Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Widoczne tylko dla Moderacji

Autor tematu
511201
20
Posty: 25
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 17:27
Załączniki
Pierwsze w życiu piwko

Postautor: 511201 » poniedziałek, 24 sie 2015, 11:23

Witam. Jestem nowy na tym forum i mam zamiar zrobić pierwsze piwko z takiego zestawu WHEAT BEER 1,7 kg - Coopers Brewmaster z dodatkiem EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 1,7 kg - Bruntal i oczywiście drożdże. Czy wyjdzie dobre?

Kolejne będę chciał zrobić samemu tylko jest to czasochłonne, czyli warzenie i chmielenie, ale dopiero jak przeczytam całe forum.


Rabat 5%
Alembik Miedziany Whiskey - 10 litrów (nr 1620)
Cena: 990.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

silvio2007
300
Posty: 319
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Załączniki
Re: Pierwsze w życiu piwko

Postautor: silvio2007 » poniedziałek, 24 sie 2015, 19:08

Hohoho kolego jak przeczytasz całe forum to ja sam ci jedną warkę uważę, chociaż w życiu tego nie robiłem.
Mamy tu zwyczaj, że się witamy na początek.
Witaj na naszym forum, czytaj, czytaj i czytaj.
Zawsze chętnie ktoś ci tu pomoże


Painiac
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 24 mar 2016, 13:55
Załączniki
Re: Pierwsze w życiu piwko

Postautor: Painiac » czwartek, 24 mar 2016, 23:14

Podejrzewam że piszę już dawno po ptokach, ale co tam.

Jak najbardziej, brzmi to bardzo poprawnie - zastąpienie cukru ekstraktem słodowym da ci nawet piwopodobny produkt. Drożdże najczęściej już są dodane do brewkita. Ich jakość jednak trudno ocenić... Można się pokusić o dokupienie drożdży, np. Saflager WB-06 - pod piwa pszeniczne. Ja bym z lenistwa pewnie użył dorzuconych do zestawu. Twój wybór.

W pierwszym piwie najważniejsza jest dezynfekcja, i fermentacja. Niska temperatura to z reguły lepsza temperatura, nawet jeżeli to jest piwo typu ale. Dla piwa pszenicznego, można wyjść od 18 stopni i stopniowo podwyższać do 23 stopni w ciągu tygodnia. Wtedy unikniesz rozpuszczalnika, a będziesz miał wyraźniejszy profil bananowo-goździkowy, charakterystyczny dla piw pszenicznych. Najważniejsze jest, by utrzymać niską temperaturę przez pierwsze 24-48 godzin fermentacji. Drożdże właśnie wtedy najwięcej wyżerają cukrów i bardzo gwałtownie się rozmnażają. Niska temperatura pomaga uniknąć wiele przykrych produktów tych procesów. Jeżeli będziesz miał 25-30 stopni na tym etapie, rozpuszczalnik w piwie murowany.

Dodatkowe chmielenie jest na ogół pożądane w brewkitach, bo są kiepskim nośnikiem aromatów chmielowych. Taki brewkit jedynie co może mieć, to goryczkę. Jako że mówimy o piwie pszenicznym, chmiel stanowi drugie tło i spokojnie można sobie temat dodatkowego chmielenia brewkitu odpuścić. Przy takim piwie jest to zbędne.

Warzenie jest być może czasochłonną rzeczą - trzeba sobie odłożyć dzień w grafiku - ale jest to świetny relaks. Alternatywa dla, powiedzmy, wędkowania - w zaciszu domowym. Co kto lubi.

Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 136
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Pierwsze w życiu piwko

Postautor: kolpaw » czwartek, 11 sie 2016, 14:32

@Painiac - otrzymujesz platynowy szpadel :D


JosephZ
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 27 paź 2016, 14:09
Załączniki
Re: Pierwsze w życiu piwko

Postautor: JosephZ » czwartek, 27 paź 2016, 15:04

Jak robiłem piwo z brewkitów to zawsze dodawałem ekstrakt słodowy zamiast cukru do fermentacji. Efekt o niebo lepszy, cukier jest tańszy, ale jednak wprowadza niepożądane posmaki. Glukoza raczej neutralna, ale moim zdaniem szkoda kasy. Z czasem przeniosłem się na ekstrakty niechmielone i to był strzał w dziesiątkę. Niestety, zabrakło samozaparcia do warzenia z procesem zacierania :/


Wróć do „Śmietnik”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość