ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: robert26011988 »

Witam.

Czy ma ktoś informację jakie są ilości metanolu w destylacie/rektyfikacie po psoceniu:
1. jednym
2. dwóch
3. dwóch i pół
:scratch:

Przy założeniu, że robimy go na aabratku z wypełnieniem sprężynki miedziane + nierdzewka.
Ostatnio zmieniony środa, 5 kwie 2017, 00:44 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: dziwna literówka
koncentraty wina
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: lesgo58 »

Ilość metanolu zależy od surowca z którego jest zrobiony nastaw. W cukrówce jest go najmniej. Wręcz ilości śladowe. Wątpię, że ktoś robił badania w tym kierunku. Z prostego powodu. Metanol jest jest jedną z łatwiejszych frakcji do wyeliminowania.
Dobrze zrobiony odpęd z prawidłowo przeprowadzoną stabilizacją i odbiorem przedgonów powinien wyeliminować całkowicie metanol z urobku. :punk:
Tak więc jeśli trafiłoby się jeszcze coś w drugim czy następnych gotowaniach to wynikałoby tylko i wyłącznie z gapiostwa bądz lenistwa operatora. :scratch:
Następna sprawa. To obawa związana ze skutkami zle odebranego metanolu, która jest po prostu mitem. Nawet jak z jakiegoś powodu nie uda nam się go odebrać w sposób idealny to nie powinno być z tego powodu żadnej obawy o jakiekolwiek skutki uboczne/zdrowotne. W takich ilościach metanol nie jest w stanie nam zaszkodzić. Prędzej delikwent zejdzie z powodu przedawkowania etanolem niż metanolem. No chyba, że ktoś przez pomyłkę łyknie sam metanol. Ale to już inna historia... :D
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: Doody »

Kiedyś pisał chyba gr000by, że z 1 tony cukru można wyprodukować 3g metanolu. O niego w naszym hobby w ogóle bym się nie martwił ;) To inne związki (aldehydy, estry, alkohole cięższe) decydują o smaku i zapachu naszego destylatu.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: radius »

@ robert26011988, tu masz badanie - http://alkohole-domowe.com/forum/post29275.html#p29275.
Przeczytaj też wcześniejsze posty :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: robert26011988 »

Czyli pewnie znacznie więcej metanolu zawierają moje wina, niż destylaty a i tak są to ilości nie mające wpływu na zdrowie.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: aronia »

Już po jednym razie ilość metanolu przy przyzwoicie oddzielonym przedgonie będzie się mieściła w normach czyli nie ma się czego bać. Co innego jeśli dla zabawy/nowych doświadczeń zaczniesz przerabiać te oddzielane wcześniej przedgony w celu odzysku z nich alkoholu lub innych pobudek, bo wtedy może się okazać, że uzyskasz takie wyniki: http://alkohole-domowe.com/forum/fermen ... 14259.html lub zgromadzisz w buteleczce takie fajne związki:
Mała próbka.jpg
, które to i tak były zbierane po oddzieleniu sporej ilości koncentratu "przedgonów".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Pierino
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 20 gru 2014, 11:32
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: Pierino »

Gdyby nawet nasz wyrób był skażony metanolem, to odtrutką na niego (ponoć stosowaną także w medycynie) jest etanol.

mienho
150
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: mienho »

Podanie etanolu jest pierwszym możliwie najszybszym sposobem na zatrzymanie "działania" metanolu, ponieważ nasz organizm jest na tyle mądry, iż najpierw trawi etanol

Autor tematu
robert26011988
30
Posty: 46
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2016, 17:51
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: robert26011988 »

Z tego co wiem to po zażyciu metanolu najpierw trzeba się wyrzygać a dopiero później seta etanolu bo tak jak kolega wyżej napisał organizm najpierw trawi etanol. Ewentualnie seta przed rzyganiem i po :D

clubcafe
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 12 maja 2017, 17:31
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: clubcafe »

Witam..probuje pierwszy raz robic bimber na bazie kukurydzy...(znaczy juz zrobilem) :) ZACIER odlalem pierwsze 150ml.....reszte zebralem....i ostatki z garka wylalem....2 PEDZENIE odlalem 150ml ..reszte zebralem 80%...75%..55% do spozycia....reszte zlalem do butelki jako POGON...pytanie jest proste...czy alkochol jaki wyprodukowalem jest zdatny do picia? czy nie zawiera metanolu. zaznaczam to moj pierwszy raz :D

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: golec269 »

Nic nie piszesz ile było w garnku nastawu. Jak się daje pić to spoko, przeżyjesz :D

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: rastro »

A jaki związek ma potencjalna zawartość metanolu w produkcie z ilością fermentu wlanego do gara? Odnośnie metanolu to wielokrotnie przewijało się na forum że drożdże produkują go w śladowych ilościach i nie ma powodu żeby się niem przejmować. Alkohol z dużą zawartością metanolu przeważnie pochodzi ze źródeł przemysłowych.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: Doody »

Przede wszystkim metanolu nie otrzymuje się w procesie fermentacji (tu jego ilość jest śladowa) ale w procesie termicznego rozpadu drewna (metoda stara jak świat) a obecnie z obróbki tak zwanego gazu syntezowego wytwarzanego z gazu ziemnego. W reakcje chemiczne nie będę się bawił. Jeszcze raz powtarzam, w naszym hobby o metanol nie musimy się martwić.
Pozdrawiam
Darek

clubcafe
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 12 maja 2017, 17:31
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: clubcafe »

golec269 pisze:Nic nie piszesz ile było w garnku nastawu. Jak się daje pić to spoko, przeżyjesz :D
nastawu 20l ale duzo stracilem przez niewiedze...nauka ..nauka i jeszcze raz nauka...troszke tu u was poczytalem i sie juz troszke dowiedzialem :) jutro robie nowy mysle ze teraz pojdzie lepiej.

Dzieki za odzew..:) mysle ze moge zaryzykowac i dzisiaj bede degustowal swoje pierwsze"wypociny" :) Nastawu mialem 20l ale duzo stracilem przez wlasna niewiedze. no coz...NAUKA!! :) jutro robie cos nowego...bede eksperymentowal :)....pozdrawiam

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: ilość metanolu po psoceniu 1 / 2 / 2,5 ?

Post autor: golec269 »

Jeśli robiłeś nastaw z cukru to puszczając to na maszynkę praktycznie ni masz metanolu, natomiast w nastawach owocowych już się pojawia. Jak dobrze osiągniesz przedgony to nie martw się prędzej byś się zapił niż otruł metanolem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”