Nastaw z winogron

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: mienho »

Witam, zrobiłem nastaw z winogron w proporcjach:
-18l soku z winogron
-10kg cukru
-24l wody
-30dag drożdży piekarskich (tak wiem, że lepsze byłyby jakieś szlachetne lub turbo, ale teście nie dają się przekonać).
Blg startowe 23, nastaw stoi tydzień i cukier jest -1. Teraz pytanie czy dodać cukru gdyż jeszcze pracuje, jeżeli tak to ile, jeżeli nie to tylko klarowanie i na rurki?
Proszę szanowne grono psotników o pomoc.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 wrz 2016, 13:54 przez mienho, łącznie zmieniany 5 razy.
koncentraty wina

OdSercaTylkoSwoje
10
Posty: 13
Rejestracja: niedziela, 4 sty 2015, 12:38
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: OdSercaTylkoSwoje »

Witam, jeśli zależy Ci na smaku, a nie na ilości, to na rurki, bo według doświadczonych kolegów psotników, którzy przyczynili się do rozwoju tego forum na przestrzeni lat, to na 10 kg owoców i 10 litrów wody należy dać góra 1kg cukru , to więcej aromatów owocu będzie, z czym muszę się zgodzić, bo postępując podobnie dając niewiele więcej cukru obecnie uzyskałem bardzo aromatyczny nastaw śliwkowy, który się klaruje. Przy większych stężeniach cukru przepracowało, ale mniej zapachów owoców było. Na 18 l soku poszło pewnie dużo owoców, ale i rozcieńczyłeś ponad 2-krotnie, a i wyszło Tobie około 2,5 kg cukru na 10 litrów gotowego nastawu. Myślę, że do gara z tym!!! :)
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: inblue »

mienho pisze: Teraz pytanie czy dodać cukru gdyż jeszcze pracuje, jeżeli tak to ile, jeżeli nie to tylko klarowanie i na rurki?
Proszę szanowne grono psotników o pomoc.
Najważniejsze pytanie wg mnie brzmi - Co proponują teście?
Bo chyba nie ma sensu ze swoimi radami się wtryniać, jak robi się coś pod dyktando teściów.

Moim zdaniem niepotrzebnie dawałeś cukier i wodę, trzeba było zrobić nastaw tylko na soku.
Jeśli poddasz to obróbce tak jak teraz jest, to po leżakowaniu wyjdzie psota o posmaku koniaku,
ale to już nie mi oceniać - co usta to gusta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z winogron

Post autor: JanOkowita »

@mienho - co to "drożdże pisarskie" ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: mienho »

Fajnie by było gdyby posty od razu pokazywały się i mógłbym edytować, ale chyba za młody stażem jestem Obrazek. Miały być PIEKARSKIE, tak to tel poprawia jak "pisze" się ze swype.
Edit. O już wchodzą od razu, ale pierwszego i tak nie mogę poprawić.

inblue pisze: Najważniejsze pytanie wg mnie brzmi - Co proponują teście?
Otóż im chodzi o drożdże żeby nie dawać innych jak piekarskie. Gdyż twierdzą, że po spożyciu destylatu na innych "odbija" się drożdżami. Ale nie spróbowali Obrazek.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: risto77 »

Toż to wyjdzie CIROC taka francuska wódka. Robiłem nie x i smakowała, i pachniała identycznie ;)

wowa50
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Podziękował: 5 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: wowa50 »

Witam
mam pytanie podobnej natury- wprawdzie czytałem jak się robi grappę z wytłoczyn ale moich winogron mam po zbiorze tylko ok 19kg...
po lekkim ugnieceniu było tego ok 15 litrów- więc dodałem 2 kg cukru i bayanusy i od niedzieli pracują.
Teraz mam problem- jak oddzielę sok to będzie za mało żeby coś potem z tym robić- może lepiej dodać jeszcze trochę cukru i wszystko na rurki-szczególnie, że mam kega z płaszczem?
co szanowni smakosze doradzicie?...

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: euphorbia1 »

Ja pestki daję po fermentacji na prasę. Jak będzie dużo cukru to smak grappy będzie daleko w tle. Lepiej mniej i mieć dobry destylat. Robisz dla siebie!
In vino feritas

wowa50
30
Posty: 46
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 20:44
Podziękował: 5 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: wowa50 »

Tez uważam, że lepiej mniej a lepszy produkt- ale dalej nie wiem czy mogę to razem z pestkami po skończonej fermentacji dać na rurki czy muszę to koniecznie oddzielać?...

euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 10:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: euphorbia1 »

Koniecznie oddziel. Pestek nie gotuj
In vino feritas

Autor tematu
mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: mienho »

Witam, nastaw przepuszczony. Smak jak dla mnie zwala z nóg, jeszcze takiego nie piłem. Ciroca i grappy nie piłem, a porównuje do czystej wódki.
Co do techniki to operator i właściciel sprzętu robi po prostu striping do ok 40%, bez oddzielania przedgonu. Tak wiem, że powinno oddzielić się przedgony, ale Pan jest starej daty (nie ubliżając nikomu) i nie chciałem się wymądrzać, a sam jestem dopiero w trakcie kompletowania podstawowego sprzętu.

TUTEK
100
Posty: 126
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: TUTEK »

Kolego mienho, napisz proszę co konkretnie destylowałeś. Czy był to sam płyn, czy może z "fusami" ? Mam w piwnicy 42/45 l miazgi z samych winogron, całkowicie bez dodatku wody. Panowie, jak rozsądnie zagospodarować ten dobrobyt? Dodam, że BLG jest już na poziomie 0 a rurka pyka raz na 3, 4 minuty.

Autor tematu
mienho
150
Posty: 152
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 21:59
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: mienho »

W pierwszym poście napisałem, że nastaw był z samego soku . Ja nie destylowałem z uwagi na brak sprzętu, ale pan destylant wlewał wszystko jak leciało nawet z padłymi drożdżami .

smakosz112
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 26 paź 2015, 15:00
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron

Post autor: smakosz112 »

Mam trochę winogron (kiepskie wino powstaje z nich, a są słodkie, blg około 22) i zastanawiam się nad zrobieniem czegoś z nich. Za brandy raczej nie przepadam, dlatego myślę o owocówce.

Zamierzam umyć owoce razem z szypułkami, a potem zmiażdżyć mechanicznie przy pomocy wiertarki. Czy oddzielać owoce od szypułek czy fermentować całość?

Będę miał trochę kilogramów, więc może to potrwać.

birkut
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron

Post autor: birkut »

Rozgniotłem winogron dodałem 7 l wody i 2 kg cukru wszystko wpakowałem do balonu. w sumie ok 40 l . przestaje już bulkać a w smaku nie wyczuwa się słodyczy. Mam zamiar odciągnąć wino od owoców i przedestylować . Jak to zrobić na aabrateku :
1. z wypełnioną kolumną czy pustą
2. z refluksem czy bez
Zależy mi na jakości a jestem zielony.
Proszę o pomoc

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: wawaldek11 »

Mam lekko przerobione mieszadło i przy miksowaniu winogron szypułki nawijały się na ośkę. Kilka przerw i czyszczenie usunęły większość szypułek z wina ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: klepa »

pokażesz to mieszadło?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Pretender »

Jak korzystam z kupnego, bez przeróbek. Bez problemu odszypułkowuje grona.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: wawaldek11 »

Przeróbka była w celu łatwiejszego rozdrabniania różnych owoców - były jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, mirabelki no i winogrona.
Na fotce wersja próbna - obecna wygląda lepiej :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: klepa »

Rozumiem, że szypułki nawiną się na każde. A jakie to grono? Powoli dojrzewam do własnych krzaczków i kilka już owocuje, ale to raczej dla zabawy, niż brandy. Tu i ówdzie można znaleźć, że w naszych warunkach najlepsze destylaty daje Solaris. Sz*, Eu* i jeszcze kilku z koleżeństwa wymienia Solaris w kontekście wina, ale przepędzał to ktoś?

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron

Post autor: donald74 »

Cześć czerwone nosy. :pije: Szybkie pytanie dla szanownego forum. Mam około 8 kg czerwonych słodkich winogron. Jak przygotować zacier, aby psota dobra była? Umyłem ale nie wiem czy parzyć czy umyte potraktować blenderem? Kiedy zasypać cukrem ( Max 1 kg) i kiedy dodać wody, a kiedy drożdży? Czy mogę dać drożdże t3? Nasraw będzie pracował w temperaturze około 18 - 20 stC przecież się nie śpieszy..
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Kamal »

Nastaw nie zacier
Umyte potraktuj blenderem.
:-) Zmiażdż owoce ;-) , zmierz Blg soku, dodaj drożdże najlepiej winne.
Jak Blg spadnie do 5 dodaj cukier. (nie mam na to normy...może być 3, 7, ale poniżej 10)
Lub jak nie chcesz się bawić, to wsyp odrazu i zmierz Blg.
K.
Obrazek

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron

Post autor: donald74 »

W oczekiwaniu zrobiłem- umyte owoce zmieniłem blenderem. Zaspałem 1 kg cukru tworząc powłokę. Dwa dni i lekko pracuje. Mam zamiar za dwa dni odciągnąć syrop i zalać resztki wodą, około 5 litrów, znów kilogram cukru. Jak odciągnie to zlać. Wyrzucić resztki. Wlać wszystko do pojemnika dolać do 18 litrów wody i dosypać około 3 kg cukru. Na koniec psotniki czyli Turbo drożdże. Jak będzie wytrawne to do kotła...

Feelgood
5
Posty: 9
Rejestracja: wtorek, 8 lis 2016, 14:40
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Feelgood »

A czemu nie dodałeś drożdży od razu? Pozwoliłeś nastawowi fermentować na dzikusach, wytworzy się % i drożdże szlachetne mogą mieć problem z wystartowaniem. W takiej sytuacji ja bym użył Bayanusów G-995, są mocne i odporne, a do winogron nadają się znakomicie. Zresztą szkoda by mi było takiego surowca na drożdże turbo. Chociaż ostatnio sprzedawca z Malinowego Nosa namówił mnie na paczuszkę gorzelniczych Alcotec Fruit z pektoenzymem, mają akurat niskie ceny na drożdze Alcotec, więc skorzystałem. Robiłem na nich nastaw z jabłek, pracowały dzielnie (choć woltaż mógłby być większy niż 16%) i szybko. Nastaw miał przyjemny smak i owocowy aromat, nie walił drożdżami na kilometr. Aczkolwiek jak nie zależy mi na czasie to wybieram nieśmiertelne bayanusy :)

donald74
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 16 maja 2015, 10:24
Krótko o sobie: Od dziecka psociłem, dobrze mi szło, więc psocę dalej.
Ulubiony Alkohol: Tuptuś
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Re: Nastaw z winogron

Post autor: donald74 »

Pierwsze moje kroki w owocowym raju. Nastaw pracuje na dzikusach ale powoli. Wystraszyłeś mnie, więc kupiłem drożdże gorzelnicze z pożywką. Turbo fruit. Tylko wysypać je na kożuch czy zdjąć i dopiero wsypać?

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z winogron

Post autor: użytkownik usunięty »

Ja puściłem niedawno winogrona ktòre stały ok 8mc gotowe zanim poszły na rurki. Odbiòr OVM na maxa na 92% Po rozcieńczeniu i lekkim zadębieniu nie da się nie poczuć winogron. Polecam

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: prolog1975 »

Podłącze się pod temat. Nastawiłem winogrona różne jakie znalazłem w ogrodzie. Umyłem rozgniotłem i wyszło tego około 3/4 beczki 120l miazga i sok. Dałem pektolazę i po 10h dałem 7kg cukru z gorącą wodą, Blg 22. Zapodałem grzyby Bayanus G-995. Fermentacja trwa i teraz.
Po tygodniu zebrać gęste. Resztę pozostawić do dofermentowania klarować i na rury? Czy może niech postoi jak wino na cicho?
I druga moja rozterka destylować dwa razy na krótkiej kolumnie z miedzìą mam aabratka odbiór LM. Czy po katalizatorze założyć modół OLM dalej głowica i przedgon z głowicy LM a destylat z OLM rozkręconego na maxa jedna destylacja do 95*C a resztę na spiryt. Do tej pory przerabiałem owoc na 96.5% ale teraz chciałem trochę smaku zostawić i zadębić.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3806
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Doody »

Ja bym po około 7-10 dniach, odcisnął w worku filtracyjnym to co zostało z owoców. Umył i odkaził naczynie i przelał do niego wino, następnie zostawił na okres około 10 dni aby dofermentowało i zrzuciło pierwszy osad. Następnie na rurki. Pierwszy raz odpęd na krótkiej bez podziału na frakcje, full otwarty zaworek i do 99 w kegu aż poleci mętne. Następnie na katalizator założyłbym kolumnę z 1/3 zasypu sprężynkami i po stabilizacji odebrał przedgon kropelkowo, aż zacznie lecieć dobre. Następnie zaworek na full otwarty i odbierasz do 94 st. na głowicy. Reszta do osobnych butelek.
Pozdrawiam
Darek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: maniek86 »

Jak masz płaszcz to gotuj z gęstym, ja tak przynajmniej robię, myślę że dużo aromatu jest w pulpie.
95 *C w kotle? Ja dziś calvados odbierałem do 97*C ale to na półkowej i do tego nastaw był gęsty.
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Będziniak
50
Posty: 61
Rejestracja: środa, 18 lis 2015, 21:26
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron

Post autor: Będziniak »

Ja w tym roku zrobiłem winogrona. Na 25 kg owoców dorzuciłem 2 kg glukozy. Wyszło tak aromatyczne, że szkoda mi to będzie wlewać do beczki :D

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron

Post autor: prolog1975 »

Zbiornik bez płaszcza niestety. Czyli wariant z odpędam na 2 razy jak opisał Doody. Ok tak zrobię
Tej kolumny to ile założyć 20, 40, 60 cm do głowicy od zbiornika. Mogę dać 20-30 cm miedź i z 20 do max 150 cm KO. Pytałem o OLM ale jak czytałem to koledzy wracają do korzeni i trybu PS na aabratku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”