clearwin firmy multimex

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
krzych12
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2016, 22:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska

Post autor: krzych12 »

Witam. Czy może ktoś z Was używał już tego środka do klarowania win ,,CLEARWIN,,? Czy warto go używać? A może jakiś inny środek polecacie? Proszę o Wasze opinie .
koncentraty wina

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: clearwin firmy multimex

Post autor: gadaka »

Co to za wino? I dlaczego chcesz je klarować w ten sposób?
Może nie zrobiłem w życiu setek win ale żadnego nie klarowałem inaczej niż czas + grawitacja...

Paweło
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 2 lis 2016, 17:53
Re: clearwin firmy multimex

Post autor: Paweło »

Clearwinu nie znam (chyba, że chodzi Ci o Klarowin Biowinu?), do klarowania stosowałem jedynie Pektopol to całkowicie naturalny środek wspomagający klarowanie. Moim zdaniem lepiej pozostawić wino na 6-12 miesięcy aż samoczynnie się wyklaruje. Ale jak nie ma takiej możliwości, albo wino jest wyjątkowo oporne, to można sięgnąć po wspomagacze. Z tym, że za zmętnienia w winie mogą odpowiadać białka albo garbniki i trzeba dobrać odpowiedni środek. Przykładowo, bentonit strąca białka, a białko jaja kurzego i węgiel aktywny - garbniki.

Autor tematu
krzych12
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2016, 22:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska
Re: clearwin firmy multimex

Post autor: krzych12 »

gadaka pisze:Co to za wino? I dlaczego chcesz je klarować w ten sposób?
Może nie zrobiłem w życiu setek win ale żadnego nie klarowałem inaczej niż czas + grawitacja...
To wino ze śliwek węgierek

Paweło
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 2 lis 2016, 17:53
Re: clearwin firmy multimex

Post autor: Paweło »

Źle przeczytałem faktycznie jest coś takiego jak "Clearwin", choć sam staram się rzadko stosować tego typu środki. Śliwkowe dość opornie się klaruje, a jak długo trzymasz je w balonie? Ile razy ściągałeś znad osadu? Kiedyś czytałem, że wychładzanie wina pomaga w klarowaniu, a akurat pora roku sprzyja takim eksperymentom. A może spróbuj tym pektopolem - śliwki zawierają dużo pektyn, więc powinno pomóc.

Autor tematu
krzych12
20
Posty: 20
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2016, 22:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobry
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: centralna Polska
Re: clearwin firmy multimex

Post autor: krzych12 »

Ja jestem totalnym amatorem . Winko dopiero ma miesiąc.

Karniaczek
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 9 lis 2016, 16:18
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: clearwin firmy multimex

Post autor: Karniaczek »

Na pełną klarowność wina śliwkowego trzeba czekać około roku, dopiero potem można stosować środki klarujące. Daj młodemu winu spokój, teraz ma działać czas i grawitacja. Jak na dnie balona zgromadzi się osad, to zrób dekantację i tak aż do skutku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”