Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Duch Wina
150
Posty: 173
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Nastaw z Derenia

Postautor: Duch Wina » środa, 30 paź 2013, 22:23

Czy robił ktoś nastawy z derenia? Oczywiście nie chodzi mi o nalewkę, ani o żałośnie kwaśne "wino".
Mam Bolestraszyckiego, który zbiera do 16Blg. Powinno z tego wyjść koło 8% mocy nastawu. Myślę, że nad tym już warto byłoby się pochylić. To prawie tyle samo co węgierki.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: gaviscon » wtorek, 19 lis 2013, 20:04

Nie sądzę żeby wyszło z tego jakieś cudo, dereń ma cierpki smak na nalewkę się nadaje jak najbardziej a co do nastawu to nie jestem przekonany. Ale czemu nie, spróbuj...


tata1959
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 14:32
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: tata1959 » wtorek, 19 lis 2013, 20:16

Sprawiedliwości nie ma i koniec.
Ja się ucieszyłem, że mój Bolestraszycki wydał w br. pierwszy 1 kg owoców i pieczołowicie nastawiłem nalewkę, a tu gościu chce marnować tak świetny surowiec nalewkarski na bardzo wątpliwe w wynikach eksperymenty.
Jak masz za dużo to rozdaj potrzebującym albo spożytkuj jak należy czyli zrób nalewkę.
Powiem więcej, po wykonaniu nalewki zalej ponownie tym co myślę i będziesz miał wódeczkę dereniówkę przy której znana marka na literę F (tfuuuu) wymięka w przedbiegach.

Patrzysz przez pryzmat zawartości cukru (blg). To za mało. Myślę, że wyjdzie Ci coś trawiasto-niewiadomo jakie. Lepiej odpuść.

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: gaviscon » wtorek, 19 lis 2013, 20:23

Duchu wina kolega wyżej ma racje. Próbowałem nalewkę z derenia i przekonałem się że nie na darmo nazywana jest ona królową nalewek, teraz sam robię własną ale jeszcze musi stać 5 miesięcy zanim będzie gotowa ;)

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: wiking » wtorek, 19 lis 2013, 20:42

Moja ma 2 lata i jest przepyszna, sorry za zaśmiecanie tematu, bo Duchowi Wina nie o to chyba chodziło.


Autor tematu
Duch Wina
150
Posty: 173
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: Duch Wina » wtorek, 19 lis 2013, 21:50

Jestem na tym forum przez jakiś miesiąc, a czytając posty ciągle muszę korygować swoje życiowe plany :odlot:
Zaczynałem święcie przekonany, że interesują mnie tylko destylaty owocowe. Wszystko przez tegoroczny urodzaj winogron i dużą ilość wytłoków. Niestety pokusa budowy wypasionej kolumny rektyfikacyjnej była zbyt wielka aby się jej oprzeć. 8-) Jak narobię zacnego spirytusu to może i nalewki mnie wciągną. Tego jeszcze nie ćwiczyłem.

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: wiking » wtorek, 19 lis 2013, 23:21

Nalewki są pyszne, ale nie do zwykłego chlania, bo ci baniak po nadmiernym spożyciu rozp...


Autor tematu
Duch Wina
150
Posty: 173
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: Duch Wina » środa, 20 lis 2013, 20:33

A to na tym forum są tacy co robią te wszystkie cudeńka po to żeby zwyczajnie chlać? Słyszałem, że hardkorowcy nie destylują tylko zacier piją :).

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3978
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: lesgo58 » środa, 20 lis 2013, 20:52

Jak widać są i tacy. Życie w swym bogactwie ma wiele odcieni... :odlot:

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: panta_rei » środa, 20 lis 2013, 21:46

Kurna, to ktoś w ogóle pija te swoje wyroby? Ja nie mam jak, dla mnie nie starcza :-/
Pozdrawiam, Sławomir

Awatar użytkownika

Kamal
1600
Posty: 1646
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: Kamal » środa, 20 lis 2013, 22:08

@panta_rei nie jesteś sam. Jak mam trochę psoty, to się już "smakosze" zlatują, i dla mnie już mało zostaje. ;-(
Obrazek

Awatar użytkownika

gaviscon
350
Posty: 378
Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 17:36
Krótko o sobie: Ciekawy Świata, miłośnik statków powietrznych :)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniels
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: gaviscon » czwartek, 21 lis 2013, 01:59

To musicie sobie skitrać coś zaraz po destylacji, jak nie wypijecie to zostanie na dłużej i jeszcze bardziej będzie smakować ;) Tym bardziej tyczy się to nalewek, a z derenia to już wogóle :)

Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 18:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: panta_rei » czwartek, 21 lis 2013, 07:55

Niestety, dobre serce nie mal litości, nawet dla tych skitranych zapasów. Ciągle mam świadomość, że za mało robię, ale albo brak czasu, albo brak owoców, albo jeszcze jakieś inne kataklizmy :-/ W tym roku, o zgrozo, nawet malinówki nie miałem możliwości zrobić.
Pozdrawiam, Sławomir


osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: osmaro » poniedziałek, 30 lis 2015, 23:13

Witam. Jeśli chodzi o nastaw z derenia mogę zapewnić, że smak będzie na pewno ciekawy. Miałem okazję pracować w Slow Wines Kraków gdzie w swojej ofercie posiadaliśmy wódkę z Derenia. http://xenna.com.pl/dogwood-vodka/ Jest to Dogwood, charakteryzowała się lekkim owocowym smakiem z nutą cierpkości. Oczywiście moc na poziomie 50% robiła swoje. Nie jestem w stanie jednak określić czy w domowym zaciszu jesteśmy w stanie uzyskać podobny produkt. Sam mam w planie nastaw na dereniu w kolejnym sezonie a potem zrobienie psotki.


Autor tematu
Duch Wina
150
Posty: 173
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: Duch Wina » sobota, 19 lis 2016, 23:22

No to już czas pochwalić się tą psotką z derenia. Jak wyszło. Ja jedynie dereniówkę nastawiłem.
Podrawiam,
Duch Wina

Awatar użytkownika

kochanek Kranei
150
Posty: 187
Rejestracja: czwartek, 19 kwie 2012, 20:53
Krótko o sobie: Postępuję według zasady: stalowa ręka na łagodnym sercu. Ale dzień w którym nie zrobię komuś psikusa uważam za stracony.
Ulubiony Alkohol: Moje nalewki, owocówki, czerwone wino,
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: EU
Załączniki
Re: Nastaw z Derenia

Postautor: kochanek Kranei » niedziela, 20 lis 2016, 09:46

Dereniowica na tym forum już w zeszłym roku została zrobiona. Niestety metodą "na ducha", czyli po odpędzeniu rozcieńczonego maceratu dereniowego. Dokonał tego Lesgo z mojej esencji. Nie wiem czy o tym wspomniał.Trzeba by było do piwniczki się potelepać i poniuchać i posmakować. Na świeżo pachniało całkiem przyjemnie. Zobaczymy jakie to będzie po rozcieńczeniu.
NUNC EST BIBENDUM!
kochanek Kranei


Wróć do „Zaciery i Nastawy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości