Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: kokornik »

Tak jak w temacie: nalewka z czarnej porzeczki jest w planie - czy obierać owoce z ogonków?
Ja zawsze obierałem, chociaż przy większej ilości jest to upierdliwe. A robi się przecież nalewkę na liściach cz. porzeczki.
Co o tym sądzicie, iść na skróty czy nie?
alembiki
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: JanOkowita »

Spokojnie można ogonki zostawić - chyba, że owoce po maceracji masz zamiar wykorzystać np. do zrobienia ciasta albo jako dodatek do lodów, to wówczas nie będzie to dobrze wyglądało.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: janik »

Jeśli mamy kilka kg. do obróbki to warto się pobawić chociaż wszyscy wiemy jaka to papranina,ale jeśli jest kilkanaście i więcej kg. to najlepiej zalać wodą ,dobrze zamieszać a wówczas wypłynie wiele liści i wszelkiego dziadostwa,które łatwo można odebrać i będzie po sprawie.
Nie można jednak zaprzeczyć,że pewne absmaki mogą powstać z zieleniny,ale przy intensywności aromatu
Cz.P. po pewnym czasie dojrzewania aromaty się ułożą. :)

Ps. Obecnie owoce Cz.P. w większej ilości dostępne są z obijania krzewów więc zanieczyszczenia owoców są duże. :shock:
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: Pretender »

Sprzedam Ci sprawdzony patent na odszypułkowanie. Mieszadło na wiertarke, ogonki zaczepiają się na mieszadle, co kilka chwil zdejmujesz je a dodatkowo masz zgniecione owocki.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: boxer1981228 »

Ach to mieszadło, jakie ono uniwersalne ;)
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: Pretender »

Hehe, nie nabijaj się

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: boxer1981228 »

Wcale się nie nabijam tylko mówię że to mieszadło jest w sumie niezastąpione w naszym hobby ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: kokornik »

Pretender pisze:Sprzedam Ci sprawdzony patent na odszypułkowanie. Mieszadło na wiertarke, ogonki zaczepiają się na mieszadle, co kilka chwil zdejmujesz je a dodatkowo masz zgniecione owocki.
Zawsze zalewałem całe owoce. Zastanawiam się, czy zmielenie ich nie spowoduje powstanie dżemu, który się nie będzie klarował?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: Pretender »

Troszkę pekto i będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony środa, 20 lip 2016, 14:23 przez Pretender, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: kokornik »

Pretender pisze:Troszkę pekto i bedzie dobrze.
pekto przed, czy po zalaniu alkoholem, a może już na etapie klarowania?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: Pretender »

Dałbym po, jeśli będzie taka konieczność.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?

Post autor: kokornik »

Pretender pisze:Dałbym po, jeśli będzie taka konieczność.
No więc 'po' wygląda to tak:
IMG_20160906_000749.jpg
oczywiście dało się zlać po maceracji alkoholem i trochę też po zasypaniem cukrem.

Niemniej jednak jest dżem, który zawiera jeszcze sporo dobra alkoholowego i owocowego. Wolę pić nalewkę niż wpierda..ć dżem :-) Przydałaby się porządna prasa z workiem w środku, ale jej nie mam.

Myślicie że rozcieńczyć wodą i pekto? Obawiam się że produkt końcowy osłabi się za bardzo w sensie %%...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”