Żytniówka - ziarno czy słód

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.

woxy
100
Posty: 139
Rejestracja: czwartek, 1 gru 2011, 13:04
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: woxy »

Nie mam śrutownika niestety, więc maszynka do mięsa musiała wystarczyć.
Słodu piwnego mam 5kg, w jakim stosunku wagowym próbować zacierać ?
Woxy
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: Zygmunt »

Ile masz tego nieaktywnego?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

woxy
100
Posty: 139
Rejestracja: czwartek, 1 gru 2011, 13:04
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: woxy »

+/- 10-12kg.
Woxy
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: Zygmunt »

Bez problemu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

KaSyX
20
Posty: 28
Rejestracja: środa, 14 maja 2014, 22:18
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: KaSyX »

Awatar użytkownika

Autor tematu
pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: pith »

Dużo piszecie o filtracji.
Cukier drogi więc postanowiłem skupić się na zacierach.
Dotąd destylowałem wykorzystując 10-cio litrowy kocioł w płaszczu wodnym.
Ostatnio darzy się i mam kocioł 25 litrowy bez płaszcza.
Czy w zacierze, po skończonej fermentacji, grawitacja nie pomoże? Nie sklaruje się? Dodam, że czas nie ma dla mnie znaczenia.
Stosował ktoś inne środki? Bentonit, białko, inny środek klarujący?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: michal278 »

Ja nie mając płaszcza prowadziłem przez kilka miesięcy Wujka Jessiego. Raz tylko mi się przypalił bo mąki trochę kukurydzianej z młóta było. Robiłem też gołebiówke i też nic nie przypalilem. Wszystko filtrowałem przez worek od prasy, potem po odciśnięciu stało to dobę do samoczynnego klarowania. Przy tym sposobie trzeba uważać by nie zakazić nastawu/zacieru. Odradzam bentonit i inne środki szczególnie białko bo wniesie tylko smród podczas rozkładu gotując. Porównując zaś gotowanie takie do płaszcza to plaszcz wygrywa, daje więcej aromatów zbóż.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Autor tematu
pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: pith »

michal278 pisze:Odradzam bentonit i inne środki szczególnie białko bo wniesie tylko smród podczas rozkładu gotując.
To zgłupiałem. Wydaje mi się, że te środki mają absorbować drobnicę i razem z nią opaść na dno czyniąc zacier klarownym płynem.
Jeśli zacier ściągnę z nad osadu to nie będą one gotowane więc nie będzie smrodów w destylacie.
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: michal278 »

Rozwinę troche: Bentonit i podobne substancje odbiorą część smaku, resztki białka zaś zawsze zostaną w nastawie i wniosą smród i uwierz że będzie to czuć.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: markus383 »

Witam.
Jak filtrujecie słód żytni? Mam łuskę ryżową, ale nie wiem w jaki sposób jej użyć. Wymieszać z zacierem, czy może nasypać na dno, na filtrator z oplotu i później przełożyć na to zacier? Jak dużo łuski dać?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: Zygmunt »

Łuskę dodajesz po zacieraniu, przed filtracją. Przed dodaniem namocz w ciepłej wodzie, żeby namokła i nie pływała po zacierze.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Żytniówka - ziarno czy słód

Post autor: markus383 »

Dzięki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”