Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
klon
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 06:13
Załączniki
Czy z tego wyjdzie coś dobrego ?

Postautor: klon » piątek, 2 wrz 2016, 08:06

To mój pierwszy post to z przyjemnością was witam i prosze o porade.
Po rozmowie ze znajomym postanowiłem zrobić zacier do celów jasnych.
Czyn w czwartek dokonany wiec jak coś zrypałem to prosze o porade jak to polepszyć.
Beczka 120 l (plastikowa)
sliwka węgierka 40 kg ( z pestkami)
woda 47 litrów
cukier 20kg
drożdży brak
Za 2-3 dzionki chce mieszadłem rozdrobić śliwki i usunąć wtedy część pestek.
Ile czasu powinno fermentowac i czy trzeba drożdźe dać?
Może jakaś podpowiedż co dalej z tym zrobić i jak pilnować aby wyszło coś pitnego
Sprzęt chce kupić na kedze 30l z zimnymi palcami, filtrem węglowym, palnik gazowy, sprężynki.
Może doradzicie od razu na co warto wydać kase jeśli chodzi o sprzęt.
Jeśli źle coś opisałem to przepraszam i prosze i pomoc.
pozdrawiam
Sławek

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Czy z tego wyjdzie coś dobrego ?

Postautor: HomoChemicus » sobota, 3 wrz 2016, 08:47

klon pisze:drożdży brak


Drożdże są, dzikie z owoców.
Dałeś przesadnie dużo cukru. Sam ocenisz efekt swojej pracy.
Jeżeli zamierzasz robić tylko smakówki, to zastanów się nad jakimś wypasionym potstilem, może z płaszczem grzewczym.
Trzymaj wszystko w beczce, aż zakończy się fermentacja. (Poziom cukru przestanie się obniżać.)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein


Autor tematu
klon
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 2 wrz 2016, 06:13
Załączniki
Re: Czy z tego wyjdzie coś dobrego ?

Postautor: klon » sobota, 3 wrz 2016, 10:41

Gość od którego dostałem info dawał 30kg cukru (jeśli mnie nie okłamał) ale to uważałem że za dużo i postanowiłem dać mnie.
Zobacze co wyjdzie i napewno sie podzielę z wyników.


PETER29
850
Posty: 887
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Czy z tego wyjdzie coś dobrego ?

Postautor: PETER29 » sobota, 3 wrz 2016, 11:30

Wody za dużo cukru za dużo. Nie oddasz smaku śliwki w tak rozcieńczonym NASTAWIE. Najprawdopodobniej dzikusy nie przerobią całego cukru. Sprzęt w żadnym wypadku z zimnymi palcami.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF


Drupi
700
Posty: 745
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Czy z tego wyjdzie coś dobrego ?

Postautor: Drupi » sobota, 3 wrz 2016, 12:03

Prośba do administratora.
Jest na forum mnóstwo tematów, które można połączyć, jeśli nie zrobił tego autor tematu. To pytanie powinno być w temacie
..... sliwowica-2009-2016-t1117-150.html . Przypuszczam że nowi użytkownicy, nie poznajdują masy podobnych tematów, czasem krótkich, a mówiących o tym samym, przez to zadają pytania wielokrotnie opisywane. A mogą zadawać je we właściwym temacie.
Pozdrawiam.
I like noble drinks.


Wróć do „Problemy zacierowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości