Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Maws
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:58
Załączniki
Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Postautor: Maws » poniedziałek, 31 paź 2016, 19:39

Koledzy prośba o pomoc, doradę a sprawy tak się mają:
36kg cukru 114L wody daje 135L nastawu, drożdże T3 niebieskie 3 opakowania, blg około 23-24, temp 24*C. Zbiornik ma b. dobrą izolację cieplną.
Po dwóch dobach temp. 35*C, blg 6
Po 3 dobach temp 29*C blg 5 i spada.
Po kolejnych dwóch temp. spadła do około 20 blg 5 bez zmian i nie chce spadać dalej.
Dorzuciłem jeszcze jedną paczkę drożdży i nic.
Zmierzyłem paskiem ph - wskaźnik ph 4.
Co dalej ? w czym może być problem ?
Poprzednio przy dużo mniejszym (1/3) nastawie miałem tak samo.
Pozdrawiam Maws


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 690
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Postautor: olo 69 » poniedziałek, 31 paź 2016, 21:29

Możliwe, że to wina drożdży. Zauważyłem już kiedyś, że drożdże pakowane w takie papierowe torebki jak właśnie T3 potrafią dużo szybciej tracić okres ważności. I nawet mając jeszcze np. 3 miesiące ważności, potrafią nie zastartować lub męczyć się w nastawie.
Pozdrawiam,olo 69


Jarzębiak
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 15 lis 2016, 17:06
Załączniki
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg

Postautor: Jarzębiak » niedziela, 20 lis 2016, 15:05

Co prawda to już musztarda po obiedzie ale tu jest cały temat o zastosowaniu T3 w powiększonych nastawach:http://alkohole-domowe.com/forum/stosowanie-drozdzy-t3-dla-powiekszonych-ilosci-nastawow-t3099.html . Nie jestem pewien czy to kwestia przekroczenia daty ważności, bo sam nieraz dawałem drożdże grubo po terminie i startowały bez problemu. Chociaż mogły być składowane w niewłaściwych warunkach i straciły na jakości. Inna rzecz, że dodanie kolejnej paczki niewiele pomoże, kiedy w nastawie jest już sporo alkoholu. W takiej sytuacji warto użyć mocnych drożdży do wznowienia fermentacji, http://.../produkt/2524/drozdze-alcotec-restart-na-25-l Są tanie i nadają się do rozruszania zarówno nastawu winiarskiego, jak i gorzelnianego. Jeśli w nastawie jest do 7% alkoholu można dodać je bezpośrednio choć lepiej wcześniej uwodnić, powyżej 7% wymagają zahartowania nastawem. Generalnie przy powiększonych nastawach często pojawiają się problemy z przedwczesnym zatrzymaniem fermentacji, dlatego lepiej stosować specjalnie przeznaczone do tego drożdże np. Prestige Batch Turbo czy Alcotec Mega Pack.


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości