-
-
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Duże znaczenie ma czystość rozrabianego spirolu. Jeśli będzie bez naleciałości pogonowych to rozrobisz do 20% i będzie czysty. Gdy będzie zanieczyszczony to mętnieje. Zatem nie tylko woda ma wpływ na mętnienie ale również czystość spirytusu. Szybkość czy kolejność wlewania wody ma drugorzędne znaczenie.
-
- Posty: 772
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Czystość spirytusu ma chyba największe znaczenie. Ja zawsze leję bez krępacji i nic mi nie mętnieje.
Choć ostatnio obserwuję dziwną rzecz po zmieszaniu z kranówą. Na ściankach i dnie np szklanki osadza się taki jakby kamień z wody, ale biały i nawet delikatna mgiełka tego pływa po powierzchni cieczy jak czasami kamień na wodzie w garnku. Po wylaniu płynu osad na szklance zostaje i jak wyschnie jest taki biały i można ściągnąć palcem jak jakiś proszek.
Nie wiem czy to się wytrąca z wody czy alkoholu ale po zmieszaniu z Żywcem zjawisko nie występuje.
Choć ostatnio obserwuję dziwną rzecz po zmieszaniu z kranówą. Na ściankach i dnie np szklanki osadza się taki jakby kamień z wody, ale biały i nawet delikatna mgiełka tego pływa po powierzchni cieczy jak czasami kamień na wodzie w garnku. Po wylaniu płynu osad na szklance zostaje i jak wyschnie jest taki biały i można ściągnąć palcem jak jakiś proszek.
Nie wiem czy to się wytrąca z wody czy alkoholu ale po zmieszaniu z Żywcem zjawisko nie występuje.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
To współczuję kranowki. U mnie co prawda mętnieje ale nigdy nie było czegoś takiego żebym to później palcem ściągnął.


-
- Posty: 772
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Według norm mamy dobrą wodę ale kto tam wie co w niej naprawdę siedzi. Kiedyś tego nie było od niecałego roku to obserwuję.
-
- Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 08:34
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ja teraz robię tak, najpierw dzbanek filtrujący a potem powolnym strumieniem spirytus do wody, cały czas mieszając, dorabiałem tak teraz jabłko i rum i nic nie zmętniało. Warto pamiętac o zasadach, które na forum były podawane już nie raz.
-
- Posty: 89
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 00:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witam ja ostatnio rozrabiałem również wodą z dzbanka filtrującego i bardzo zmętniało ,po paru dniach jest klarowne-ale,właśnie ten osad lub kamień .Po przepuszczeniu przez lejek z dwoma płatkami higienicznymi jest czyste i klarowne a na wacikach kupa kamienia sproszkowanego.Pewnie wszystko przez lipną wodę.
-
- Posty: 743
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ja uważam, że i woda i destylat mają wpływ na mętnienie. Moim zdaniem niepożądane (mineralne) składniki wody wytrącają się jednak z czasem, opadają na dno a destylat jest krystalicznie czysty.
Podam link do moich spostrzeżeń na ten temat umieszczony w innym wątku.
latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212-1160.html#p142015
Myślę, że dobrze by było, gdyby moderatorzy przenieśli ten post z linku do tego wątku.
Jeśli ktoś zapyta, czy jestem pewny tego co napisałem to odpowiem, że w moim przypadku TAK. Ze względu na to, że w różnych rejonach jest różna woda oraz są różne destylaty, więc problemy mogą być inne.
Podam link do moich spostrzeżeń na ten temat umieszczony w innym wątku.
latwy-kwasny-zacier-wujka-jessie-kukurydza-t212-1160.html#p142015
Myślę, że dobrze by było, gdyby moderatorzy przenieśli ten post z linku do tego wątku.
Jeśli ktoś zapyta, czy jestem pewny tego co napisałem to odpowiem, że w moim przypadku TAK. Ze względu na to, że w różnych rejonach jest różna woda oraz są różne destylaty, więc problemy mogą być inne.
-
- Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 08:34
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Wymieniłeś filtr w lejku? To wbrew pozorom mega ważne, mam szklany czajnik i jak tylko filtr jest za długo, to zachodzi kamieniem.
rekinek pisze:Witam ja ostatnio rozrabiałem również wodą z dzbanka filtrującego i bardzo zmętniało ,po paru dniach jest klarowne-ale,właśnie ten osad lub kamień .Po przepuszczeniu przez lejek z dwoma płatkami higienicznymi jest czyste i klarowne a na wacikach kupa kamienia sproszkowanego.Pewnie wszystko przez lipną wodę.
Wymieniłeś filtr w lejku? To wbrew pozorom mega ważne, mam szklany czajnik i jak tylko filtr jest za długo, to zachodzi kamieniem.
-
- Posty: 89
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 00:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witam - filtr wymieniony na nowy,ale poczytałem na nim że jest z magnezem ,może to robi całą robotę.
-
- Posty: 110
- Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 08:34
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Lek wolnym strumieniem alko do wody, cały czas mieszając, u mnie działa.
-
- Posty: 772
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Dla mnie to brzmi jak jakaś herezja takie wolne czy inne lanie. Mnie tam produkt nigdy nie mętnieje. Chyba, że troszkę przeciągnięty i te ostatnie numery na kranówce.
-
- Posty: 89
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 00:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Ja zawsze leje wodę do produktu to teraz spróbuję odwrotnie i wolniej.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Na poniższym zdjęciu widać dwa rozrobione do 50% destylaty (bimber z cukru). Destylacja przeprowadzona na kolumnie w trybie pot-still.
Oba destylaty pochodzą z identycznych nastawów. Fermentowały na tych samych drożdżach. Destylowane były na tym samym sprzęcie. Rozrabiane tą samą wodą (filtrowana kranówka).
Jedyna różnica polega na tym, że przejrzysty zakończyłem odbierać przy około 96*C w kegu, natomiast drugi niechcący przeciągnąłem i dostały się pogony. Sporo pogonów. No i rozrabiałem go gdy był jeszcze ciepły.
Po dwóch, trzech dniach osad oczywiście opadł na dno, jednak destylaty różniły się nieco wizualnie. Ten zlany znad osadu był wizualnie, że tak powiem, nieco opalizujący.
Teraz nasuwa mi się kilka pytań do chemików:
Czy ktoś orientuje się czym dokładnie jest ten biały osad? Z czym konkretnie występującym w wodzie łączą się jakie alkohole? Czy można przyjąć, że wytrącanie się osadu jest procesem zabezpieczającym nas przed spożyciem alkoholi cięższych od etanolu?
Zastanawia mnie ten opalizujący odcień. Przebadał może ktoś próbkę takiego "nieczystego" alkoholu? Ewentualnie jakie były odczucia po konsumpcji? Osobiście przedestylowałem to jeszcze raz, ale jestem ciekaw czy spożycie takowego ma jakieś bardziej negatywne konsekwencje od picia dobrze oczyszczonego bimbru?
Oba destylaty pochodzą z identycznych nastawów. Fermentowały na tych samych drożdżach. Destylowane były na tym samym sprzęcie. Rozrabiane tą samą wodą (filtrowana kranówka).
Jedyna różnica polega na tym, że przejrzysty zakończyłem odbierać przy około 96*C w kegu, natomiast drugi niechcący przeciągnąłem i dostały się pogony. Sporo pogonów. No i rozrabiałem go gdy był jeszcze ciepły.
Po dwóch, trzech dniach osad oczywiście opadł na dno, jednak destylaty różniły się nieco wizualnie. Ten zlany znad osadu był wizualnie, że tak powiem, nieco opalizujący.
Teraz nasuwa mi się kilka pytań do chemików:
Czy ktoś orientuje się czym dokładnie jest ten biały osad? Z czym konkretnie występującym w wodzie łączą się jakie alkohole? Czy można przyjąć, że wytrącanie się osadu jest procesem zabezpieczającym nas przed spożyciem alkoholi cięższych od etanolu?
Zastanawia mnie ten opalizujący odcień. Przebadał może ktoś próbkę takiego "nieczystego" alkoholu? Ewentualnie jakie były odczucia po konsumpcji? Osobiście przedestylowałem to jeszcze raz, ale jestem ciekaw czy spożycie takowego ma jakieś bardziej negatywne konsekwencje od picia dobrze oczyszczonego bimbru?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 20:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Kolejne doświadczenie.
Tym razem podczas destylacji prostej odebrałem bimberek do 95*C w kegu. Następnie zmieniłem naczynie i resztę wraz z pogonami odbierałem do 98*C.
Nie wiem czy widać to na fotce, ale oba destylaty różnią się nieco odcieniem. Bimber po lewej jest krystalicznie czysty, natomiast resztka z pogonami po prawej również jest przejrzysta, ale mimo wszystko jakby bielsza i nieco opalizująca.
Następnie do obu dolałem filtrowaną kranówkę.
Bimber po lewej nadal pozostał krystalicznie czysty, natomiast reszta pogonowa po prawej zmętniała. Za 2-3 dni zrzuci zapewne biały osad.
Tym razem podczas destylacji prostej odebrałem bimberek do 95*C w kegu. Następnie zmieniłem naczynie i resztę wraz z pogonami odbierałem do 98*C.
Nie wiem czy widać to na fotce, ale oba destylaty różnią się nieco odcieniem. Bimber po lewej jest krystalicznie czysty, natomiast resztka z pogonami po prawej również jest przejrzysta, ale mimo wszystko jakby bielsza i nieco opalizująca.
Następnie do obu dolałem filtrowaną kranówkę.
Bimber po lewej nadal pozostał krystalicznie czysty, natomiast reszta pogonowa po prawej zmętniała. Za 2-3 dni zrzuci zapewne biały osad.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Odkąd pracuje na aabratku nie mam czegoś takiego jak mętnienie destylatu. 96% i już. A gdy pracowałem na pot-stillu za każdym razem gdy szybko wlewałem wodę destylat robił się mleczny. Co prawda wytrącał się po dniu lub dłużej, ale był. Tyle, że po PS zawsze puszczałem na węgiel. I problem znikał.


A oto przykład. Mieszane na szybko 96% do 50ciu


A oto przykład. Mieszane na szybko 96% do 50ciu
-
- Posty: 2253
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Jeśli niektórzy koledzy borykają się z problemem mętnienia, to należy rozważyć dlaczego, przeanalizować i pomóc.
Jeśli problem ciebie nie dotyczy, to nazwiesz to herezją. Czysta ignorancja, nic więcej.
Ja również problemów z mętnieniem nie mam z paru powodów:
Wodę mam z specjalnego ujęcia, nie z sieci.
Dolewam alko do wody, nigdy odwrotnie, dla kol Zbynka to bezsensowne.
Pamiętaj pędniku młody lej alko zawsze do wody, chemiku młody nie lej kwasu do wody.
Jak widać proste prawa fizyki przerastają co niektórych.
Eliminować zmętnienie można dwojako.
Zmieniając wodę, oraz zmieniając sposób rozcieńczania.
Proponuję osobom które mają ten problem, rozcieńczać dwustopniowo, mianowicie rozrobić do pewnego procentu, następnie, po dniu, albo dwóch dokończyć proces. Czyli dolewać stopniowo, oczywiście powoli.
Pytanie do ignorantów tematyki: dlaczego wlewając np Litr wody do litra spirytusu, dana mieszanina podnosi swoją temperaturę?
Zbynek80 pisze:Dla mnie to brzmi jak jakaś herezja takie wolne czy inne lanie. Mnie tam produkt nigdy nie mętnieje. Chyba, że troszkę przeciągnięty i te ostatnie numery na kranówce.
Jeśli niektórzy koledzy borykają się z problemem mętnienia, to należy rozważyć dlaczego, przeanalizować i pomóc.
Jeśli problem ciebie nie dotyczy, to nazwiesz to herezją. Czysta ignorancja, nic więcej.
Ja również problemów z mętnieniem nie mam z paru powodów:
Wodę mam z specjalnego ujęcia, nie z sieci.
Dolewam alko do wody, nigdy odwrotnie, dla kol Zbynka to bezsensowne.
Pamiętaj pędniku młody lej alko zawsze do wody, chemiku młody nie lej kwasu do wody.
Jak widać proste prawa fizyki przerastają co niektórych.
Eliminować zmętnienie można dwojako.
Zmieniając wodę, oraz zmieniając sposób rozcieńczania.
Proponuję osobom które mają ten problem, rozcieńczać dwustopniowo, mianowicie rozrobić do pewnego procentu, następnie, po dniu, albo dwóch dokończyć proces. Czyli dolewać stopniowo, oczywiście powoli.
Pytanie do ignorantów tematyki: dlaczego wlewając np Litr wody do litra spirytusu, dana mieszanina podnosi swoją temperaturę?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 358
- Rejestracja: piątek, 18 mar 2016, 15:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta w drinkach oraz nalewki.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Na północ Polski dalej się nie da.
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
@Rozrywek - pisze "Pamiętaj pędniku młody lej alko zawsze do wody, chemiku młody nie lej kwasu do wody."
Moja żonka chemik nie może zgodzić się w kwestii kwasu powinno być - chemiku młody lej zawsze kwas do wody
.

Moja żonka chemik nie może zgodzić się w kwestii kwasu powinno być - chemiku młody lej zawsze kwas do wody

Pozdrawiam.
Maciej
Maciej
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Mętnienie upatruje w jednym przypadku - źle przycięte frakcje. Leję wodę z kranu i z brity, zawsze wodę do alko
i zero zmętnienia. Ale odrzucam dużo. I teraz albo to prawda albo mamy zajebistą wodę w Łodzi. Kiedyś nawet sprawdziłem rozcieńczenie do ok 20%, bez zmętnienia.

Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
lepiej nie pij już więcej
M
rozrywek pisze:Zbynek80 pisze: ...chemiku młody nie lej kwasu do wody....

lepiej nie pij już więcej
M
-
- Posty: 2253
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Saccharocymes, dzięki wielkie za zwrócenie uwagi. Myśli się czasem jedno, a pisze drugie.
Wiadomo co miałem na myśli, jednak serdeczne dzięki za wyprostowanie pomyłki językowej.
Wiadomo co miałem na myśli, jednak serdeczne dzięki za wyprostowanie pomyłki językowej.

pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości