TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
anomus
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 25 lis 2014, 20:20

Post autor: anomus »

Witam,

Wczoraj zrobiłem nastaw 25 litrów, użyłem drożdży TURBO JAST 20% 8KG Czarownica i po 24 h nic się nie dzieje. Zawsze po kilkunastu minutach zaczynał się proces fermentacji. Co mogło pójść nie tak, proces mega łatwy wiec nie da się nic popsuc

Z góry dziękuje za pomoc.
alembiki

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: Zbynek80 »

W jakiej temp zadałeś drożdże i mam nadzieję nie uwadniałeś ich, napowietrzyłeś nastaw ? Zrobiłeś nastaw 25L łącznie z cukrem ? To jakie miałeś blg 28 ? Troszkę mogło być za dużo i nie mogą "ugryźć" dolej z 5 l wody i dobrze napowietrz.

Autor tematu
anomus
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 25 lis 2014, 20:20
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: anomus »

Robie to zawsze tak

4kg cukru gotuje jak jest gotowe wlewam cieple, kolejne 4kg jak gotowe wlewam cieple. Dolewam wody mineralnej w temp pokojowej. Podgrzewam wode do około 25 stopni i rozpuszczam drożdże. Wlewam i wszystko mieszam.

Co rozumiesz przez napowietrzenie ?
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4912
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: rozrywek »

Napowietrzenie? Zwyczajowo, jak my to robimy....jedziesz do najbliższego szpitala, kradniesz z magazynu butlę z tlenem, i napowietrzasz nastaw.
A poważniej, to jeśli nastaw jest cały i zdrowy, to podgrzej go odrobinę i zapodaj nową, świeżą matkę drożdżową.
Nie ruszyło, bo grzybki były martwe, ot i cała filozofia.
Pomimo tego radzę sprawdzić Blg początkowe, czy czasem nie jest za wysokie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: ramzol »

@Rozrywek tlenem się tlenuje nastawy a nie napowietrza :evil:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: Zbynek80 »

anomus pisze:Robie to zawsze tak

4kg cukru gotuje jak jest gotowe wlewam cieple, kolejne 4kg jak gotowe wlewam cieple. Dolewam wody mineralnej w temp pokojowej. Podgrzewam wode do około 25 stopni i rozpuszczam drożdże. Wlewam i wszystko mieszam.

Co rozumiesz przez napowietrzenie ?
Co ty Człowieku tworzysz za jakieś cuda? Gotowanie, mineralka, podgrzewanie ? :hmm: Może jeszcze księdza zawołaj niech poświęci :twisted:
Sypiesz cukier, zalewasz go ciepłą wodą się cały zamoczył dopełniasz do pełności zimną, najlepiej z węża/prysznica tak aby się porządnie burzyło i napowietrzyło. Potem mieszasz aby się cukier rozpuścił sypiesz drożdże mieszasz i już. Nie ma prawa nie wystartować jeśli blg w normie i drożdże nie zepsute. Możesz też wlać wody na spokojnie czy jak tam Ci pasuje i dla lepszego napowietrzenia, podłączyć prostego brzęczyka z kostką napowietrzającą na kilka/naśie h. W ciepłe dni 25*C to troszkę dużo dla drożdży turbo i takiej ilości cukru bo to nie problem aby zagrzały nastaw do ponad 30*C i padły. Mnie to się przytrafiło w maju mimo iż nastawiałem w 20*C
Rozpuszczasz drożdże, wlewasz i mieszasz czy li co ? Pierw je uwadniasz w osobnej wodzie ? Bo jeśli tak to je ubiłeś pożywką i musisz wsypać nowych. Jeśli wsypałeś do nastawu to zrób jak pisałem
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: Bubo-bubo »

A nie lepiej jak już się gotuje to zrobić od razu inwersje sacharozy? Wodę lepiej dać chyba odstaną bez chloru.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: Voltron »

Ja używam turbo 24h, rozpuszczam 15kg cukru w gorącej wodzie jak napalę w piecu, potem uzupełniam chłodna woda do ok 55l całości i wtedy wsypuje jedna paczkę drożdży. Wodę do beczki wlewamy szybko z gara żeby się zburzyło i napowietrzyło. Chłopaki robią alko aż miło. Po 5 dniach na rury 2x i gotowe. Jak wsypuje drożdże to do nastawu o 35-40° i dają radę. Temp otoczenia 23°.
Do autora tematu, nie kombinuj z gotowaniem wody i mineralna bo to strata pieniędzy. Z kranu lej co masz i wyjdzie na jedno.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: Zbynek80 »

To trochę przesadzasz z tą temp, poco Ci taka wysoka, tylko szkodzisz drożdżom, nastawowi i w każdej chwili mogą paść.
Awatar użytkownika

Voltron
30
Posty: 39
Rejestracja: wtorek, 18 sie 2015, 14:36
Ulubiony Alkohol: swój własny :D
Status Alkoholowy: Destylator
Re: TURBO JAST 20% 8KG Czarownica brak fermentacji

Post autor: Voltron »

No nie wiem czy tak szkodze, poza tym na paczce tak pisze. Po 2 dniach 3 blg zostało więc chyba dobrze pracują?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”