Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.

Autor tematu
Blackwater
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 21 cze 2016, 13:32
Załączniki
Jakość wody do nastawu/zacieru

Postautor: Blackwater » sobota, 31 gru 2016, 16:54

Czy ktoś się nad tym tematem pochylił? Chwilę szukałem na forum, ale nie znalazłem.

Ja lałem zawsze prosto z kranu, bardzo ciepłą, aby cukier rozpuścić szybciej i jak stygł poniżej 25 stopni to sypałem drożdże. Moja woda ma twardość 16 stopni. Wskazanie na czytniku TDS to 500ppm. Delikatnie mówiąc jest wysoko mineralizowana ;) Dla swoich ryb ( hoduję pielęgnice z Rio Negro) przygotowuję wodę przez filtr odwróconej osmozy i żywicę jonowymienną. Powstaje woda demineralizowana. Woda ma zerową twardość, a zawartość innych cząstek spada z 500 do 3 ppm. Wydaje mi się, że do tak skomplikowanej reakcji chemicznej jaką jest psocenie powinno się używać chemicznie czystej wody. Co o tym myślicie?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru

Postautor: Zygmunt » sobota, 31 gru 2016, 17:01

Dokładnie odwrotnie- tak "wyjałowiona" ze składników mineralnych woda wymaga dużej suplementacji w usunięte składniki, aby fermentacja w ogóle mogła wystartować. Lej z kranu, dobrze napowietrz i zadawaj drożdże.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2226
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru

Postautor: Doody » sobota, 31 gru 2016, 17:09

Zgadzam się z Zygmuntem. Do fermentacji woda z kranu. Ponieważ też jestem akwarystą i posiadam filtr odwróconej osmozy do celów akwarystycznych (zbiornik 440l), używam wody z tegoż filtra do rozcieńczania już gotowej psoty, wtedy nie ma ryzyka zmętnienia i strącenia osadów.
Pozdrawiam
Darek


Drupi
650
Posty: 658
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru

Postautor: Drupi » sobota, 31 gru 2016, 17:38

Musi to być smaczna dla nas woda, uzdatniona, możliwie z jak najmniejszą ilością chloru. Według definicji prosto z kranu to, nie u każdego szczególnie na wsi, się nadaje bo na przykład z mojego ujęcia ze studni głębinowej jest ohydna , ale już po przejściu przez odżelaziacz + filtr odwróconej osmozy jest bardzo smaczna. A sąsiedzi obok taką piją i żyją choć szkoda im kasy na urządzenia do uzdatniania. Wolą inwestować w chłodnie owocowe. Ale grzybki szczególnie te najszlachetniejsze, co dobijają nastaw do maks. 14 procent dając nastaw szlachetny z którym kolumna ma łatwiej bo jest mniej produktów ubocznych, ma to duże znaczenie dla jakości nastawu a potem spirytusu. W paczce drożdży jest obliczone tyle pożywki że wystarczy jak woda jest bez minerałów, tylko żeby to była smaczna dla nas to i grzybki będą szalały.Bo nie będą podtrute. U mnie na osmozie nigdy nie stanęły przed czasem. A i te grzybki co dobijają nawet do 21 % są niezniszczalne, to też dadzą lepszy nastaw niż z np. zażelazionej wody, choć nie jestem zwolennikiem takich drożdży.
I like noble drinks.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru

Postautor: golec269 » sobota, 31 gru 2016, 19:42

Kolego Blackwoter czy próbowałeś na takiej wodzie zrobić cókrówkę? Jeśli ma za dużo chloru to pozostaw na dobę i po kłopocie. Nikt Ci nie da odpowiedzi na tacy bo musiał by mieć wodę o takich samych parametrach! Zrób nastaw i podziel się spostrzeżeniami my też będziemy mądrzejsi o jedno doświadczenie.


dzik8520
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 lut 2017, 09:49
Załączniki
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru

Postautor: dzik8520 » czwartek, 6 kwie 2017, 14:39

No i jak Psotnicy robi ktoś nastawy, zaciery na wodzie z filtra osmotycznego? Jak to wychodzi, jak pracują drożdże itp.?
pozdro.
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 kwie 2017, 15:15 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.

Awatar użytkownika

Vinagaut
20
Posty: 28
Rejestracja: piątek, 15 lis 2019, 17:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Jakość wody do nastawu/zacieru

Postautor: Vinagaut » sobota, 3 paź 2020, 11:05

Witam. Ja ostatnio do nastawu użyłem wody źródlanej z pewnego sklepu na "B" i muszę przyznać, że moskwicze od razu zaczęły szaleć :) efekty smakowe przedstawię po wszystkim.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 paź 2020, 00:29 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Jezus umiał zamienić wodę w wino... Czyli My jesteśmy level wyżej?


Pozdrawiam, Krzysiek.


Wróć do „Składniki zacierów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości