Witam kolegów.
Dostałem od teściowej kilkanaście słoików z kompotem z brzoskwiń. W każdym słoiku są po ok. 2 sztuki brzoskwiń. Wiadomo - nie będę tego pił do obiadu Chętnie wrzuciłbym to na pot-still. Tutaj pytanie do Was: jak się za to zabrać? 1)Bayanussy? 2)Zlać wszystko do gara + woda + cukier do 22 blg? 3) Dodać owoce do nastawu? 4) Może by to zblendować? 5) Czy po fermentacji mogę to sklarować Turbo Klarem? 6) 1 grzanie czy rozrobić + węgiel i drugie grzanie? Trochę nastawów cukrowych już za mną i tutaj sobie radzę jednak kompot to nowa sprawa i nie chcę zepsuć Dzięki i pozdrawiam!
Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 18 gru 2016, 20:26
- Krótko o sobie: "Tak więc gdy inni nieszczęśnicy oddają się nienasyconej pogoni za ambicjami i krótką chwilą władzy, ja wyciągam się w cieniu i śpiewam"
- Ulubiony Alkohol: Brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 mar 2017, 21:34 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Drobna kosmetyka.
Powód: Drobna kosmetyka.
-
- Posty: 2912
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2367
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?
Ad.1 Bayanus
Ad.2 Jak jest tego sporo (z 10l chociaż) to może być bez wody, tylko cukier. Chyba, że zależy Ci ma wydajności? To wtedy woda i cukier.
Ad.3 Dodać obowiązkowo, jak mam być smakówka.
Ad.4 Nie musis. Pokrój najwyżej, i wrzuć.
Ad.5 Możesz. Ale możesz też, po zakończonej fermentacji poczekać kilka dni i na rurki, albo odrazu.
Ad.6 Jak będziesz powoli odbierał, i dokładnie dzielił to może być jedno. Jeśli nie, to zrób dwie destylacje.
Węgiel nie. Jeśli zależy Ci na smaku? On go zabierze, będzie czysciocha.
K.
Ad.2 Jak jest tego sporo (z 10l chociaż) to może być bez wody, tylko cukier. Chyba, że zależy Ci ma wydajności? To wtedy woda i cukier.
Ad.3 Dodać obowiązkowo, jak mam być smakówka.
Ad.4 Nie musis. Pokrój najwyżej, i wrzuć.
Ad.5 Możesz. Ale możesz też, po zakończonej fermentacji poczekać kilka dni i na rurki, albo odrazu.
Ad.6 Jak będziesz powoli odbierał, i dokładnie dzielił to może być jedno. Jeśli nie, to zrób dwie destylacje.
Węgiel nie. Jeśli zależy Ci na smaku? On go zabierze, będzie czysciocha.
K.
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: niedziela, 18 gru 2016, 20:26
- Krótko o sobie: "Tak więc gdy inni nieszczęśnicy oddają się nienasyconej pogoni za ambicjami i krótką chwilą władzy, ja wyciągam się w cieniu i śpiewam"
- Ulubiony Alkohol: Brandy
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?
Dzięki za odpowiedzi! Z węglem faktycznie się rozpędziłem, wiadomo, że zależy mi na walorach smakowych. Okazało się że w każdym słoiku jest prawie połowa owoców, jednak słoików jest sporo więc nazbiera się tych litrów do przerobienia. Jak skończę to się pochwalę, co z tego wyszło. Pozdrawiam
-
- Posty: 330
- Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
- Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Kaszuby
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?
Brzoskwinia jest trudnym owocem do obróbki w naszym fachu. Robię nastawy z brzoskwiń już kilka lat z rzędu i uzyskanie aromatu i smaku tego delikatnego owocu wymaga niemało zachodu. Ja ładuje 100kg owocu +10kg cukru więc jakieś tam efekty są. U Ciebie nie spodziewał bym się cudów, ale ciekawy smak wódeczki jakiś owocowy trudny do opisania wyjdzie. Powodzenia.
-
- Posty: 7330
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?
Brzoskwiniówka wcale nie jest trudnym owocem, tylko trzeba odpowiednio ją "obrobić"
http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p128562
Robię brzoskwiniówkę od czasu do czasu i naprawdę warta jest polecenia;
http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p129415
http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p128562
Robię brzoskwiniówkę od czasu do czasu i naprawdę warta jest polecenia;
http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... ml#p129415
SPIRITUS FLAT UBI VULT