Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Yoo!
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 28 cze 2016, 20:46
Załączniki
Nalewka z porzeczki - galareta na powierzchni

Postautor: Yoo! » środa, 29 cze 2016, 09:20

Witam, przedwczoraj zacząłem robić nalewkę z czerwonych porzeczek. Owoce obrane i porządnie umyte. Naczynie również i dodatkowo wyparzone i osuszone.
Owoce zalane mieszanką spirytusu, wódki i wody.
Wczoraj zauważyłem,że na powierzchni zbiera się jakby galareta.
Wcześniej robiłem nalewki z różnych owoców i nigdy nic takiego nie miałem.

Dlaczego pojawiła się galareta?
Mam zebrać osad zbierający się na górze?
Czy obecną nalewkę uda się uratować?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5343
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Nalewka z pożeczki - galareta na powierzchni

Postautor: Zygmunt » środa, 29 cze 2016, 10:17

Prawdopodobnie pektyny, pomoże dodanie enzymu pektolitycznego (pektopol, pektoenzym)- dostępny w większości marketów ze stoiskami winiarskimi.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Autor tematu
Yoo!
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 28 cze 2016, 20:46
Załączniki
Re: Nalewka z pożeczki - galareta na powierzchni

Postautor: Yoo! » środa, 29 cze 2016, 10:46

Ok poszukam dzisiaj i je kupię. Na opakowaniu pisze, (jest napisane!)że należy dodać 1-2ml na 10kg owoców, ja mam 3kg owoców już zalanych, w jakich proporcjach mam dodać tego enzymu?

Awatar użytkownika

zając_poziomka
50
Posty: 88
Rejestracja: wtorek, 29 gru 2015, 16:57
Krótko o sobie: Fan broni, książek i alkoholu.
Ulubiony Alkohol: Smakuje mi wszystko, co sam zrobię.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Załączniki
Re: Nalewka z pożeczki - galareta na powierzchni

Postautor: zając_poziomka » sobota, 9 lip 2016, 19:09

Tak, jak i kolega zakładający temat, również zauważyłem, że na górze słoja zbiera mi się osad. Czy w przypadku nalewki, owy Pektoenzym należy dodać już teraz, na początku procesu maceracji, czy poczekać do końca i dodać przed zlaniem?

Yoo! pisze:Ok poszukam dzisiaj i je kupię. Na opakowaniu pisze, (jest napisane!)że należy dodać 1-2ml na 10kg owoców, ja mam 3kg owoców już zalanych, w jakich proporcjach mam dodać tego enzymu?

To pewnie będzie 0,3 ml. Ja mam gorzej, bo dzisiaj zalałem kilo owoców :D


KaSyX
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 21:18
Załączniki
Re: Nalewka z porzeczki - galareta na powierzchni

Postautor: KaSyX » piątek, 19 sie 2016, 22:36

Robiłem z czarnej porzeczki i nie miałem problemów. Co jest przyczyną takiego osadu ?


Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości