Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
liptonek87
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2016, 20:26
Krótko o sobie: "Tak więc gdy in­ni nie­szczęśni­cy od­dają się niena­syco­nej po­goni za am­bicja­mi i krótką chwilą władzy, ja wy­ciągam się w cieniu i śpiewam"
Ulubiony Alkohol: Brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

Postautor: liptonek87 » niedziela, 12 mar 2017, 20:32

Witam kolegów.
Dostałem od teściowej kilkanaście słoików z kompotem z brzoskwiń. W każdym słoiku są po ok. 2 sztuki brzoskwiń. Wiadomo - nie będę tego pił do obiadu :smiech: Chętnie wrzuciłbym to na pot-still. Tutaj pytanie do Was: jak się za to zabrać? 1)Bayanussy? 2)Zlać wszystko do gara + woda + cukier do 22 blg? 3) Dodać owoce do nastawu? 4) Może by to zblendować? 5) Czy po fermentacji mogę to sklarować Turbo Klarem? 6) 1 grzanie czy rozrobić + węgiel i drugie grzanie? Trochę nastawów cukrowych już za mną i tutaj sobie radzę jednak kompot to nowa sprawa i nie chcę zepsuć :odlot: Dzięki i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 mar 2017, 21:34 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Drobna kosmetyka.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

wawaldek11
2000
Posty: 2354
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

Postautor: wawaldek11 » niedziela, 12 mar 2017, 21:41

Ile litrów tego kompotu będzie razem?
Na jakim sprzęcie destylujesz?
Wg mnie brzoskwinie nie są wdzięcznym owocem na destylat. Mój nie pachnie zbytnio surowcem. Ale może to złe brzoskwinie były ;)
Niezbyt aromatyczne i mało słodkie.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2217
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

Postautor: Kamal » niedziela, 12 mar 2017, 22:10

Ad.1 Bayanus
Ad.2 Jak jest tego sporo (z 10l chociaż) to może być bez wody, tylko cukier. Chyba, że zależy Ci ma wydajności? To wtedy woda i cukier.
Ad.3 Dodać obowiązkowo, jak mam być smakówka.
Ad.4 Nie musis. Pokrój najwyżej, i wrzuć.
Ad.5 Możesz. Ale możesz też, po zakończonej fermentacji poczekać kilka dni i na rurki, albo odrazu.
Ad.6 Jak będziesz powoli odbierał, i dokładnie dzielił to może być jedno. Jeśli nie, to zrób dwie destylacje.
Węgiel nie. Jeśli zależy Ci na smaku? On go zabierze, będzie czysciocha.
K. :-)
Obrazek


Autor tematu
liptonek87
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 18 gru 2016, 20:26
Krótko o sobie: "Tak więc gdy in­ni nie­szczęśni­cy od­dają się niena­syco­nej po­goni za am­bicja­mi i krótką chwilą władzy, ja wy­ciągam się w cieniu i śpiewam"
Ulubiony Alkohol: Brandy
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

Postautor: liptonek87 » wtorek, 14 mar 2017, 20:35

Dzięki za odpowiedzi! Z węglem faktycznie się rozpędziłem, wiadomo, że zależy mi na walorach smakowych. Okazało się że w każdym słoiku jest prawie połowa owoców, jednak słoików jest sporo więc nazbiera się tych litrów do przerobienia. Jak skończę to się pochwalę, co z tego wyszło. Pozdrawiam


silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Załączniki
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

Postautor: silvio2007 » środa, 15 mar 2017, 08:41

Kolego liptonek87 koniecznie zmierz stężenie cukru w kompocie przed dodaniem cukru do nastawu, żeby lipy nie było.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

Postautor: golec269 » środa, 15 mar 2017, 09:41

Brzoskwinia jest trudnym owocem do obróbki w naszym fachu. Robię nastawy z brzoskwiń już kilka lat z rzędu i uzyskanie aromatu i smaku tego delikatnego owocu wymaga niemało zachodu. Ja ładuje 100kg owocu +10kg cukru więc jakieś tam efekty są. U Ciebie nie spodziewał bym się cudów, ale ciekawy smak wódeczki jakiś owocowy trudny do opisania wyjdzie. Powodzenia.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Kompot z brzoskwiń. Jak to ugryźć?

Postautor: radius » środa, 15 mar 2017, 12:11

Brzoskwiniówka wcale nie jest trudnym owocem, tylko trzeba odpowiednio ją "obrobić" :ok:
post128562.html#p128562
Robię brzoskwiniówkę od czasu do czasu i naprawdę warta jest polecenia;
post129415.html#p129415
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości