Witam
Czytałem tematy o destylacji piwa.. i naszedł mnie pewien pomysł .
Gdyby zrobić podpiwek z kawy zbożowej (jak wiadomo podpiwek ma tylko kilka procent) ale przedobrzyć z drożdżami i cukrem (więc procenty trochę skoczą), po czym poddać go destylacji?
Jaka by wyszła psota? Polepszyło by to smak, pogorszyło czy nie byłoby żadnej różnicy?
Wiem, że najlepiej samemu sprawdzić i poeksperymentować, lecz kieruje to pytanie do osób, które już to próbowały lub orientują się co z tego wyjdzie .
Pozdrawiam .
Podpiwek jako nastaw?
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 12:48
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2013, 08:24 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: brak odstępów
Powód: brak odstępów
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Podpiwek jako nastaw?
Też chętnie się dowiem tego, co może powstać z takiego nastawu.
Na półce leżą trzy paczki zbożówki, jest też podpiwek kupiony w sklepie AD, zakupy zrobione dawno temu z myślą o destylacji właśnie.
Niestety chroniczny brak czasu nie pozwala na zrealizowanie wszystkiego, co rodzi się w łepetynie.
Na półce leżą trzy paczki zbożówki, jest też podpiwek kupiony w sklepie AD, zakupy zrobione dawno temu z myślą o destylacji właśnie.
Niestety chroniczny brak czasu nie pozwala na zrealizowanie wszystkiego, co rodzi się w łepetynie.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Podpiwek jako nastaw?
Podobny temat był z kawą, może warto poczytać http://alkohole-domowe.com/forum/kawusi ... t9474.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 12:48
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 12:48
Re: Podpiwek jako nastaw?
Oczywiście .
Tylko najpierw muszę destylator wymienić, ponieważ już szwankuje i nie opłaca się naprawiać. Nie wiem w jakim okresie podejmę się eksperymentu, postaram się jak najszybciej .
Ps. Bardzo bym prosił osoby, które mnie wyprzedzą z destylacją podpiwka o recenzję psoty .
Tylko najpierw muszę destylator wymienić, ponieważ już szwankuje i nie opłaca się naprawiać. Nie wiem w jakim okresie podejmę się eksperymentu, postaram się jak najszybciej .
Ps. Bardzo bym prosił osoby, które mnie wyprzedzą z destylacją podpiwka o recenzję psoty .
Ostatnio zmieniony sobota, 9 lis 2013, 17:37 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: brak odstępów i kropek
Powód: brak odstępów i kropek
-
- Posty: 1
- Rejestracja: poniedziałek, 29 sie 2016, 19:32
Re: Podpiwek jako nastaw?
Temat stary, ale znalazłem go przez przeglądarkę, więc ktoś inny też może znaleźć. Właśnie robię takie wino. Chciałem zrobić podpiwek, ale naczytałem się, że lubi wybuchać i postanowiłem zrobić wino. Mam spore doświadczenie w winach ryżowych, więc jako bazę użyłem ryżu.
200g podpiwku kujawskiego (2 paczki)
150g rodzynek
1 kg ryżu
drożdże tokay
kwasek cytrynowy
nastaw na 10 litrów
Podpiwek wygotowany ze 20 minut i odcedzony. Wino wystartowało od razu (wczoraj) i fermentacja jest bardzo burzliwa. 63 bulgoty na minutę. Zapach apetyczny. Zobaczymy co będzie dalej. Jak będzie niedobre to przynajmniej rodzinka nie wypije i dłużej się nim nacieszę
200g podpiwku kujawskiego (2 paczki)
150g rodzynek
1 kg ryżu
drożdże tokay
kwasek cytrynowy
nastaw na 10 litrów
Podpiwek wygotowany ze 20 minut i odcedzony. Wino wystartowało od razu (wczoraj) i fermentacja jest bardzo burzliwa. 63 bulgoty na minutę. Zapach apetyczny. Zobaczymy co będzie dalej. Jak będzie niedobre to przynajmniej rodzinka nie wypije i dłużej się nim nacieszę