Nastaw z przypalonym cukrem
-
Autor tematu - Posty: 33
- Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam. Nastawiłem curkówkę na drożdżach Gozdawa 1410, jednak podczas podgrzewania cukru z wodą (w celu rozpuszczenia) trochę się przypalił. Czuć było zapach podobny do miętowego, a ciecz zabarwiła się na żółto-brązowo. Jak to może wpłynąć na smak produktu? Widziałem podobne wątki na AD, ale jeden dotyczył nastawu jabłkowego, a drugi jakiegoś zacieru z dodatkiem cukru - nie było nic o zwykłych cukrówkach. Będę destylował na potstillu.
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw z przypalonym cukrem
Wyjdzie raczej trochę inne w smaku - zależnie od przypalenia oraz może być mniej urobku, ze względu na to, że cześć cukru, który się skarmelizował, drożdże mogą nie przerobić w nastawie. Zamierzasz to pić czyste czy czymś doprawione?
A na przyszłość, to syp cukier do ciepłej wody o temp. 25-30C, dobrze wymieszaj i zapomnisz o problemie.
A na przyszłość, to syp cukier do ciepłej wody o temp. 25-30C, dobrze wymieszaj i zapomnisz o problemie.
Pozdrawiam,olo 69