Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: kmarian » wtorek, 31 maja 2016, 07:12

Informacje pochodzą od chłopa "prawie" zwolnionego z Gorzelni Łańcut, w czasie degustacji przedniego alkoholu. Skoro mówił, to coś na ten temat wie. (dlaczego są grupowe zwolnienia z gorzelni, to może wiesz lepiej niż ja). Mój, cytowany przez Ciebie post jest ściśle na temat.
radius pisze:Mój znajomy wykładał na Uniwersytecie Jagielońskim... Płytki podłogowe. ...
Twój post wprowadza jedynie "złą atmosferę". Zarzucasz mnie, że kłamię, czy mojemu rozmówcy, że on kłamie?

Odgryzłeś się kolego radius jak bąk na krowiej dupie. Opisywanie Profesorów od podłóg jest zupełnie nie na miejscu, chyba, że posiada ważne informacje o produkcji "czystej" i nie chodzi tu o podłogę. Z Twojego postu może jedynie wynikać, że "hoboki" mają inny kolor. Czy o to idzie?

Jesteś tak dobrze zorientowany? Napisz coś na temat poruszany w tym wątku, czyli na temat produkcji wódki czystej. Wzbogacisz nas o posiadaną przez Siebie wiedzę. A ja może się dowiem jak uzyskać smak Finlandii. :twisted:


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6395
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: radius » wtorek, 31 maja 2016, 11:47

bohema.zaba pisze:Jak byk napisane, Żubrówka czysta

A niby gdzie tak jest napisane, bo ten fragment;
kmarian pisze:Jeśli tak produkuje się wódkę czystą, to ona nie jest wcale taka czysta.

wcale nie wskazuje, że rozmowa była o "czystej" Żubrówce. Jak byk stoi;
kmarian pisze: Rozmowa zeszła na „Żubrówkę”.
I nic więcej :?
Po drugie, jeśli człowiek pracujący przy produkcji wódki nie wie co się mieści w "niebieskich hobokach"( :smiech: ), to nie jest dla mnie żadnym autorytetem.
Po trzecie;
kmarian pisze:Informacje pochodzą od chłopa "prawie" zwolnionego z Gorzelni Łańcut, w czasie degustacji przedniego alkoholu. Skoro mówił, to coś na ten temat wie.

Lepper też mówił o lądowaniu talibów w Klewkach, widocznie coś wiedział :hahaha:
kmarian pisze:Zarzucasz mnie, że kłamię, czy mojemu rozmówcy, że on kłamie?

Ani jedno, ani drugie, tylko zbyt łatwo uwierzyłeś gościowi, który nawet nie wie dlaczego muszą to być niebieskie hoboki ;)
Dorabiacie historie do zasłyszanych gdzieś pokątnie wiadomości i sami tworzycie spiskowe teorie, które nijak się mają do rzeczywistości.
Dlatego jestem czasem zgryźliwy i piszę posty wsadzające kij w mrowisko :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: kmarian » wtorek, 31 maja 2016, 12:41

@radius
W powyższym poście, nie ma nic poza jadem (trucizną), na temat nic nowego nie napisałeś.

Merytorycznie, proszę. (Temat: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.)

Wielu z nas chętnie by poczytało. Wiesz coś na ten temat :?:

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4890
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: lesgo58 » wtorek, 31 maja 2016, 13:49

Panowie - co się dzieje? Ten hejt jest zupełnie niepotrzebny. I po co? Czyżby ten dzień - taki burzowy miał na was tak negatywny wpływ. Piszemy w knajpie, ale to nie znaczy, że musimy się po knajpiowsku zachowywać. Są to luźne rozmowy. Zdałem pytanie, wyjaśniłem chyba w miarę czytelnie o co mi chodzi, a tu takie nagonki. I wytykania.
Uważam w dalszym ciągu że ten temat jest ciekawy. Czy wtórny, czy bezsensowny - nie wiem? Dajcie się wypowiedzieć w spokoju. Nikt tu nie sili się na jakieś naukowe czy akademickie dysputy. Po prostu próbuję rozwiać pewne wątpliwości, które są moim udziałęm. Dlaczego jedna czysta jest lepsza od drugiej? Na czym polega jej czystość, że mimo wszystko odróżnia się od innych. Dlaczego spirytusy otrzymane w podobnych warunkach i w podobny sposób, mające nawet podobny chromatograf potrafią się między sobą różnić.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: kmarian » wtorek, 31 maja 2016, 20:47

Ty, kolego lesgo58 jesteś autorem tematu i Ty narzucasz kierunek dyskusji.
Nie będę się wypowiadał na temat "kretyńskich" komentarzy do wyrwanych z kontekstu cytatów. Wypowiedzi zupełnie nie na temat. Zastanawiam się, czy w obowiązkach moderatorów jest agresja, wprowadzanie chaosu, próby obrażania użytkowników forum i tworzenie toksycznej atmosfery?
Interesuje mnie sedno problemu - wódka czysta.
Jeżeli @radius jest człowiekiem honoru (w co zaczynam wątpić), to się wypowie merytorycznie. Przypomnę, chodzi o wódkę czystą.
Jeśli jednak dołączył do polowania @Emiel Regis'a, to będzie miał tyle do powiedzenia co On.
Mówi się, że ryba psuje się od głowy. Czyżbyśmy tu mieli tego potwierdzenie?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6395
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: radius » wtorek, 31 maja 2016, 21:29

Kolego kmarian, wyrwałeś mnie do odpowiedzi więc odpowiadam:
Nie wiem gdzie ty widzisz w moich postach agresję, wprowadzanie chaosu i co najgorsze, obrażanie kogokolwiek :?
Nie dołączyłem też to żadnego polowania :o Z czego wysnułeś taki wniosek?
A co do merytoryczności to moje posty odnosiły się tylko i wyłącznie do opisywanej przez ciebie wypowiedzi "fachowca" o produkcji Żubrówki. Być może źle zrozumiałem, że to "zwykła" Żubrówka a nie czysta, ale dalej podtrzymuję swoje zdanie na temat jego "fachowości" oraz jeszcze raz powtórzę;
radius pisze:Dorabiacie historie do zasłyszanych gdzieś pokątnie wiadomości i sami tworzycie spiskowe teorie, które nijak się mają do rzeczywistości.

Jeżeli cię to uraziło, to przepraszam, nie taka była moja intencja ale takie jest moje zdanie zwłaszcza po przeczytaniu o tych "niebieskich hobokach".
I trochę więcej luzu ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Roten
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 10:15
Krótko o sobie: Cham i prostak.
Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: Roten » wtorek, 31 maja 2016, 22:13

W tych niebieskich hobokach mogło być coś o czym wie niewielka ilość osób w firmie.Może obejmowała go jakaś tajemnica handlowa czy coś i dla tego mówił że nie wie. co tam było.Każda firma ma swoje tajemnice.Ja to rozumiem.A może... no wiecie... pracownicy masarni jedzą tylko chudą szynkę... kolega kiedyś pracował w ,, tanich winach i nalewkach,, jak zobaczył co tam sie dzieje przerzucił sie na piwo, ale to juz inny temat..
syf,kiła i mogiła.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: kmarian » środa, 1 cze 2016, 05:53

Mnie nie jesteś w stanie urazić. Ładnie jednak z Twojej strony, że przepraszasz.

Nie sądzę, że zrozumiesz to co piszę. Przeczytaj jednak to co Ty napisałeś, włącznie z cytatami i postaraj się zrozumieć. Ciebie te wypowiedzi stawiają w nieciekawym świetle.
zielonka pisze: Dlaczego Ci co nie mają nic do powiedzenia w temacie muszą zabierać głos? Po jakiego ........
Po burzliwej dyskusji o niczym, mamy troszkę piany i zero konkretów.
Teraz trochę więcej luzu.
Do "Czystej de luxe Żołądkowej Gorzkiej" pewnikiem serwuje się zaprawkę z "hoboków" innego koloru (albo i nie).
Skład chemiczny zaprawki z "niebieskich hoboków" pozostaje nadal tajemnicą. Temat rozwojowy.

Jak zrobić "czystą" o smaku Finlandii chyba się nie dowiem. :twisted:

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6395
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: radius » środa, 1 cze 2016, 07:10

kmarian pisze:Nie sądzę, że zrozumiesz to co piszę.

Rozumiem doskonale ;) I to nie mnie, ale ciebie stawia w nieciekawym świetle, skoro wierzysz w takie bajki jakie zaserwował ci ten znajomy :) A jeżeli chcesz jeszcze bardziej merytorycznie, to przeczytaj najpierw to;

Proces powstawania wódki rozpoczyna się od otrzymania destylatu rolniczego w gorzelniach. Stosowana w gorzelniach technologia przerobu surowców skrobiowych na spirytus wynika z charakteru surowca oraz właściwości skrobi [...]
Rektyfikacje najczęściej pracują w układzie czterokolumnowym z wykorzystaniem procesu hydroselekcji i odmetylowania. Proces technologiczny dla tego typu układów polega na wielokrotnej destylacji spirytusu surowego.
Surowiec podawany jest do górnej części kolumny hydroselekcyjnej. Jednocześnie na szczyt tej kolumny podaje się wodę odwarową z kolumny rektyfikacyjnej oraz wodę procesową. Dodatek tak dużych ilości wody do kolumny powoduje rozcieńczenie spirytusu do 10 - 15%. Prowadzenie procesu w tak wysokim rozcieńczeniu wywołuje zmianę lotności większości zanieczyszczeń spirytusu surowego i przemieszczenie się ich w górę kolumny, gdzie są usuwane z układu rektyfikacyjnego i przesyłane do dalszej obróbki do kolumny spirytusu porektyfikacyjnego.
Wstępnie oczyszczony, rozcieńczony spirytus odbiera się z dołu kolumny hydroselekcyjnej. Następnie podawany jest do kolumny rektyfikacyjnej, gdzie ulega wzmocnieniu i oczyszczeniu z pozostałych przedgonów i fuzli. Później przesyłany jest do kolumny metanolowej. W kolumnie tej następuje usunięcie metanolu oraz pozostałych jeszcze w rektyfikacie związków przedgonowych.
Instalację opuszcza wysoko oczyszczony alkohol etylowy rolniczy (spirytus rektyfikowany). W przypadku dobrania odpowiednich warunków procesu na podobnych instalacjach można otrzymać spirytus niemal pozbawiony zanieczyszczeń chemicznych, tzw. spirytus neutralny. W zależności od ustawienia procesu, rolniczy destylat etylowy po rektyfikacji może różnić się czystością, czyli zawartością ubocznych produktów fermentacji.
Producenci sami ustalają standardy związane z rodzajem rektyfikatu, jaki stosują do produkcji wódek. Dobór rektyfikatu w zależności od rodzaju surowca użytego do jego produkcji oraz poziom zawartości ubocznych związków powstałych przy fermentacji mają zasadniczy wpływ na walory wódki.
Ostatnim etapem produkcji wódki jest proces mieszania alkoholu etylowego z wodą, stabilizacja oraz wielostopniowa filtracja. Te procesy są może prostsze od wcześniej opisanych – biochemicznych, ale bardzo istotny jest system wielostopniowej filtracji i dobrze dobrane media filtracyjne. One nadają wódce ostateczną gładkość i krystaliczną czystość.
W zależności od tego, czy wódka robiona jest z ziemniaków, zboża (żyta, pszenicy), czy melasy, posiada odmienne cechy, które są rozpoznawalne nie tylko przez ekspertów, ale i konsumentów. Surowiec jest bardzo ważnym elementem wódki. Wpływa na jej zapach i smak, decyduje o charakterze, kształtuje walory wódki. Smak wódki w zależności od użytego do jej produkcji surowca może być: łagodny, ostry, lekki, ciężki, słodki, gorzkawy; a zapach np. neutralny, chlebowy, kwiatowy, cytrusowy, łagodny, ostry. Drugim ważnym, decydującym o jakości składnikiem wódki jest woda. Musi być neutralna i krystalicznie czysta. Najlepiej jeśli wydobywana jest z głębokich złóż wodonośnych lub pochodzi z górskich, czystych źródeł. Aby wódka była przejrzysta, wodę przed użyciem do produkcji należy zdemineralizować, pozbawić wszystkich jonów.

Teraz powiedz mi, gdzie w tym zautomatyzowanym procesie, jest miejsce dla gościa z hobokiem w łapkach :?

A do poduszki poczytaj jeszcze to;

Wódka Luksusowa jest najstarszą produkowaną obecnie wódką ziemniaczaną. Produkowana jest od 1928 roku. Unikalność Luksusowej polega na stosowaniu do jej produkcji ziemniaków, a wódek produkowanych z ziemniaka jest bardzo niewiele. Cenią ten fakt nie tylko polscy konsumenci, ale również amerykańscy, bo do USA i Kanady eksportujemy jej od lat coraz więcej. Dla konsumentów z tych krajów wódka z ziemniaka to coś wyjątkowego. Dzisiaj należy do najłagodniejszych wódek produkowanych ze spirytusu neutralnego. Potwierdzają to ślepe testy, jakie są przeprowadzane zarówno wśród ekspertów, jak i konsumentów.

Absolut pochodzi z destylarni w Ĺhus w Szwecji i niezależnie od tego, w jakim miejscu na świecie ją pijemy, mamy pewność, że wszędzie ma ona ten sam, doskonały smak. Ogromny wpływ na jakość wódki Absolut mają proces produkcji i najlepszej jakości surowce, z których jest ona wytwarzana, m. in. pszenica ozima, siana późną jesienią przed pierwszymi mrozami, by mogła wyrosnąć wiosną. Na tym etapie dba się szczególnie o środowisko, minimalizuje stosowane nawozy i pestycydy. Wszystko po to, by uzyskać pełnowartościowe ziarno, idealne do produkcji wódki.
Wyjątkowe w wytwarzaniu wódki Absolut są nie tylko składniki, ale także sam proces produkcji. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza ona niezwykle nowoczesnym wszystkim etapom produkcji, szczególnie etapowi destylacji ciągłej, podczas której płyn krąży wśród serii kolumn setki razy, dochodząc do doskonałości.

I dalej będziesz się upierał przy "tajemniczym składniku" dolewanym w trakcie produkcji? Zwiedziłeś chociaż raz linię produkcyjną w gorzelni?
Pozdrawiam z kieliszkiem czystej w ręce :piwo:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


meleństwo
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 12:27
Krótko o sobie: szczupły blondyn ;)
Ulubiony Alkohol: wódka
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: SH
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: meleństwo » środa, 1 cze 2016, 09:06

radius możesz podać źródło - ja chętnie się dokształcę, mam jedną książkę o destylatach (Destylaty alkoholowe. Wytwarzanie, teoria i praktyka. J.Pischl), ale nie ma tam tak głębokiego opisu.
Życie jest krótkie, a pić się chce

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4890
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: lesgo58 » środa, 1 cze 2016, 10:36

Cytat bardzo dobry. Szkoda, że nie podałeś źródła... zawsze to lepiej zgłębić z całości niż z urywków. Poszperałem i znalazłem http://www.rynki.pl/index.php?option=co ... view&id=80
Wiele wyjaśnia ale raczej w sferze ogólnej. W dodatku dotyczy technologii produkcji wódki w sposób przemysłowy. A tam jak wiemy stosuje się proces ciągły, który niestety różni się od stosowanego przez nas w sposób zasadniczy. Mimo to może być ciekawym żródłem do zadawania następnych pytań.
Najważniejszym jest - na ile jesteśmy w stanie przenieść tę technologię na nasze podwórko? Fragmenty, które mnie zaciekawiły to stopień rozcieńczenia surówki przed właściwą rektyfikacją, filtracja i sposób rozcieńczenia spirytusu do stężenia wódki.
To tak na gorąco i na szybko.
Ostatnio zmieniony środa, 1 cze 2016, 13:32 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.


euphorbia1
100
Posty: 146
Rejestracja: środa, 24 wrz 2014, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie oprócz metanolu
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: wielkopolska
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: euphorbia1 » środa, 1 cze 2016, 11:12

Mój zawodowy gorzelnik mówi tak: spirytus dzisiaj jest zamawiany na całym świecie, jego słowa " jest to śmietnik". Następnie jest on czyszczony rektyfikowany i od zadanego stopnia zanieczyszczeń wprowadzany do obrotu. Pisałem wcześniej jakie uzyskałem smrody po przepędzeniu wódy sklepowej. Powtarzam , jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o dobro pacjenta. Zysk i jeszcze raz zysk. Spotykam się z nim w przyszłym tygodni to popytam co sądzi o Finlandii. Jak będziecie chętni to opiszę rozmowę
In vino feritas

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6395
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: radius » środa, 1 cze 2016, 11:18

meleństwo pisze:radius możesz podać źródło

Proszę bardzo - http://www.rynki.pl/index.php?option=co ... view&id=80
Warto też poczytać - http://www.dziennikwschodni.pl/magazyn/ ... 21290.html
oraz - http://badania.net/smak-wodki/
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4890
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: lesgo58 » środa, 1 cze 2016, 12:24

Panowie nie rozmydlajmy tematu. Te wszystkie wiadomości z ostatnich postów są bardzo łatwe do wygooglowania i tak naprawdę nic nie wnoszą. Średnio bystry użytkownik netu ma do nich łatwy dostęp. Myślę, że ich lektura może być co najwyżej pewnego rodzaju inspiracją.
Moje intencje są zupełnie inne. Znaleźć takie podejście do zrobienia Czystej, żebyśmy się jej nie powstydzili. Opisanie na co zwracać uwagę. W jaki sposób robić, żeby to było jak najbardziej powtarzalne.
Emiel mi skwapliwie wytknał, że mam mówić za siebie, bo jest wielu, którzy robią wspaniała wódkę. Niestety "wielu" to nie znaczy wszyscy. A chyba celem forum jest dzielenie się wiedzą w taki sposób aby była łatwo osiągalna dla tych innych niż tylko tych "wielu". Zresztą wielu z tych "wielu" w ogóle nie dzieli się żadną wiedzą czy doświadczeniem. Co najwyżej czyta się wrzutki typu rozcieńczyłem wódkę i mi wyszła świetna wódka. Kumple chwalą pod niebiosa. Ewentualnie następne wrzutki typu piłem świetną wódkę kol. X . A to chyba nie o to chodzi?
Jeśli już robienie spirytusu (w ogólnym znaczeniu) mamy opanowane i to w stopniu wręcz doskonałym to myślę, że trzeba zacząć uczyć się robić spirytus przeznaczony właśnie do robienia czystych wódek. Bo moim zdaniem są to dwie różne technologie.
Dlatego są mile widziane wypowiedzi tych "wielu" - jak oni otrzymują tę doskonałą czystą? Chyba nie muszę zaznaczać, że z detalami.

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: kmarian » środa, 1 cze 2016, 20:04

No i dało się? ….. Dało! … Trzeba było tylko chcieć!

Trochę szkoda, że to tylko sucha teoria i prawie nic od siebie.
Po odrzuceniu treści na temat Absolutu (wg mnie klasa sama w sobie i już "prawie" umiemy go wytwarzać), oraz produkcji spirytusu, (@Emiel Regis wykazał w tym wątku, że na ten temat jest odpowiedni dział), pozostaje trochę tekstu do rozważenia. Myślę, że odpowiednio prowadzony wyrób spirytusu, jednak dotyczy meritum.

Sądzę, że jest to niezła baza jak na początek dyskusji. Jeżeli zostanie przez nas odpowiednio rozwinięta, wzbogacona o wiedzę praktyczną wielu z nas, to może do czegoś dojdziemy.

Na początek moje pytanie, – po jaką cholerę demineralizować wodę oligoceńską czy też super źródlaną? … Może jednak coś w tym jest. Pytanie, jaką wodę, dostępną w Polsce należy demineralizować by trunek nasz, był godny naszych oczekiwań? Wie ktoś?

Kolego Roten, trafiłeś w sedno problemu. Teoria jest piękna, a w praktyce pojawiają się „hoboki”.
@euphorbia1, wyjaśnia nam niezbicie, dlaczego tak właśnie jest (chodzi o opłacalność produkcji). Czekam z niecierpliwością na informację o Finlandii.
@ zielonka – jesteś moderowany??? Za co? Posty z opóźnieniem wchodzą :-(.
W tym dwustopniowym rozcieńczaniu coś musi być. Trzeba by sprawdzić. :twisted:

Awatar użytkownika

zielonka
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: zielonka » czwartek, 2 cze 2016, 22:29

Też spróbuję po rozcieńczeniu do 70 poczekać ze dwa dni i dodam wodę ze studni głębinowych bez żadnego filtrowania.
Co do hoboków to--- -kolega ma kolegę co pracuje w gorzelni i on jemu mówił że leją czy też sypią coś do fermentorów z.... i tu uwaga - NIEBIESKICH hoboków.
A więc obce dodatki są w gorzelniach raczej na porządku dziennym. Wiem wiem , kolega koledze, i mówił nie nagrał i nie wie co tam było.
Ale takie sa luźne polaków rozmowy.
Wydaje się że zamiast wiedzy jak to już zrobiono kolega Lesgo będzie musiał zrobić tę wódkę sam a wtedy wielu się napije.
Zanim do tego dojdzie spróbujmy zrobić tę wódkę pospołu. Od podstaw.
Ustalmy na początek najlepszy surowiec na spirytus. Jest ich wiele ale coś trza wybrać.
Sądzę że albo to będzie moja ulubiona kukurydza albo jęczmień - choć pewnie są całe rzesze zwolenników żyta.
Zatrzyjmy to lub nastawmy po prostu na dziko. Niech wyjdzie mało ale dobre.
Mam przepis na jęczmień na dzikusach, to z tego spirytus jest trochę winny, ale nigdy go dwa razy nie robiłem.
Może w ten sposób w trakcie fermentacji i procesu powstawania pojawią się recepty albo pomysły.
Ja w sobotę będę w sklepie ze zbożami - kupię co uradzimy i nastawię jak uradzimy. O ile do soboty mój post się ukaże oczywiście.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: kmarian » piątek, 3 cze 2016, 06:45

zielonka pisze: Zanim do tego dojdzie spróbujmy zrobić tę wódkę pospołu. Od podstaw.
Sądzę, że to było w zamyśle autora tego wątku. Wspólnie dojdziemy do wniosków a praktyka zweryfikuje czy są słuszne.
Są różne "czyste". Z powodzeniem możesz wybrać dowolny surowiec i do dzieła (może być kukurydza).
Założenia @lesgo58 to, żeby produkt finalny był w odpowiedniej klasie, smaczny oraz musi być zachowana powtarzalność wytwarzana. Aby uchronić się od przypadkowości, trzeba wszystko dokładnie pisać - stworzyć procedurę.
Podstawowa sprawa, to dzielimy się na forum spostrzeżeniami.


Drupi
750
Posty: 752
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: Drupi » piątek, 3 cze 2016, 17:09

Mnie dziwiło dlaczego na kolumnie Z/P 50mm. +zmywaki ciągnołem tylko 10 - 12 ml./min :( troche w stresie żeby utrzymać stały odbiór, wychodził na tych samych drożdżach, tym samym nastawie zupełnie inny produkt, mam na myśli smak, niż na OLM z przepisowym tempem odbioru. Sam nie moge tego zrozumieć. Tu nie chodzi na czym byl lepszy, bo mnie smakuje i jeden i drugi ale już mojej żonie bardziej ten z Z/P.
Najlepiej było by to ocenić gdyby wlać jakiś źle zrobiony, czy przegrzany nastaw i przedestylować na obydwu sprzętach po 2 razy a wtedy być może okazało by się że czym wolniej odbierany produkt tym lepszy smakowo . Ja na razie nie destyluje, bo nie ma potrzeby, a zimne palce sprzedałem bo za wolno lecialo i nie opłacało się tego modernizować a RR nie pozwalało na więcej. Ale nawet na dobrze zrobionym nastawie (jeszcze nie próbowałem tego eksperymentu) za pierwszym i drugim gotowaniem pracując cierpliwie na znacznie zmniejszonym tempie odbioru i oczywiście z normalnym cięciem frakcji do maks. 97*c na kotle i kończyć odbiór, myśle że byłby jeszcze lepszy smakowo być może neutralny spirytus niż normalnie.
Ale o tym niech się wypowiedzą inni koledzy.
I like noble drinks.

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4890
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: lesgo58 » piątek, 3 cze 2016, 18:14

kmarian pisze:
zielonka pisze: Zanim do tego dojdzie spróbujmy zrobić tę wódkę pospołu. Od podstaw.
Sądzę, że to było w zamyśle autora tego wątku. Wspólnie dojdziemy do wniosków a praktyka zweryfikuje czy są słuszne.

:klaszcze: to jest kwintesencja tego co miałem na myśli.
zielonka pisze:Wydaje się że zamiast wiedzy jak to już zrobiono kolega Lesgo będzie musiał zrobić tę wódkę sam a wtedy wielu się napije.

Nie migam się. Ale już przewiduję, że będzie to długa droga. W tej chwili mam jakieś tam próbki, które rozcieńczałem różnymi wodami. Wody, które użyłem są ogólnie dostępne. Niektóre delikatnie modyfikowałem (filtr Britta, destylacja), a niektóre w stanie dziewiczym. Spirytus żytni, z cukru trzcinowego, z kukurydzy, cukru inwertowanego i spirytusu owocowego. Równolegle obserwuję reakcję destylatów na różne sposoby rozcieńczania. To jest dopiero wstęp do tego co zamierzam. Dlatego na razie nie będę się zbytnio rozpisywał. Bo to tylko jeden z elementów całości.
Na pewno jeszcze się odezwę w tym temacie.

Awatar użytkownika

zielonka
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Czysta wódka klasy premium czy luksusowej.

Postautor: zielonka » sobota, 4 cze 2016, 10:32

Brawo , brawo, brawo.
Kolego Lesgo jakoś od początku czułem że będzie to kolejny z Twoich przewodników. Szkoda że jak do tej pory mamy mało wskazówek od tych co podobno wiedzą ale ufam że jak tylko popełnimy jakieś znaczące gafy to nas wszechwiedza forum naprostuje.
Przekopałeś zapewne całe tony postów tutaj i gdzie indziej i masz jakiś obraz jak może ta wódka powstać.
Mam nadzieję że zgodnie z Twoim zamysłem umieścimy w tym temacie porozrzucaną po kątach wiedzę o powstawaniu wódki czystej.
Jako że nie mam aż takich zapasów różnorodnego surowca zacznę od żyta , wielu je lubi i wielu robi żytniówkę.
Jako Zielonka nie mam bladego pojęcia od czego zacząć więc oprę się na przepisie na naturalną fermentację który tu zamieszczam dla oceny czy kierunek właściwy i na pożytek ogółowi.
1) 2,5kg zboża 1 kg cukru 3,5 l wody 2) po 5 dniach dodać 2kg cukru 7l wody 3) po 7dniach dodać 2 kg cukru 10 l wody
i czekać aż przestanie robić bąble (zależy od temperatury ale ok. 7-10 dni) Ilości pomnożyć na własne potrzeby np. x8
Robiłem wg tego jęczmień i wychodził niezły spirytus. Teraz stawiam na żyto.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


Wróć do „Po Godzinach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości