Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Velthar
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Velthar »

Witam
Już kilka razy nastawiłem w taki sposób:
24kg cukru
15kg bananów
90 litrów wody
1 kostka drożdży babuni

Zazwyczaj po tygodniu dodawałem 5kg ziemniaków gotowanych w łupinach i tłuczkiem rozgniecionych.

Następnie stało to w sumie 5 tygodni. Po przepuszczeniu metodą pot-still z trzema odstojnikami. Przepuszczane dwa razy bez filtrów. Zazwyczaj wychodzi gotowego towaru 25 litrów 45% a gdy nie daje ziemniaków 20 litrów.

Proszę o opinie i sugestię co poprawić gdzie przesadzam? chcę doskonalić sztukę. Smakowo jest super ale zawsze może być lepiej.

Pozdrawiam.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Zygmunt »

Z samego cukru powinieneś mieć 24l 50%, albo 26l 45%, więc w sumie Twój przepis jest zły od tego momentu:
Już kilka razy nastawiłem w taki sposób:
24kg cukru
Drożdże babuni są bardzo dobre do wypieków, ale mają niska tolerancję na alkohol. Produkują sporo związków pobocznych, więc lepiej zastąpić je mieszakami przeznaczonymi do cukru, czyli drożdżami typu turbo. Zamiast 5 tygodni będzie 5 dni, a efekt lepszy.
Banany i ziemniaki zawierają skrobię, więc ich dodawanie nie ma żadnego sensu- drożdże tego praktycznie nie ruszą. O ile skrobia w bananach rozkłada się w miarę ich dojrzewania na cukry proste, fermentowane przez drożdże, o tyle dodatek ziemniaków to już całkowita pomyłka i równie dobrze można nasypać tam żwiru.
Pisanie o "doskonaleniu sztuki" w kontekście sprzętu zawierającego odstojniki to lekkie przegięcie, więc zacznij od przeczytania kilku tematów dla początkujących na forum. Słowa kluczowe do wyszukiwarki: "zacieranie", "drożdże turbo", "wieszak".
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
Velthar
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Velthar »

O o taki pocisk mi chodziło ^^ dzięki. Widzisz ja się zastanawiałem co i jak. Te metodę teść stosuje od lat i w smaku to dobre wychodzi ^^ poczytam z chęcią o tym. Dodam, że bananami to ładnie czuć i w smaku też ok.
Pytanie mam co masz na myśli, że sprzęt z odstojnikami to przegięcie?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Kamal »

Na forum już robili takie destylaty.
Poszukaj. :-)
Moja uwaga jak Zygmunt zauważył:
- Drożdże inne, może nie turbo. Weź winne bayanus G995
- Ziemniaki nie, zastąp to lepiej rodzynkami. :-)
K.
Obrazek

Autor tematu
Velthar
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Velthar »

Ja dodam, że mi nie chodzi o wino. Ja chciałbym bimberek :) innych zabaw nie chcę i wydaje mi się, że ta standardowa metoda destylacji Pot-still jest odpowiednia dla moich funduszy. A banany wybrałem dla smaku. To co do tej pory robiłem miało słodki smak i przyjemny zapach. Może zrobię tak samo z tym, że drożdże wymienię na typowo gorzelniane a banany już mocno dojrzałe wezmę podgotuję bez skórek. Będę mierzył czy cukier jest i w chłodnicę :)
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: olo 69 »

Kiedyś piłem bimberek, który był robiony z nastawu cukrowego z dodatkiem, ale krojonych surowych ziemniaków. Na 40 litrów nastawu około 5 kg krojonych ziemniaków i 10 kg cukru.
Z tego co pamiętam, to całkiem fajna owocóweczka w smaku z tego była. Bardziej przypominała smak owocowy niż ziemniaczany. Mi smakowało. :lol:
Pozdrawiam,olo 69

Autor tematu
Velthar
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Velthar »

Do Zygmunt. Obejrzałem twoją stronę z destylatorami i muszę przyznać, że wiem już o co Ci chodziło. Nim zarobię na sprzęt to jakoś jeszcze będę sobie radził tak jak do tej pory.
Poradźcie czy do drożdży gorzelnianych kupować normalnie pożywkę? i na tą podaną w pierwszym poście ilość cukru to drożdży dawać zgodnie z instrukcją z opakowania?
Przeglądam teraz forum i jest tak ogromna ilość materiału, że szok :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Kamal »

Obrazek

Autor tematu
Velthar
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 23 cze 2013, 12:13
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Velthar »

Chcę zrobić na tych bayanus G995. Jakoś jestem zwolennikiem cierpliwego czekania. Pytanie, czy instrukcja z proporcjami drożdży na ilość cukru jest odpowiednia? czy dawać mniej? ja mam 25 kg cukru i dokładnie 18kg bananów, które chcę doprowadzić do przejrzenia. Ile drożdży byście zalecili? i ile kwasku cytrynowego na takie coś. :)


Mod
Znak zapytania (?), wykrzyknik (!) kończą zdanie jak kropka! Kolejne zaczynaj z dużej litery.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Kamal »

Jest odpowiednia. Oczywiście, możesz dawać mniej. :-)
Słuchaj jest zasada przy smakówkach, że 1kg cukry na 10kg owoców. Żeby jak najwięcej mieć smaku owoców, a mniej nut bimbrowych w destylacie. :-)
K.
Obrazek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: silvio2007 »

Ja znowu w tym roku się pokusiłem o zacier na bananach. Zacierałem enzymami, po zatarciu bayanusy G995 i tak już drugi miesiąc sobie pyrkaja. Pewnie przed końcem tego roku nie skończą. I dopiero w styczniu na rurki. Dodam jeszcze, że nie dodałem ani grama cukru, tylko banany, enzymy i drożdże.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: Kamal »

A jakie Blg osiągnołeś? :-)
Mi też chodziło to po głowie, ale nie wiem jak z wydajnością? ;-)
K.
Obrazek

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Nastaw z bananów - proszę o korektę i rady

Post autor: eldier »

Jeżeli banan będzie mocno dojrzały, ale taki już zczerniały to nie ma w nim skrobi. Sprawdzałem płynem lugola i gdzieś miałem fotki z tego eksperymentu. Jak znajdę to wrzucę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”