clearwin firmy multimex
Re: clearwin firmy multimex
Clearwinu nie znam (chyba, że chodzi Ci o Klarowin Biowinu?), do klarowania stosowałem jedynie Pektopol to całkowicie naturalny środek wspomagający klarowanie. Moim zdaniem lepiej pozostawić wino na 6-12 miesięcy aż samoczynnie się wyklaruje. Ale jak nie ma takiej możliwości, albo wino jest wyjątkowo oporne, to można sięgnąć po wspomagacze. Z tym, że za zmętnienia w winie mogą odpowiadać białka albo garbniki i trzeba dobrać odpowiedni środek. Przykładowo, bentonit strąca białka, a białko jaja kurzego i węgiel aktywny - garbniki.
Re: clearwin firmy multimex
Źle przeczytałem faktycznie jest coś takiego jak "Clearwin", choć sam staram się rzadko stosować tego typu środki. Śliwkowe dość opornie się klaruje, a jak długo trzymasz je w balonie? Ile razy ściągałeś znad osadu? Kiedyś czytałem, że wychładzanie wina pomaga w klarowaniu, a akurat pora roku sprzyja takim eksperymentom. A może spróbuj tym pektopolem - śliwki zawierają dużo pektyn, więc powinno pomóc.
-
- Posty: 8
- Rejestracja: środa, 9 lis 2016, 16:18
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy