Cześć wszystkim,
chciałem wypróbować zrobić coś na wzór specyfiku jak z serialu Bimbrownicy, ale na podstawie tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=SfOL60CsF9U
tyle, żeby użyć drożdży do whiskey. Czy ktoś już miał z tym doświadczenie, aby robić zacier z mąki? Jakieś konkluzje, wrażenia, ostrzeżenia bądź rady?
Mnie interesuje przede wszystkim, czy będę mógł to grzać na aparaturze z grzałką elektryczną w zbiorniku i czy mi się nie przypali przypadkiem.
Za wszelkie przydatne komentarze będę wdzięczny.
-
Autor tematu - Posty: 77
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
-
- Posty: 40
- Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whiskey
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.
In Vino Veritas
-
- Posty: 2336
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Śrutę kukurydzianą zacierałem już kilka razy i ją filtruje się nieźle, ale mąki nie miałem okazji.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 5
- Rejestracja: niedziela, 25 wrz 2016, 11:03
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Też robiłem z mąki i przy pomocy enzymów. Grzałem na gazie, nic się nie przypaliło. Trzeba dobrze rozbić mąkę już na wstępie, aby nie zrobiły się grudy.
Wysłane z mojego Orange Rise 30 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Orange Rise 30 przy użyciu Tapatalka
-
- Posty: 370
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Dombo86 może się mylę ale w filmie nic nikt nie zaciera, tylko robi nastaw z mąki cukru i wody.
Ale mogę się mylić, proszą kolegów rozumiejących więcej o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Ale mogę się mylić, proszą kolegów rozumiejących więcej o sprostowanie jeżeli nie mam racji.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 2336
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
To coś w rodzaju ŁKZWJ tylko z mąką
Przecież nie zacierałby w zimnej wodzie.

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 77
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 18:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
A możesz swój przepis / proporcje zdradzić?
Szacho998 pisze:Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.
A możesz swój przepis / proporcje zdradzić?
-
- Posty: 40
- Rejestracja: sobota, 19 lis 2016, 20:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whiskey
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
4 kg mąki kukurydzianej 2 kg kaszy jęczmiennej 1 kg mąki żytniej enzym scukrzajacy i upłynniający oraz drożdze alcotec turbo whisky
In Vino Veritas
-
- Posty: 15
- Rejestracja: czwartek, 15 cze 2017, 11:59
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Witajcie.
Możecie opisać co dalej robicie z zacierem? Czy filtrujecie i fermentujecie brzeczkę? Czy też fermentujecie całość z młótem? Jakie macie najlepsze sposoby na odfiltrowanie zacieru zarówno przed, jak i po fermentacji?
Możecie opisać co dalej robicie z zacierem? Czy filtrujecie i fermentujecie brzeczkę? Czy też fermentujecie całość z młótem? Jakie macie najlepsze sposoby na odfiltrowanie zacieru zarówno przed, jak i po fermentacji?
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Niech się fermentuje razem, a jak się skończy fermentacja to przecież wszystko opadnie na dno i wystarczy zlać płyn znad osadu - resztę można przez ścierę cienką bawełnianą przesączyć. Zamiast mąki polecam grubą kasze kukurydzianą z piwniczka.org jest po 2,9zł za kilo - 1-2mm kawałki. Warto dodać słodu jęczmienia wędzonego torfem.
-
- Posty: 212
- Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
- Załączniki
Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt
Tylko się nie zdziw jak będzie brzydko pachniał. Zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej z Tesco i zapach po dwóch tygodniach był... klozetowy. A destylat zacny, więc nos z dala od beki i będzie dobrze. Mąka opadła na dno zostawiając zółtą ciecz nad osadem. Bojąc się klozetu w produkcie nie gotowałem z osadem, tylko sam płyn a teraz troche żałuję.
Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości