do 20% należy opróżnić bufor do kotła czy też nie ? Zadaję to pytanie dlatego, że temperatura w kotle doszła do 91°C przy nieopróżnionym buforze, a Kolumna się jeszcze nie zalała ...
Z góry dzięki za sugestie
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jachu


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: golec269 » piątek, 2 cze 2017, 08:23

Bufor opróżnij bo jeszcze raz będziesz odbierał przedgon, więc najlepiej od całego wsadu. Poza tym cały wsad będzie miał wtedy jednakowy procent. Z owoców jest zawsze najlepszy napitek, ale spróbuj odebrać trochę więcej przedgonu a już po dwóch razach powinien być dość łagodny.


inereusz
30
Posty: 36
Rejestracja: środa, 22 lut 2017, 19:29
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: inereusz » czwartek, 10 sie 2017, 21:06

Ciemiernik czy udało Ci się już pozbyć aromatów? jeżeli tak, które wskazówki wg Ciebie okazały się najcelniejsze ?


robert0223
20
Posty: 23
Rejestracja: sobota, 10 wrz 2016, 02:01
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: robert0223 » czwartek, 10 sie 2017, 22:20

A jak czyścisz maszynę po procesie? Wiem, może sie wydawać oczywiste ..... Ale sam miałem taki problem że rure z wypełnieniem tylko płukałem i za trzecim... czwartym... razem destylat coraz bardziej śmierdział. Spróbuj dokładnie umyć kolumnę i wypełnienie. Poczytaj czym się myje sprzęt, ja osobiście używam kwasku ale jadę na miedzi...
Taka moja myśl :)..... Może przyczyna jest własnie tak banalna jak odpowiednie przygotowanie sprzętu :)

Pozdro

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Ostry zapach destylatu

Postautor: prolog1975 » piątek, 11 sie 2017, 21:04

Tak jak pisze kolega golec269, ja też zlewam zawartość bufora do kotła przy metodzie 2.5, tak jak bym proces zaczynał od nowa. Co do sprężyn w buforze mam KO by wzmocnić na maxa zawartość bufora.


Wróć do „Problemy destylacyjne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości