Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
rxtx
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 9 wrz 2016, 18:53
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: rxtx »

Witajcie,

Zamierzam zrobić nastaw z udziałem śliwek.
Beczka 100l, ponad połowa pojemności beczki to śliwki, 20-25 kg cukru, oraz woda, łącznie tak by pozostawić 15 cm luzu do pokrywy.
Zakupiłem drożdże Bayanus IOC oraz Activit w jednej z lubianych na forum firm :)
Wg instrukcji należy dodać 10-20g drożdzy na 100l do białego wina, lub 20-25g do wina czerwonego - nastaw to bardziej to czerwone ?

Zrobiłem z nich matkę drożdżową wg opisu:

- Wygotowana butelka 500 ml - 15 minut
- Sok ze śliwek z sokowirówki 200 ml - gotowany 20 minut
- woda przegotowana 50 ml
- pół łyżeczki pożywki Acticit
- Temperatura 35 st C - mocno wstrząśnięte
- Dodałem drożdże około 10g - drugi raz mocno wstrząśnięte
- Butelka nakryta gazą jałową

Wszystko to zaczęło pracować, drożdże się unosiły, powstała ładna gruba piana, namnażanie się rozpoczęło.

Na drugi dzień, temperatura otoczenia 22 st C:
Obrazek

Na 3 dzień, pianka zniknęła, praca ustała.
Obrazek

Na 3 dzień, dodałem 1 łyżeczkę cukru i ciepłą wodę, praca się wznowiła, namnażanie w toku, zapach z butelki mocno drożdzowy:
Obrazek

Czy taka ilość drożdży wystarczy na te ~90l nastawu ? Czy proces wykonania MD jest prawidłowy ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i dyskusję :)

Pozdrawiam,
rxtx

antua12
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 13 paź 2013, 14:52
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Post autor: antua12 »

Drożdże Bayanus IOC wystarczyło wsypać do beczki z nastawem zamieszać i gotowe , przygotuj sobie kilka wiaderek śliwka strasznie się pieni.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Post autor: rozrywek »

Nie chwytam istoty zakładania nowego tematu w tak banalnej sprawie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
rxtx
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 9 wrz 2016, 18:53
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Post autor: rxtx »

Antua12: Wiem co mówi instrukcja, ale chciałem je rozmnożyć.

Rozrywek: Może i banalny temat ale na tym forum jest informacja że IOC można rozmnażać i jest też opinia że się nie powinno.
Jeśli dla Ciebie to jest banalne to może odpisz merytorycznie proszę.

Administratora proszę niech wyrzuci ten temat i przeniesie wątek do odpowiedniego tematu - jeśli powinno tak być.

Myślę że dość rzeczowo opisałem temat, o MD z drożdży aktywnych chyba nie było takiego. Zrobiłem zdjęcia, może się komuś przyda.

Pozdrawiam,
rxtx
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Post autor: lesgo58 »

@rozrywek
SKS?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Post autor: radius »

Eee, w tak młodym wieku? Chyba, że poza granicami Polski czas szybciej płynie :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
rxtx
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 9 wrz 2016, 18:53
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Post autor: rxtx »

Panowie ... a może jednak odpowiecie początkującemu ? :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Post autor: radius »

Proszę bardzo :)
Na taką ilość nastawu dałbym dwa razy więcej drożdży. Te, które już namnożyłeś wal do zbiornika, oczywiście nie zapominając o pożywce a dodatkowo wsyp jeszcze 10 gramów już bez robienia MD. Nastaw przed dodaniem drożdży dobrze napowietrz i... czekaj na efekty :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
rxtx
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 9 wrz 2016, 18:53
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Bayanus IOC - Matka drożdżowa

Post autor: rxtx »

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, postaram się nic nie popsuć ... początki są ciężkie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”