wino winogronowe kiedy gotowe

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:24

Post autor: neptun »

Witam
We wrześniu postawiłem wino z winogron czerwonych, zlałem już je znad osadu. Moc ma całkiem sobie jak na dzikie drożdże. Jest słodkie. Gdy dosypałem 20dag cukru to bulgnęło raz na jakiś czas, teraz wcale. Czy to oznacza że drożdże padły? Chciałbym mieć pewność i zacząć je klarować w miarę możliwości bez dodawania pirosiarczynu.
Pozdrawiam
promocja
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: wino winogronowe kiedy gotowe

Post autor: radius »

No to nad czym się zastanawiasz? Skoro nie widać oznak fermentacji, odstaw w jakieś ciemne, chłodne miejsce na cichą i zapomnij o nim na kilka miesięcy. W tym czasie i "dojdzie" i się częściowo wyklaruje.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:24
Re: wino winogronowe kiedy gotowe

Post autor: neptun »

Rozumiem, że należy zlać pod korek. Znaczy bulgnie czasem ale to raz na kilka godzin. Gdyby drożdże żyły to przy tej słodkości powinno raczej mocno bulgać
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1312
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: wino winogronowe kiedy gotowe

Post autor: ramzol »

Sprawdź Blg (poziom cukru) zapisz i po tygodniu sprawdź ponownym pomiarem. Jezeli wynik jest taki sam to drożdże juz więcej nie zjedzą. Pamiętaj o dolewaniu wody do rurki jak odstawisz w zapomnienie. Wino zlewaj tak by nie napowietrzać i balon napełniaj pod korek.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: wino winogronowe kiedy gotowe

Post autor: JanOkowita »

Zamiast wody w rurce warto wlać glicerynę w płynie (kupisz w aptece). Wówczas nawet jak zapomnisz, to nic nie wyparuje. Kiedyś zapomniałem i wyszło 35 litrów octu, bo muszki owocówki małpy wlazły :cry2:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: wino winogronowe kiedy gotowe

Post autor: michal278 »

Janku trzeba było na rurki, zawsze coś bys odzyskał. Kolega powinien najpierw zaprojektować wino, a nie pytać się co zrobić http://www.klubwiniarzy.pl/index.php/wi ... aroniowego .
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:24
Re: wino winogronowe kiedy gotowe

Post autor: neptun »

Od burzliwej fermentacji minął już pewnie miesiąc. Jak wtedy mierzyłem cukromierzem to było kilka na minusie(pewnie ze wzgledu na alkohol). Dosypałbym jeszcze cukru "na zaś dla drożdży" ale domownicy stwierdzili że było by za słodkie.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: wino winogronowe kiedy gotowe

Post autor: inblue »

@neptun - To że nie "bulga" wcale nie oznacza, że drożdże nie żyją.
Te małe cwaniaki potrafią otworzyć butelki bez pomocy korkociągu.
Przykład:
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... tml#p89845

Teraz pozwolisz, że przejdę do clou wątku.

To od winiarza zależy kiedy uzna wino za gotowe.

Chcesz żeby Twoje wino leżakowało - niech leżakuje.
W ciemnej piwnicy? To trzymaj w ciemnej piwnicy.
Przy kaloryferze? To umieść przy kaloryferze będziesz miał namiastkę maderyzacji.
Na słońcu? Żaden problem! Wystaw dymion szklany na słońce i niech sobie stoi. Tak robią np. na południu w Roussilon (Maury).
Chcesz wypić już teraz, bo lubisz beaujolais nouveau? Pij - Na zdrowie!

Skomplikowane to trochę - no nie?
Ale uszy do góry - każdy staje przed takim pytaniem.
Ja też. I nie potrafię tego wyjaśnić, ale takie rzeczy się "wie".
Kiedyś też będziesz wiedział - cierpliwości.

@JanOkowita - Uchowaj Panie!
Gliceryna jest źródłem węgla dla drobnoustrojów, więc wlewanie jej do rurki fermentacyjnej jest trochę nieprzemyślane.
Proponuję zamiast tego wcisnąć ciasno np. zapałką zwitek waty.
Muszki nie przelezą, wymiana gazowa przebiega bez problemu i nie ma stresu przy wyciąganiu korka
z rurką fermentacyjną, że się coś niechcianego z rurki "wbulgnie" do dymiona z winem.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
neptun
10
Posty: 13
Rejestracja: poniedziałek, 12 wrz 2016, 19:24
Re: wino winogronowe kiedy gotowe

Post autor: neptun »

Narazie nie zamierzam zlewać do butelek. Czy klarowanie w balonie zlane pod korek przez kilka miesięcy bardziej upewni o tym że drożdże nie żyją i nie będzie ryzyka "granatu"?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”