Przepis na pastę harissa
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: środa, 7 kwie 2010, 22:12
- Krótko o sobie: Piwo jest dowodem na to, że Bóg nas kocha i chce, żebyśmy byli szczęśliwi.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Witam!Dla "ostrych" Smakoszy mam coś podobnego-przepis na pastę harissa ( kuchnia bliskowschodnia ).24 suszone papryczki chili,habanero lub inne tego typu,główka czosnku,po 2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego ( kuminu ),łyżeczka soli,5 łyżek oliwy ( lub więcej,jeśli chcemy rzadszą pastę ).Papryczki moczymy w gorącej wodzie ok. pół godziny,osuszamy,wywalamy szypułki,kroimy na kawałki,czosnek obieramy i wszystko razem z przyprawami ładujemy do blendera.Zalecam użycie blendera ręcznego-lepiej miesza.Po zmordowaniu tego na gładką paciaję przekładamy do słoiczka,zalewamy olejem lub oliwą i trzymamy w lodówce obok gaśnicy...... Można użyć świeżych papryczek,ale z suszonych lepiej się trzyma.Próbować ostrożnie