Nalewka z porzeczki - galareta na powierzchni

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Yoo!
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 28 cze 2016, 21:46

Post autor: Yoo! »

Witam, przedwczoraj zacząłem robić nalewkę z czerwonych porzeczek. Owoce obrane i porządnie umyte. Naczynie również i dodatkowo wyparzone i osuszone.
Owoce zalane mieszanką spirytusu, wódki i wody.
Wczoraj zauważyłem,że na powierzchni zbiera się jakby galareta.
Wcześniej robiłem nalewki z różnych owoców i nigdy nic takiego nie miałem.

Dlaczego pojawiła się galareta?
Mam zebrać osad zbierający się na górze?
Czy obecną nalewkę uda się uratować?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Nalewka z pożeczki - galareta na powierzchni

Post autor: Zygmunt »

Prawdopodobnie pektyny, pomoże dodanie enzymu pektolitycznego (pektopol, pektoenzym)- dostępny w większości marketów ze stoiskami winiarskimi.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
Yoo!
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 28 cze 2016, 21:46
Re: Nalewka z pożeczki - galareta na powierzchni

Post autor: Yoo! »

Ok poszukam dzisiaj i je kupię. Na opakowaniu pisze, (jest napisane!)że należy dodać 1-2ml na 10kg owoców, ja mam 3kg owoców już zalanych, w jakich proporcjach mam dodać tego enzymu?
Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Nalewka z pożeczki - galareta na powierzchni

Post autor: zając_poziomka »

Tak, jak i kolega zakładający temat, również zauważyłem, że na górze słoja zbiera mi się osad. Czy w przypadku nalewki, owy Pektoenzym należy dodać już teraz, na początku procesu maceracji, czy poczekać do końca i dodać przed zlaniem?
Yoo! pisze:Ok poszukam dzisiaj i je kupię. Na opakowaniu pisze, (jest napisane!)że należy dodać 1-2ml na 10kg owoców, ja mam 3kg owoców już zalanych, w jakich proporcjach mam dodać tego enzymu?
To pewnie będzie 0,3 ml. Ja mam gorzej, bo dzisiaj zalałem kilo owoców :D

KaSyX
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nalewka z porzeczki - galareta na powierzchni

Post autor: KaSyX »

Robiłem z czarnej porzeczki i nie miałem problemów. Co jest przyczyną takiego osadu ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”