Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.
Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: zgoda » piątek, 16 gru 2016, 09:49

Dobra, wy tutaj sobie to wałkujcie, a ja korzystając z tego że mam urlop skrobnę trochę kodu, jak komuś przypasuje to sobie weźmie.

Projekt jest na BitBucket i na razie jest prywatny, ale jak ktoś chce wjazd to mam jeszcze 3 darmowe konta w zespole. Jak kod nabierze kształtów to otworzę repo i będzie można sobie sforkować. Kod jest na GPL.

Co do ESP - ma bootloader, firmware wgrywa się po UART, timery są, przerwania są, pwm jest, analog input jest, wbudowany storage jest (SPI flash).

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
wwpiotr
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 8 wrz 2011, 23:00
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: wwpiotr » piątek, 16 gru 2016, 10:14

piotricz ekran LCD 3.95" z dotykiem i slotem na microSD kosztuje 9 USD czy soft jest dopasowany do niego ??


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » piątek, 16 gru 2016, 10:25

Jeśli będzie można przerobić na MEGA to się piszę. Wybitnym programista nie jestem ale coś tam naskrobać potrafię ;) na dioda mi miga :P.

Jak odpalę drukarkę 3d i ja opanuje to będzie możliwość druku.
Jakiś zaworów czy innych nakładek na zawory czy inne rzeczy.
Ale to przyszłość.

Co do czujnika zalania ...
- bariera w podczerwieni
- promień lasera
- hydrostat

Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: HomoChemicus » piątek, 16 gru 2016, 10:35

A czujnik zalania nie lepiej zrobić na różnicowym przetworniku ciśnienia w dole kolumny? Zalanie = wzrost ciśnienia.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » piątek, 16 gru 2016, 10:39

Można tylko taki czujnik 150-200 kosztuje i nie wiem jak z temperaturą...


rastro
1200
Posty: 1219
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: rastro » piątek, 16 gru 2016, 11:04

Nie wiem dokładnie jak to z tymi różnicowymi czujnikami jest, można teoretycznie znaleźć coś tańszego, ale na tą chwilę nie wiemy jak to ciśnienie się zachowuje w tym sensie, że nie znamy zakresu ciśnień jakie były by potrzebne. Spodziewał bym się też że mogą występować jakieś pulsacyjne skoki ciśnienia, z jednej strony trzeba by było to jakoś sprawdzić i do tego jakoś dostosować algorytm detekcji, ale też nie wiem jak będę reagować czujniki na takie pulsacyjne obciążenia. Chociaż tak sobie że wpływ pulsacji ciśnienia i temperatury można by było zniwelować czymś typu u rurka z wodą/gliceryną (generalnie chodzi o hydrauliczną separację) pomiędzy czujnikiem a zbiornikiem (dołem kolumny).
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » sobota, 17 gru 2016, 17:48

Pytanie odnośnie regulacji mocy grzania.
Z tego co wyczytałem wystarczy tylko regulacja 2 stopniowa?
- pelna moc do rozgrzewania i zalania
- zredukowana dobrana do średnicy kolumny
Dobrze zrozumiałem ?


rastro
1200
Posty: 1219
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: rastro » sobota, 17 gru 2016, 22:21

Generalnie chyba jest tak że jak ktoś nie ma regulatora mocy to może prowadzić proces na jednej grzałce i pewnie dla niektórych takie sterowania wystarcza a dla innych nie za bardzo, stąd te wszystkie regulatory mocy.

Problem z taką dwu stopniową regulacją jest taki, że w takim wypadku raczej nie powinniśmy dopuszczać do zalania. Tak mi się przynajmniej wydaje - w kociołku wytwarza się na tyle dużo pary że skropliny blokują kolumnę, a to powoduje wzrost ciśnienia w aparaturze i kto tam wie czym to może grozić jak nie uda się tego odpowiednio wcześnie zgasić.

Inna sprawa to dobór optymalnej mocy, grzałki dostępne na rynku są z tego co widziałem głownie 2kW i 1,4kW i chyba 1,6kW (może są też inne, ale zdecydowanie mniej popularne). Nie mam pod tym względem za dużego wyboru, a do tego ta moc jest podana dla znamionowego napięcia 230V, Wiadomo że tak dobrze nie ma, dostawca ma zagwarantowany pewien margines błędu, ale pomijając to wiadomo że na linii będą spadki napięcia i tak ktoś kto ma trafo 100m od siebie będzie miał w gniazdku 240V a ten na końcu będzie miał 220V, do tego dochodzą spadki zależne od bieżącego obciążenia linii. więc ta sam grzałka w dwóch różnych punktach też wygeneruje nieco inną moc.

Ale pewnie na dobry początek można by się taką regulacją zadowolić.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » niedziela, 18 gru 2016, 06:28

Nie chodzi mi o typowo 2 stopniowy mam pomysł na regulator tego : oddzielny układ posiada tylko 2 wejścia sterujące .

Nasz sterownik podawał by 2 stany wysoki / niski

Wysoki - grzałki na full.
Niski- grzałki zredukowane fazowo lub grupowo do odpowiedni dobranego poziomu

Oddzielny układ sterujący ułatwi detekcję zera przy fazowym i generowanie prawidłowych czasów przy grupowym...
Jezeli użyjemy mikrokontrolera do kontroli mocy.


rastro
1200
Posty: 1219
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: rastro » niedziela, 18 gru 2016, 14:32

Oj, tam takie sterowanie, sterowanie grupowe to wydaje się być dość prosta sprawa, SSR z załączaniem w zerze... do tego timer i jakiś ustalony okres czasu powiedzmy ok. sekundy. I teraz w zależności od ustawień cykliczne załączanie SSR (może być i własna konstrukcja jakiś optotriak i triak). Tutaj nawet nie potrzebujemy za bardzo detekcji przejścia przez zero. ew. błędy typu ±w okresy przy tej bezwładności procesu nie będą miały żadnego znaczenia.

Do fazowego oczywiście już nie będzie tak łatwo, ale izolowany detektor przejścia przez zero też raczej nie jest żadnym rocket science.

choćby takie dwie konstrukcje: http://www.edn.com/design/analog/436874 ... tage-parts
http://www.dextrel.net/diyzerocrosser.htm

Jest jeszcze nota od Atmela, ale tą raczej powinniśmy uczcić minutą ciszy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » niedziela, 18 gru 2016, 17:51

To skoro tak to mam pytanie timer sprzętowy czy programowy :)
Programowy to raczej odpada... Już miałem z tym problemy w jednym sterowniku.

Może zgoda się wypowie na ten temat?


rastro
1200
Posty: 1219
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: rastro » niedziela, 18 gru 2016, 21:32

Mówiąc timer chodziło mi o timer jakie są dostępne w mikrokontrolerach, czy to ATMega czy STM32 pewnie i to całe ESP też ma taką możliwość. Jak dla mnie programowo to jest nieosiągalne. Trzeba to obsługiwać na przerwaniach, z tym że pewnie też trzeba dobrze pomyśleć bo jak programowo ma być obsługiwany DS18B20 po OneWire, tam trzeba wyłączyć na chwilę przerwania ze względu na zależności czasowe. Ale przy grupowym to pewnie też bez większego znaczenia.

Chociaż OneWire też można obsługiwać sprytnie po UART. tyle tylko żeby transmisja działała w obie strony to trzeba chyba dolutować jakiś tranzystor czy dwa. Nawet jest nota atmela: http://www.atmel.com/Images/Atmel-2579- ... AVR318.pdf i jest też nota od maxima https://www.maximintegrated.com/en/app- ... mvp/id/214 - tutaj pokazane jest jak to podłączyć i jeszcze tutaj na tranzystorach bipolarnych: http://hackaday.com/2015/01/29/easier-u ... interface/ i jeszcze jeden w naszym ojczystym języku http://tpliszczak.blogspot.com/2014/01/ ... ire-z.html .
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


Autor tematu
wwpiotr
20
Posty: 22
Rejestracja: czwartek, 8 wrz 2011, 23:00
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: wwpiotr » poniedziałek, 19 gru 2016, 14:59

Detektor przejścia przez zero sieci jest bardzo prosty, dwa rezystory i jeden opto do tego plus jeden rezystor podciągający.
Poki co robimy tylko dwustopniową regulacje - rozgrzew i praca.
Jak ktoś chce może kupić prosty regulator za 10zł do jak dobrze pamietam 4kw, u mnie działa od kilku lat.

Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: zgoda » wtorek, 20 gru 2016, 12:29

Wszystkie (chyba...) mcu mają timery sprzętowe, co najwyżej o różnej rozdzielczości i różne ilości dostępne dla kodu użytkownika. Na ESP kod użytkownika jest odseparowany od systemowego timera (dostępne timery == 0), ale jest fasada, jedyny minus to rozdzielczość max 1ms. Tyle że można ich mieć 64K (32-bity!).

W niedzielę miałem wypadek i trochę mi zwolniło klepanie kodu bo połamany jestem i dodatkowo mam urwanie głowy z ubezpieczeniem.


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » wtorek, 20 gru 2016, 12:35

Nie wiem jak ESP ale arduino ma tylko 2 timery dostępne...
Wiec nie za wiele dlatego proponowałem oddzielny układ sterownika mocy .

Dodanie mikrokontrolera i wyświetlacza to 15 zloty...


rastro
1200
Posty: 1219
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: rastro » wtorek, 20 gru 2016, 16:32

Arduino ma trzy timery (przynajmniej tak ma ATMega328 i Atmega32 - Arduino Mega i Arduino Leonardo) dwa 8-bitowe i jeden 16-bitowy. Mega2560, która była pierwszym wyborem, ma dwa 8-bit i cztery 16-bit.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » środa, 21 gru 2016, 05:47

Owszem 3, ale jeden odlicza millis () a z tego raczej nie zrezygnujemy .

Ja proponuje to rozdzielić na kilka podukładów.


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » czwartek, 22 gru 2016, 15:35

Wiec na ESP oddzielny regulator mocy jest konieczny....


rastro
1200
Posty: 1219
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: rastro » czwartek, 22 gru 2016, 15:51

Ta.. i termometr ;) bo nie mam pewności czy lib od OneWire na tą platformę jest dostępny, gdzieś na github widziałem że się tego pozbywali, chociaż może nie da się tego DS'a powiesić na UART - to akurat tam jest tylko nie wiem czy przypadkiem komendy AT tam nie wiszą żeby mógł się komunikować ze światem (jakieś Arduino czy do czego tam ma to być podłączone). Problem z ESP jest taki że został zaprojektowany jako karta WIFI.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


crobe
50
Posty: 68
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2016, 19:55
Załączniki
Re: Sterownik aabratek LM/VM- arduino

Postautor: crobe » środa, 4 sty 2017, 18:34

No i wszystko ucichło :).


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości