Antypiana - jak uzywac

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

Autor tematu
Jakub_Dreptak
50
Posty: 52
Rejestracja: środa, 3 lip 2013, 23:06
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: Jakub_Dreptak »

Koledzy, podpowiecie jak stosowac antypiane? Kupilem w sklepie browarniczym w UK a jedyne co napisane to zeby rozpylac na wierzch gotowanego zacieru. Ja potrzebuje to do przegonienia zacieru w alembiku i nie mam jak rozpylac tego po wierzchu. Czy jak doleje tego po prostu do calosci to spelni swoja funkcje?
Pierwszy zacier ktory gonilem spienil sie strasznie mimo odgazowania i wykipial wiec chcialbym uniknac tego tym razem.

Pozdro,
Jakub
koncentraty wina

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: kwik44 »

Ja wlewam po prostu do zacieru. I to w sumie 2x: i przy zacieraniu i przy destylacji. Ale faktycznie obserwowałem z ciekawością kiedyś jak to działa i rozpylenie likwiduje pianę błyskawicznie.
Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: kolpaw »

Antypiana to zwykły środek powierzchniowo czynny - zmniejsza napięcie powierzchniowe zacieru/nastawu ułatwiając pękanie pęcherzyków piany. Z własnego doświadczenia wiem że wystarczy dodać raz - przy robieniu nastawu i antypiana zrobi swoje również przy późniejszym gotowaniu. Antypiany stosuję około 1ml na każdy fermentator 25L.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: olo 69 »

Potwierdzam, wystarczy raz dodać przy robieniu zacieru/nastawu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: klepa »

To jakoś strasznie dużo! Mnie starowarowej antypiany wystarczy taka ilość na 30 kg ziarenek plus 90l wody i piana nie cudaczy. Espumisanu też było niewiele więcej.
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: klepa »

Po doczytaniu u producenta - na 50l dać 0,25ml enzymu.
Wpis bym połączył ale w komórce nie ma jak.
Awatar użytkownika

kolpaw
100
Posty: 137
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: kolpaw »

klepa pisze:dać 0,25ml enzymu
I to jest problem, bo nie mam jak odmierzyć takiej ilości dlatego daje trochę więcej właśnie 1ml, zawsze można dodawać 1ml ale do co drugiego wiadra 25L.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: Pretender »

Najprościej strzykawką.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: boxer1981228 »

Pretender pisze:Najprościej strzykawką.
:klaszcze:
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Antypiana - jak uzywac

Post autor: Pretender »

Czepiasz się ....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”