Felguk

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Felguk »

Witam wszystkich, ciesze się że mogę dołączyć do tego zacnego grona. Zainteresowanie tematyką forum to swego rodzaju kontynuacja rodzinnych tradycji. Rozpoczynałem od nastawów z drożdży piekarskich szybko jednak przeniosłem się na drożdże gorzelnicze. Zawsze robiłem produkty cukrowe. Gotując 2 razy oraz filtrując węglem aktywnym. Zakupiłem sprzęt z kolumną rektyfikacyjną (8 rzędów zimnych palcy), keg 50 l, wypełniony miedzią. Niestety bez odstojników. Sprzęt swoją eksploatacją juz się zwrócił :)

Lubię kombinować i dowiadywać się nowych rzeczy dlatego to forum to świetne miejsce.

Stale dążę do polepszania produktu. Zamierzam spróbować z nastawami owocowymi oraz zbożowymi.
Chciałbym ulepszyć sprzęt w odstojniki, przedłużenie kolumny oraz zastosować pewnego rodzaju automatyzacje większości procesów gdyż jednym z moich zainteresowań są mikrokontrolery :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 kwie 2021, 17:13 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Felguk production

Post autor: radius »

Felguk pisze:Zakupiłem sprzęt z kolumną rektyfikacyjną (8 rzędów zimnych palcy), keg 50 l, wypełniony miedzią. Niestety bez odstojników.
I całe szczęście, że bez odstojników :) Przy kolumnie są one potrzebne jak kamień w bucie :o
Felguk pisze:Chciałbym ulepszyć sprzęt w odstojniki, przedłużenie kolumny oraz zastosować pewnego rodzaju automatyzacje większości procesów
Zapomnij o odstojnikach :shock: Poczytaj forum, zmień głowicę w swoim sprzęcie na Bokakoba lub Aabratka a nigdy nie wrócisz do ZP.
O automatyce możesz pomyśleć w późniejszym czasie. Na razie przyswajaj wiedzę dostępną na forum :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Blażej
100
Posty: 109
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 12:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Felguk production

Post autor: Blażej »

Czytaj czytaj a zmienisz światopogląd co do sprzętu odstojników i innych niepotrzebnych wynalazków. Kolumna z dobra głowicą plus wypełnienie pryzmatyczne oraz wiedza zawarta na forum, a zapomnisz o węglu. Powodzenia.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"

Autor tematu
Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Felguk production

Post autor: Felguk »

Dzięki za odpowiedzi. Dają one do myślenia i jednocześnie zachęcają do zgłębiania wiedzy z forum.

Możecie podpowiedzieć, które kategorie, tematy warto zgłębiać w pierwszej kolejności oprócz kategorii http://alkohole-domowe.com/forum/pierwsze-kroki.html
Pewnie nie tylko mi jako początkującemu ciężko wbić się w wir wiedzy zawartej na forum :)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Felguk production

Post autor: Doody »

Szkoda tylko, że nie czytałeś wcześniej bo nigdy byś ZP nie kupił.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Felguk production

Post autor: Felguk »

Tak wiem, czytałem między innymi ten temat http://alkohole-domowe.com/forum/jak-ot ... 10969.html
ale forum zacząłem czytać dopiero jak zacząłem poszukiwać ulepszeń :)
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Felguk production

Post autor: rozrywek »

Felguk, tutaj żadnego wstydu nie ma, każdy się uczy i rozwija.
ZP, zwane potocznie wieszakiem, też potrafią dać dobroć.
Ja jestem potstillowcem, i uwierz mi, mogę się przestawić na dobrą kolumnę....ale nie chcę.
Od czego zacząć? Takie zadałeś pytanie. Zacznij od dobrego nastawu..
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Felguk production

Post autor: Felguk »

Co znaczy dobry nastaw ? Jest jakiś pro topic jak wymieniony odnośnie ZP ?

Dobry nastaw pewnie można rozdzielić na dwie kategorie:
-owocówki
-cukrówki
w tych drugich pewnie dobrym nastawem jest nastaw z drożdży gorzelniczych cukru i wody odpowiednich proporcjach, który nie stoi za długo tylko 5-7 dni po czym jest klarowany i ta wyklarowania część to dobry nastaw ?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Felguk production

Post autor: Doody »

Dobry nastaw to nastaw prawidłowo odfermentawany i dobrze sklarowany, niezależnie czy jest cukrowy czy owocowy. Czasami nastaw fermentuje 4 dni czasami 3 tygodnie. Zależy to od objętości, Blg nastawu, temperatury otoczenia, ilości i jakości dodanych drożdży.
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Felguk production

Post autor: Felguk »

Ech jaki człowiek był głupi, w tamtych czasach. A właściwie to i tak uczy się całe życie :)
Obecnie psoce na Aabratku z OVM, wspomniany stary sprzęt z ZP służy mi, czasami do szybkiego odpędu kiedy muszę go zrobić w niskim pomieszczeniu.
Forum to prawdziwa skarbnica wiedzy!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: Felguk production

Post autor: rozrywek »

A j mam pomysła.
Daj ten stary sprzęt komuś w prezencie.
Niech się cieszy i próbuje sił.i podziel się tym co wiesz teraz.

Sam zobacz.
4 lata temu bawiłeś się w babuni i chciałeś odstojniki dokręcać. Teraz masz ovm.
Za rok zechcesz półkowej a za dwa alembika.
Forum owszem to skarbnica wiedzy. Ale ile jeszcze do odkrycia przed nami?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Felguk
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
Krótko o sobie: Aabratek + OVM
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Felguk production

Post autor: Felguk »

Na szczęście szybko przerzuciłem się na Aabratka i OVM po tych postach i robię okazyjnie na nim od 2018 roku. O kolumnach półkowych nie czytałem dużo, głównie zajmuje się cukrówkami i robię to naprawdę okazyjnie, dlatego sprzęt mi wystarcza. Zainwestowałbym w bufor ale niestety wysokość pomieszczenia pozwala mi jedynie na Keg 30l, i Aabratka z katalizatorem na styk. Póki co zmieniam wypełnienie z druciaków na wypełnienie pryzmatyczne od znanego nam wszystkim producenta. Gdzieś w dalszej przyszłości myślę o automatyzacji i sterowniku, gdyż tak jak czytałem pomaga w procesie jak i bezpieczeństwie jak już się trochę pozna sprzęt.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Felguk

Post autor: jakis1234 »

Skoro trzy lata pracujesz na swoim sprzęcie, to już go dobrze znasz, a to podstawa.
Wypełnienie wymień, różnica będzie spora.
Co do sterownika, ja mam MSR Boleckiego i jestem zadowolony, ale cały proces jestem przy sprzęcie i automat mi nie jest potrzebny.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”