Dzień dobry
w środę rozpocząłem swoją przygodę z alkoholem domowym. Postanowiłem zrobić cydr z kartonika (sok riviva z biedronki). Poszło 20 l soku, 5 g drożdży do cydru słodkiego i półsłodkiego (http://piwoszarnia.pl/user/images/14252 ... dkiego.jpg), pożywka 5 g bodajże i syrop cukrowy (0,7 kg cukru w litrze wody). No i mam kilka pytań odnośnie tego nastawu:
1. Dziś jest czwarty dzień, czy powinny być już jakieś zmiany w nastawie widoczne gołym okiem? Póki co to mam takie kropki http://i.imgur.com/Gle5Jn0.jpg
2. Zapomniałem zmierzyć pierwszego dnia poziomu cukru. W czwartek i dziś było 10 blg, dobrze?
3. Wszystko dobrze z rurką? :> http://i.imgur.com/ftQVOwJ.jpg
Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: sobota, 11 cze 2016, 11:33
Re: Kilka pytań odnośnie pierwszego nastawu
A teraz najważniejsze: nastaw ruszył ale po trzeciej porcji drożdży.
Dodałem te drożdże (http://browin.pl/pub...png-191-288.png) i ruszyło po 12 godzinach. No i teraz jest problem bo:
a) mam ponad 25 l nastawu i za bardzo drożdże nie mają miejsca by pracować. http://imgur.com/ztFwQOt http://imgur.com/2VOi83U Upuścić kranikiem trochę? Z 2 litry czy co? Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży.
b) w nastawie jest 15g drożdży i 30 g pożywki (i nie wiem które drożdże pracują a które nie). Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami? Jak zneutralizować ten zapach?
Pierwsze drożdże tak, drugie już matkę zrobiłem bo pierwsze nie ruszyły. :CHomoChemicus pisze:Z drożdżami postępowałeś tak jak opisał producent, czy po swojemu?
A teraz najważniejsze: nastaw ruszył ale po trzeciej porcji drożdży.
Dodałem te drożdże (http://browin.pl/pub...png-191-288.png) i ruszyło po 12 godzinach. No i teraz jest problem bo:
a) mam ponad 25 l nastawu i za bardzo drożdże nie mają miejsca by pracować. http://imgur.com/ztFwQOt http://imgur.com/2VOi83U Upuścić kranikiem trochę? Z 2 litry czy co? Musiałem dodać trochę syropu cukrowego (z 3l wody poszło) do 18 blg do tych drożdży.
b) w nastawie jest 15g drożdży i 30 g pożywki (i nie wiem które drożdże pracują a które nie). Zresztą pewnie po fermentacji cydr będzie "walił" drożdżami? Jak zneutralizować ten zapach?