Chłodzenie piwa podczas fermentacji

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: Zahir92 »

Witam piwowarską brać!
Proszę mi wybacz jeżeli temat ten był już poruszany ale przeszukując forum nie natrafiłem na coś co mogło by mi pomóc. Mam za sobą pierwszą warkę ze słodów. Sam pokusiłem się o skompletowanie surowców ale nie o tym chce mówić. Użyłem drożdży górnej fermentacji (nazwy nie pamiętam) a nastaw fermentował z piwnicy gdzie wcale nie jest chłodniej niż na dworze. Ciepłe dni ( wręcz upalne) nie służą produkcji piwa ale ja się uparłem. Niestety brak wiedzy i umiejętność spowodował że nie kontrolowałem temp. fermentacji piwa co skutkowało piwem estrowym o miernym smaku. Szukając rozwiązania natrafiłem na post: http://www.browar.biz/forum/archive/ind ... 53654.html
Zaciekawił mnie II sposób ze skrzynią styropianową ale ja poszedłem dalej. Zamiast tego znalazłem małą lodówkę, wyjąłem z niej wszystko oraz rozmontowałem niedziałający system chłodzący. I ot mam swój magic box :) Chcąc sprawdzić sprawność tego pomysłu przetestowałem go na nastawie cukrowym na destylat ( de facto przy którym też należy przestrzegać reżimu temperaturowego) i tu lipą :( używając 3 wkładów do lodówek turystycznych nie udało mi się zmniejszyć temperatury nastawu. Wpadłem więc na pomysł aby "zatapiać" wkłady w nastawie w fermentatorze. Wówczas to wkłady mają bezpośredni kontakt z nastawem, a nie jedynie stykają się z fermentatorem. W przypadku nastawu jak i piwa najważniejsze są pierwsze 2 - 3 dni. O ile nastaw jest mnie wrażliwy na zakażenia, to podczas fermentacji piwa musimy dbać o czystość. Powiedzcie mi proszę czy w takim razie mogę zatapiać takie zdezynfekowane wkłady w fermentowanym piwie? Niestety będzie wówczas konieczność częstego otwierania pokrywy co jest niewskazane. Co należy zrobić? Jak skutecznie schłodzić piwo podczas fermentacji? Pomóżcie...
Pozdrawiam!
alembiki
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Chłodzenie piwa podczas fermentacji

Post autor: Bubo-bubo »

Witaj,
Fermentacja piwa w lecie szczególnie przy dolnej nie posiadając piwnicy to przekleństwo.
Szukając rozwiązania wpadłem na pomysł aby zakopać beczkę stalową 200l w ziemi. Pomalowana z zewnątrz smołą do fundamentów trafiła do wykopu ok 1,2m głębokości tak że wystaje tylko ok 10cm. Temperatura przy dnie przy upałach to jakies 10*C, jednakże można ją zmniejszyć izolując pokrywę np. styropianem. Do beczki wchodzą dwa fermentatory. Taka beczka także świetnie sprawdza się jako piwniczka na gotowe piwo i inne wyroby. W beczce mieszczą się 3 warstwy butelek czyli jakieś 170 szt. i zostaje 10 cm nad wiekiem idealnie na izolacje. Najlepiej jak już się kopie to wkopać co najmniej dwie. Jedna beczka będzie mało, bo potrzebna jest do fermentacji a druga np. do przechowywania.
Jeżeli masz tylko możliwość to polecam.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Chłodzenie piwa podczas fermentacji

Post autor: Zahir92 »

Dzięki Bubo za bardzo ciekawy pomysł ale nie mam możliwości jego wcielenia gdyż mam małe podwórko, a na nim żadnego "zacisznego" miejsca. Trochę zmieniłem strategie i włożyłem fermentator do dużej miski z wodą, co 10 - 12 godzin wymieniam z wody 3 wkłady 1000 ml do lodówek tur., butelkę zamrożonej wody oraz folie z kostkami lodu. I dzięki temu utrzymuje temp nastawu na poziomie 17 - 18 stopni. Więc dla nastawu na destylat jest ok ale i tak szału nie ma jeżeli chodzi o redukcje temperatury dla fermentującego piwa. Hmm może więcej wkładów zastosować....
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Chłodzenie piwa podczas fermentacji

Post autor: robert4you »

Ja mam to tak:

1. Stara mała lodówka jako opakowanie termiczne - zmienione uszczelki na nowe dla szczelności.
2 ze starej lodówki turystycznej wymontowany moduł grzejąco - chłodzący i zamontowany w "dachu " lodówki zwykłej

System jest wykorzystywany jako chłodzący latem i jako grzejący zimą - dodatkowo zamontowałem termostat elektroniczny PID dla lepszej stabilizacji temperatury.
http://destylandia.pl/index.php?id_prod ... er=product
************************************************************************
Awatar użytkownika

Autor tematu
Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Chłodzenie piwa podczas fermentacji

Post autor: Zahir92 »

Niestety, zupełnie nie ogarniam elektronicznych i mechatronicznych tematów, stąd też sam taką instalacje nie zdołam zbudować. Jednakże pomysł fajny i na pewno rozwiazałby mój problem.
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Chłodzenie piwa podczas fermentacji

Post autor: Bubo-bubo »

A jakby zamrażarkę skrzyniową podłączyć właśnie przez zewnętrzny regulator temperatury? Ten w zamrażarce ustawiamy na maksimum, a na zewnętrznym pożądaną temperaturę. Czasem da się zdobyć stare zamrażarki w dobrym stanie za śmieszne pieniądze.
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Chłodzenie piwa podczas fermentacji

Post autor: robert4you »

Będzie działać
************************************************************************
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”