Podpiwek jako nastaw?

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Norbertowicz
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 12:48

Post autor: Norbertowicz »

Witam :poklon;

Czytałem tematy o destylacji piwa.. i naszedł mnie pewien pomysł :D.

Gdyby zrobić podpiwek z kawy zbożowej (jak wiadomo podpiwek ma tylko kilka procent) ale przedobrzyć z drożdżami i cukrem (więc procenty trochę skoczą), po czym poddać go destylacji?
Jaka by wyszła psota? Polepszyło by to smak, pogorszyło czy nie byłoby żadnej różnicy? :)
Wiem, że najlepiej samemu sprawdzić i poeksperymentować, lecz kieruje to pytanie do osób, które już to próbowały lub orientują się co z tego wyjdzie :D.

Pozdrawiam :D.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2013, 08:24 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: brak odstępów
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Podpiwek jako nastaw?

Post autor: Emiel Regis »

Też chętnie się dowiem tego, co może powstać z takiego nastawu.
Na półce leżą trzy paczki zbożówki, jest też podpiwek kupiony w sklepie AD, zakupy zrobione dawno temu z myślą o destylacji właśnie.
Niestety chroniczny brak czasu nie pozwala na zrealizowanie wszystkiego, co rodzi się w łepetynie.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Podpiwek jako nastaw?

Post autor: panta_rei »

Po mojemu to wyjdzie cukrówka z posmakiem palonego ziarna ;-)
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Podpiwek jako nastaw?

Post autor: gr000by »

Podobny temat był z kawą, może warto poczytać http://alkohole-domowe.com/forum/kawusi ... t9474.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Norbertowicz
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 12:48
Re: Podpiwek jako nastaw?

Post autor: Norbertowicz »

Też czytałem ten z kawą :D podobno niewypał wyszedł..
Jednak kawa zbożowa/podpiwek trochę różni się od zwykłej kawy i jest więcej podobna do piwa :D
Nic,trzeba będzie próbować ^^
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Podpiwek jako nastaw?

Post autor: Trener »

Chyba nie trzeba dodawać, żebyś wynik eksperymentu opisał na forum?... ;) Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie :)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Autor tematu
Norbertowicz
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 10 gru 2011, 12:48
Re: Podpiwek jako nastaw?

Post autor: Norbertowicz »

Oczywiście :D.
Tylko najpierw muszę destylator wymienić, ponieważ już szwankuje i nie opłaca się naprawiać. Nie wiem w jakim okresie podejmę się eksperymentu, postaram się jak najszybciej :).
Ps. Bardzo bym prosił osoby, które mnie wyprzedzą z destylacją podpiwka o recenzję psoty :).
Ostatnio zmieniony sobota, 9 lis 2013, 17:37 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: brak odstępów i kropek

Ernesto_Mendoza
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 29 sie 2016, 19:32
Re: Podpiwek jako nastaw?

Post autor: Ernesto_Mendoza »

Temat stary, ale znalazłem go przez przeglądarkę, więc ktoś inny też może znaleźć. Właśnie robię takie wino. Chciałem zrobić podpiwek, ale naczytałem się, że lubi wybuchać i postanowiłem zrobić wino. Mam spore doświadczenie w winach ryżowych, więc jako bazę użyłem ryżu.

200g podpiwku kujawskiego (2 paczki)
150g rodzynek
1 kg ryżu
drożdże tokay
kwasek cytrynowy
nastaw na 10 litrów

Obrazek

Podpiwek wygotowany ze 20 minut i odcedzony. Wino wystartowało od razu (wczoraj) i fermentacja jest bardzo burzliwa. 63 bulgoty na minutę. Zapach apetyczny. Zobaczymy co będzie dalej. Jak będzie niedobre to przynajmniej rodzinka nie wypije i dłużej się nim nacieszę :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”