Nastaw z przypalonym cukrem

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
SpirolStill
30
Posty: 33
Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: SpirolStill »

Witam. Nastawiłem curkówkę na drożdżach Gozdawa 1410, jednak podczas podgrzewania cukru z wodą (w celu rozpuszczenia) trochę się przypalił. Czuć było zapach podobny do miętowego, a ciecz zabarwiła się na żółto-brązowo. Jak to może wpłynąć na smak produktu? Widziałem podobne wątki na AD, ale jeden dotyczył nastawu jabłkowego, a drugi jakiegoś zacieru z dodatkiem cukru - nie było nic o zwykłych cukrówkach. Będę destylował na potstillu.
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą
koncentraty wina
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Nastaw z przypalonym cukrem

Post autor: olo 69 »

Wyjdzie raczej trochę inne w smaku - zależnie od przypalenia oraz może być mniej urobku, ze względu na to, że cześć cukru, który się skarmelizował, drożdże mogą nie przerobić w nastawie. Zamierzasz to pić czyste czy czymś doprawione?
A na przyszłość, to syp cukier do ciepłej wody o temp. 25-30C, dobrze wymieszaj i zapomnisz o problemie.
Pozdrawiam,olo 69
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”