Czekając na -4blg w nastawie

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Post autor: BIDET »

W oczekiwaniu na magiczne -4 tak se rozmyślam.
Dlaczego przyjęło się czekać tylko do -4 Blg?

Zgodnie z poniższą tabelką -4 to poprawka przy 11% alko a my często bawimy się w okolicach 15-16% i wtedy powinniśmy oczekiwać na -5.

Poprawka na %
% °Blg
10 -3,7
11 -4,0
12 -4,3
13 -4,7
14 -4,9
15 -5,3
16 -5,6
17 -5,9
18 -6,2

Czy komuś się udało doczekać do -5 może nawet niżej.
Może przy cukrówce po fermentacji pojawią się jakieś niecukry, które to działają na odczyt Blg czy ktos je widział? - zmierzył?

No to czekam dalej - a że Blg startowy miałem 24 to się mogę nie doczekać nawet -4 :bardzo_zly:
promocja
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czekając na -4

Post autor: kmarian »

Gdzieś czytałem, że się cukromierz utopił i wymagał reanimacji. Z tego co pamiętam, to kolega był zmuszony, czas swój poświęcić innym, wcześniej nie przewidzianym sprawom i z konieczności "zapomniał" o nastawie. Nastaw zaś, miał czas na dofermentowanie, osiągając około -5 BLG (ujemne pięć).
Oczekiwać oczywiście można, ale wszystko zależy od kondycji drożdży i już w mniejszym stopniu od naszej cierpliwości. :twisted:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czekając na -4

Post autor: lesgo58 »

Można oczekiwać - czemu nie. Ale moim skromnym zdaniem lepiej dać drożdżom pracować w optymalnym czasie i nawet jak brakuje tych -5 czy -4 a zatrzyma się na -2 to lepiej od razu destylować. Im dłużej przetrzymujesz nastaw ponad jego optymalny czas fermentacji czekając na mityczne -5 ryzykujesz że w nastawie znajdziesz wiele dodatkowych niechcianych związków (zaczną się procesy gnilne) które wpłyną na ilość ogonów a nawet na jakość całego urobku.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czekając na -4

Post autor: Doody »

Latem, kiedy pomieszczenie, w którym znajduje się fermentator posiada temperaturę na poziomie dwudziestu kilku stopni zejście do -4 a nawet -5 nie jest rzeczą rzadką. Natomiast zimą gdy temperatura w moim pomieszczeniu z fermentatorami oscyluje w okolicach 17-18 stopni, proces fermentacji trwa dwa razy dłużej i zwykle zatrzymuje się na -2, -3.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: BIDET »

Czemu ktoś podmienił mój tytuł postu - jeszcze w dodatku wprowadził błąd ortograficzny do tytułu?

Bez konsultacji ze mną - toć to karygodne - nie zgadzam się na to proszę przywrócić oryginał.
Tytuł był poetycki gdyż jak zawarłem w pierwszym zdaniu tak se rozmyślam.
Pierwszy raz się spotkałem z takim dziadostwem.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Zbynek80 »

Ja nastawiałem nastawy 26blg na MS i 25 na BL i spokojnie poprzerabiały do -5 a może ciut więcej bo mi się cukromierze prawie całe chowały.
Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Łódzkie
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 165 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: jozzek666 »

@Zbynek bo ty masz na chatą magiczne żyły wodne, które zwiększają jurność drożdży. Pewnie jak byś nastawił 30 blg to by Ci zeszło do -10. Żart Kuzynie :D

Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rozrywek »

Dwie kwestie, którymi chciałbym się podzielić.
BLG startowe - zbyt wysokie nie jest wskazane, idziemy na łatwiznę, a nie chce nam się tego sprawdzić porządnie.
Nastawiamy, w/g przeliczeń i czekamy na efekt końcowy, błąd!!!
Grzybki ruszają z kopyta przy mniejszym stężeniu, przy optymalnym troszeczkę czasu potrzeba aby się rozruszały.
Kwestia druga:
O wiele lepiej jest odmierzyć odpowiednią ilość cukru, spuścić troszkę nastawu, dopełnić do docelowego BLG, a sami zobaczycie różnicę. Jak już kiedyś pisałem, drożdże mają pracować, ale nie wolno ich forsować.
Jest to troszkę pracochłonne, ale warte swojego celu, z winem przecież tak robimy od zawsze, to dlaczego nie robimy tak z cukrowym nastawem? Gorszy?
Myślę że nie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Zbynek80 »

A może jednak trochę gorszy ? Wino robisz z "soku" które pijemy bezpośrednio a nastaw idzie na rurki, często dwa razy więc nie trzeba się nad nim tak spuszczać. Choć oczywiście rozumiem, że czym lepszy początek tym i lepszy koniec.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rozrywek »

Zbyniek....uwierz mi warto się nad tym jak to ująłeś....spuszczać
Twoja logika pewien sens posiada, i tak pójdzie na rurki na dwa razy....
Załamał byś się jednak, jak byś się dowiedział ile ja prawdziwego serca, dodam prawdziwego uzyskuję.
Przypuszczam że jest to 1/3 tego co ty, z tego samego nastawu. Nie forsuję tej metody na siłę, ale już kiedyś pisałem o podziale serca na przed-.....serce- i po.....serce. Brzmi abstrakcyjnie, ale nie dla mnie. Pomimo tego, że twój urobek zapewne jest rewelacyjny, to mój niestety musi być perfekcyjny.
A uwierz mi, dalej ze swoich wyników nie jestem zadowolony.
Osobiście, nigdy nie czekałem na jakieś tam minusowe BLG, wyznacznikiem jest koniec fermentacji i tyle.
Wolę szklankę cukru poświęcić, niż zasmradzać sobie nastaw padniętymi drożdżakami.
Raz jeden więcej klarować, niż dłużej fermentować.
Ale oczywiście nie namawiam nikogo do tej metody, zbyt ekonomiczna nie jest, ale dla mnie jak znalazł.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Zbynek80 »

Na początku swojej kariery się spuszczałem po fermentacji zlewanie znad osadu odgazowywanie, klarowanie bentonitem itd. Dziś zostawiam do samoistnego sklarowania miesiąc-dwa czasami dłużej. Nie jestem w stanie wyczuć różnicy, że "leżało" na padniętych drożdżakach. Wiem, że wcześnie tniesz ale ja nie aż tak dużo później. A na pewno wcześniej niż większość kolegów no i sporo przedgonu odbieram ale on mi się przydaje. Jak pamiętam to Ty na jakimś pot-stilu destylujesz ?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rozrywek »

Tak na pot stilu.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Zbynek80 »

Tradycjonalista można by powiedzieć. To głównie robisz zborzówki/owocówki ? Czy cukrówki też ? Bo może czas przesiąść się na kolumnę to będziesz bardziej zadowolony ze swoich produktów i będziesz miał więcej lepszego serca.
Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: BIDET »

No i musiałem wyjechać na tydzień i po 40 dniach, ach jest Blg -2 i dalej pracuje.
Piany na wierzchu nie ma ale po zlaniu do badania Blg. próbka gazuje w menzurce aż czad.

Nie pisałem wczesniej nastaw to:
12kg cukru dopełnione wodą po filtrze brita do 45l nastawu
Blg startowe 23 drożdże VodkaStar temp otoczenia na starcie 18C nastawu 21C.

Wiec czekam dalej na magiczne -4
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: lesgo58 »

40 dni ? To powinno już być klarowne. Z mierzeniem blg to jest tak samo jak z mierzeniem procentów. Dokładny pomiar zależy od wielu czynników.
W każdym bądz razie nie czekaj dłużej. Odgazuj i na rurki.
Tak na przyszłość - dla cukrówki fermentacja siedmiodniowa to powinien być max.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

bananek63
100
Posty: 114
Rejestracja: niedziela, 14 lut 2016, 13:56
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: bananek63 »

W moim niedawnym przypadku było tak:
-20 kg cukru. BLG Początkowe 20 jednostek,
-Drożdże Mosva Style 1 paczka,
-Po dwóch tygodniach 0 bulgotania, BLG było w granicach -4, -5.
-Odgazowałem i do zimnego garażu na grawitacyjne klarowanie. Po około tygodniu czysta woda lekko zielonkawa.

//Edyta
Tyle, że mnie się nie spieszy :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
BIDET
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 7 sty 2017, 23:25
Ulubiony Alkohol: Absynt
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Bogatynia
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: BIDET »

No, a u mnie mleko.
Nie wiem jak odgazować? Mam to teraz w dymionie na winko. Bo właśnie zlałem z nad osadu ;).
Poczekam do wekendu i pogonię.

Czy takie mleko można na grzałki?
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 lut 2017, 15:58 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Koniecznie poprawki.
Awatar użytkownika

janus
50
Posty: 59
Rejestracja: wtorek, 9 lip 2013, 22:13
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: janus »

lesgo58 pisze: Tak na przyszłość - dla cukrówki fermentacja siedmiodniowa to powinien być max.
Możesz napisać dlaczego 7 dni to max??
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: JanOkowita »

Można nastaw zostawić na dłużej, ale po siedmiu dniach należy go zlać znad osadu. Martwe komórki drożdży "zasmrodzą" nastaw.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: lesgo58 »

janus pisze:
lesgo58 pisze: Tak na przyszłość - dla cukrówki fermentacja siedmiodniowa to powinien być max.
Możesz napisać dlaczego 7 dni to max??
Użyłem sporego skrótu myślowego, gdyż mając na uwadze warunki w jakich zazwyczaj przeprowadza się fermentację cukrówek musiałbym napisać, że ...
http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Gigooo
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 9 sie 2014, 21:29
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Gigooo »

Tak czytam co piszecie o przechowywaniu nastawu i nie chce mi się wierzyć. Zrobiłem nastaw w beczce 200 l na drożdżach coobra mega pack + 48 kg cukru, zrobiłem kilka fermentacji, ale zostało około 50 l w beczce i przez rok nie miałem czasu żeby to przepuścić. Beczka stała w pomieszczeniu przykryta wiekiem (nieszczelnym) temp. około 18 stopni. Szkoda mi było wylewać bo było czuć alkohol, więc poszło na aabratka. Jedno pędzenie, dobra zaprawka i każdy chwalił a ja nie wyczułem różnicy pomiędzy tym, a takim z nastawu, który ma miesiąc. Przynajmniej nastaw po roku był klarowny jak woda :D

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
blg - 4

Post autor: moryske »

Witam
nie bardzo rozumiem co daje oczekiwanie na zmniejszenie się blg do -4. Mam już gotowy wypracowany nastaw i po zmierzeniu blg okazuje się, że już drugi dzień moje pomiary wykazują albo zero albo 2 blg (pomiar dwoma cukromierzami). Podejrzewam, że któryś z nich pewnie przekłamuje lub .... . Wcześniej dolałem 6 L wody by pomóc drożdżom ale chyba nie do końca. Kana jest pełna (60L) i brak już miejsca. Pewnie należy przejść do następnego etapu "produkcyjnego" i dać sobie spokój tym oczekiwaniom na zmniejszenie się blg do - 4. A może ktoś z Kolegów ma inne zdanie.
Serdeczne dzięki za wcześniejsze b trafne podpowiedzi na temat pacy drożdży, kożucha z jabłkami oraz dolewaniu wody bowiem ten ostatni sprawdził się w moich dwóch przypadkach.
Pozdrawiam

Riddick
30
Posty: 47
Rejestracja: poniedziałek, 8 sie 2016, 22:53
Krótko o sobie: Jestem NIE fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: blg - 4

Post autor: Riddick »

Brak szczegółów nastawu.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: Pretender »

Jak już wyklarował się to do dzieła.
Awatar użytkownika

MecenasAlkoś
100
Posty: 123
Rejestracja: wtorek, 7 lis 2017, 16:06
Krótko o sobie: Zwykły gość;)
Ulubiony Alkohol: Własnej produkcji lub innych również własnej produkcji.
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Lubelskie
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: MecenasAlkoś »

Jako, że jestem początkujący, ale już kilkanaście nastawów popełniłem to dorzucę coś od siebie.
Już 3 raz robię w ten sposób: 8 kg cukru, dopełnione do 27 litrów wody potraktowane Moskva Style.
nastawiam w środę, a w następnym tygodniu w sobotę bądź w niedzielę nastaw idzie na PSa.
Po tym czasie zlewam sobie sklarowany nastaw, w którym cukromierz prawie się chowa, więc podejrzewam tak jakieś -3 Blg.
Po tylko jednej destylacji żadnych farfocli, czy smrodu drożdży. Krystalicznie czysty destylat. Już kilkanaście osób próbowało i wszyscy zadowoleni. Co prawda daję posmakować dopiero jak minie przynajmniej miesiąc w szklanej butli. W drodze budowa filtra węglowego aby sprawdzić czy faktycznie polepsza smak i zapach.
"Są dwa rodzaje wódki : dobra i bardzo dobra."

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: moryske »

Moja cukrówka z wykorzystaniem dundru pracuje już od 13 stycznia a dziś 9 luty i dalej odbywa się fermentacja. Co ok. 15-25 sek, po sprawdzeniu blg, wskazanie 0, posmak wina wytrawnego no i "widać", że i % alk jest. Natomiast wczytuję się w forum, że cukrówki fermentują max 7 dni - coś tu nie tak. ?Co prawda nastaw ciężko startował z uwagi na temp. ale później jak dolałem trochę wody nastąpiła widoczna poprawa fermentacji. Jak to skomentować nie wiem... Może to skutek drożdży, ponieważ użyłem drożdży do win i być może jest to właśnie taki skutek.

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: moryske »

Witam
.....czytam i czytam o tym blg -4 a tak naprawdę co to daje te czekanie ?, ja nastaw cukrowy zrobiłem 13 stycznia br, pracę rozpoczął bardzo wolno, później przyspieszył po dodaniu parę litrów wody, dziś już "leci" drugi miesiąc a on pracuje dalej ( rurka ferm.) ale wolno na minutę może ze trzy bulgnięcia. Po sprawdzeniu blg wykazuje - 2, -3 st. Po tym co czytam w poniedziałek daję na rurki, choć pierwotnie zakładałem że odczekam do tych -4. Ale wydaje się, że i tak przedobrzyłem z tym czekaniem bowiem % i tak nie przybędzie nawet jak dałbym na rurki przy zerowym blg.

dzozef
200
Posty: 235
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: dzozef »

Gdybyś dał drożdże gorzelnicze dedykowane do nastawów z cukru to wtedy fermentacja trwałaby do 7 dni. Przy drożdżach których użyłeś "do win" czas ten może być zdecydowanie dłuższy i do -4 może nie zejść. Jeżeli jest klarowne to ściągnij znad osadu i dawaj na rurki.
Awatar użytkownika

porrimo
50
Posty: 54
Rejestracja: poniedziałek, 15 cze 2015, 20:11
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: porrimo »

Ja podobnie jak kolega Zbynek80 na początku podchodziłem do cukrówki zbyt pedantycznie. Teraz po zakończeniu fermentacji staram się niezwłocznie zlać nastaw do drugiego pojemnika. Na dnie pozostaje cienka warstwa martwych drożdży. Dlaczego tak robię? Zauważyłem, że po zlaniu nastaw szybciej klaruje, nie dodaję turbo klaru. W pomieszczeniu mam zazwyczaj 20 st. C. Po 2 tygodniach nastaw jest prawie tak klarowny jak po zastosowaniu Turboklar. Oczywiście, posiadam kilka paczek wspomnianego środka na wypadek, gdybym potrzebował czystego nastawu na cito. Pozdrawiam.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH BIMBERZIOMKÓW

wowa50
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Podziękował: 5 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wowa50 »

Podpinam się pod temat- od paru lat robię nastaw na niebieskich T3 i raczej nigdy nie miałem żadnych problemów...ale ostatnio moje drożdżaki albo zwolniły pracę albo ją przerwały bo minęło 16 dni a jeszcze czuje lekką słodycz i nie słyszę żeby coś tam się działo-po tylu nastawach sprawdzam już tylko organoleptycznie chociaż posiadam oczywiście ballingometr (w beczce 35kg cukru, 110l wody, 5 paczek T3)
No i pytanie- zlewać i klarować czy dać im jeszcze szansę?...
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: masterpaw2 »

Sprawdź przede wszystkim blg nastawu i zwróć uwagę, czy tuż przy powierzchni nie zaczyna się klarowanie co oznaczałoby koniec fermentacji, wtedy na rurę i w zależności od ilości nieprzefermentowanego cukru (blg dundru) podejmiesz decyzję czy chcesz go odzyskiwać. Jeśli natomiast są jeszcze jakieś objawy życia, to daj im jeszcze chwilę.
Nastaw książkowy, blg startu optymalne, za zimno teraz też raczej nie jest :bezradny:
Jedyne co to mi przychodzi do głowy, to przegrzanie, albo trefna partia drożdżaków.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: lesgo58 »

Prawdopodobnie zagotowałeś nastaw. W aktualnych warunkach klimatycznych robienie powiększonych nastawów to duża sztuka i duże ryzyko. Rezultaty masz przed sobą.
16 dni to szmat czasu. Nie bawiłbym się w restart. Na Twoim miejscu dałbym to na rurki. Odzyskał alkohol.
A jeśli zależy Ci na nieprzefermentowanym cukrze to na dundrze zrobiłbym nowy nastaw.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 wrz 2018, 10:42 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

wowa50
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Podziękował: 5 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: wowa50 »

Nie sprawdziłem niestety temperatury jak drożdże ruszyły- faktycznie były upały ale beczka stoi w piwnicy a nastaw robiony w zalecanej temperaturze 25*C
Natomiast sprawdziłem Blg około -3 !!! i czuć w nastawie mocny alkohol jednak z lekkim posmakiem słodyczy- to mnie widocznie zmyliło bo zawsze miałem posmak mocno wytrawny ;)
więc zlewam daję bentonit i za dwa dni na rury ;)
Dzięki panowie za porady i oby wszyscy mieliśmy tylko takieee zmartwienia :)

rodman0101
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 15:39
Podziękował: 3 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rodman0101 »

A co w przypadku jak nastaw staną przy 7blg i od 2 dni utrzymuje sie taka wartość.
Użyłem turbo drożdży Alkopure 24 21%, nastawiłem to około 10 dni temu 21 litrów wody na 8kg cukru. Temperatura około 20 C
Co mogę dalej z tym zrobić?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: radius »

Przedestylować a na wodzie odwarowej nastawić kolejną porcję słodyczy :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

Albo zrobić z tego 2 nastawy dodając cukru i drożdże :)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

rodman0101
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 15:39
Podziękował: 3 razy
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: rodman0101 »

arTii pisze:Albo zrobić z tego 2 nastawy dodając cukru i drożdże :)

Właśnie sie nad tym zastanawiałem ale chyba juz po ptakach bo zalałem nastaw Turbo klarem.
Reanimacja po Turboklar jest możliwa?

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

Oczywiście. Jak sklarujesz, to BLG Ci się nie zmieni. Zlewasz znad osadu (zakładam że 24l), dodajesz 12-13kg cukru i 20l wody, mieszasz, dodajesz drożdże i czekasz. Masz wtedy 50l nastawu. 7BLG przy twoim nastawie to jakieś 2kg cukru
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

moryske
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 16 lis 2017, 20:59
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: moryske »

co daje czekanie na blg po niżej 0 ?
Ostatnio zmieniony piątek, 2 lis 2018, 22:15 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Czekając na -4blg w nastawie

Post autor: arTii »

Pełne zjedzenie cukru przez drożdże.
Wyjaśniam: zwykłe cukromierze (spławiki) pokazują prawdziwe BLG w temperaturze 20°C oraz zerowej zawartości alkoholu.
Kiedy w nastawie zaczyna pojawiać się alkohol, areometry (czyli wyskalowane w BLG cukromierze) pokazują zbyt niską zawartość cukru w nastawie, ponieważ alkohol "rozrzedza" roztwór. Dlatego przy stężeniu alkoholu w okolicach 18% oczekujemy wskazania gęstościomierza wyskalowanego w BLG w okolicach -3, -4 BLG
PS. poniżej - piszemy łącznie ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 3 lis 2018, 14:11 przez arTii, łącznie zmieniany 2 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”