Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 307 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?
Spokojnie można ogonki zostawić - chyba, że owoce po maceracji masz zamiar wykorzystać np. do zrobienia ciasta albo jako dodatek do lodów, to wówczas nie będzie to dobrze wyglądało.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 335
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?
Jeśli mamy kilka kg. do obróbki to warto się pobawić chociaż wszyscy wiemy jaka to papranina,ale jeśli jest kilkanaście i więcej kg. to najlepiej zalać wodą ,dobrze zamieszać a wówczas wypłynie wiele liści i wszelkiego dziadostwa,które łatwo można odebrać i będzie po sprawie.
Nie można jednak zaprzeczyć,że pewne absmaki mogą powstać z zieleniny,ale przy intensywności aromatu
Cz.P. po pewnym czasie dojrzewania aromaty się ułożą.
Ps. Obecnie owoce Cz.P. w większej ilości dostępne są z obijania krzewów więc zanieczyszczenia owoców są duże.
Nie można jednak zaprzeczyć,że pewne absmaki mogą powstać z zieleniny,ale przy intensywności aromatu
Cz.P. po pewnym czasie dojrzewania aromaty się ułożą.
Ps. Obecnie owoce Cz.P. w większej ilości dostępne są z obijania krzewów więc zanieczyszczenia owoców są duże.
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?
Zawsze zalewałem całe owoce. Zastanawiam się, czy zmielenie ich nie spowoduje powstanie dżemu, który się nie będzie klarował?Pretender pisze:Sprzedam Ci sprawdzony patent na odszypułkowanie. Mieszadło na wiertarke, ogonki zaczepiają się na mieszadle, co kilka chwil zdejmujesz je a dodatkowo masz zgniecione owocki.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?
Troszkę pekto i będzie dobrze.
Ostatnio zmieniony środa, 20 lip 2016, 14:23 przez Pretender, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 136
- Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nalewka z czarnej porzeczki - czy obierać je z ogonków?
Niemniej jednak jest dżem, który zawiera jeszcze sporo dobra alkoholowego i owocowego. Wolę pić nalewkę niż wpierda..ć dżem Przydałaby się porządna prasa z workiem w środku, ale jej nie mam.
Myślicie że rozcieńczyć wodą i pekto? Obawiam się że produkt końcowy osłabi się za bardzo w sensie %%...
No więc 'po' wygląda to tak: oczywiście dało się zlać po maceracji alkoholem i trochę też po zasypaniem cukrem.Pretender pisze:Dałbym po, jeśli będzie taka konieczność.
Niemniej jednak jest dżem, który zawiera jeszcze sporo dobra alkoholowego i owocowego. Wolę pić nalewkę niż wpierda..ć dżem Przydałaby się porządna prasa z workiem w środku, ale jej nie mam.
Myślicie że rozcieńczyć wodą i pekto? Obawiam się że produkt końcowy osłabi się za bardzo w sensie %%...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.