Bochet

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy

Post autor: cafekot »

Tak jak zapowiadałem poczyniłem kolejny miodek z cyklu eksperymentalnych urozmaiceń.

Trójniak na miodzie wielokwiatowym, nie jest to bochet klasyczny, który to karmelizuje się do osiągnięcia koloru czarnego i pojawienia się wręcz dymu.
Chciałem uniknąć wszelkich goryczkowych posmaków a miód miał być maksymalnie karmelkowy i taki efekt udało mi się uzyskać.

Do 30 litrowego gara trafiło pierw 3 litry miodu który zacząłem po prostu podsmażać :
1.JPG
Piana była spora, ale nie groziło wyciekiem, więc dodałem jeszcze 2 litry miodku :
2.JPG
Tak na małym ogniu dwie godziny karmelizowałem aż do osiągnięcia pożądanego smaku i zapachu który był karmelową eksplozją
3.JPG
Pierwsza ocena smaku wypadła pozytywnie :
4.JPG
Następnie dodałem jeszcze 1,6 litra miodu, który już nie był karmelizowany i uzupełniłem gorącą wodą do objętości 20 litrów.
5.JPG
Do gara trafiły jeszcze przyprawy w niewielkiej ilości : imbir, wanilia, kwiat gałki -
6.JPG
Następnie krótkie jeszcze sycenie i chłodzenie :
7.JPG
Zlanie do fermentora wraz z napowietrzaniem :
8.JPG
9.JPG
Wyszło 32 Blg i kolorek fajny
10.JPG
ale to co najbardziej oczekiwane czyli karmelowe nuty to po prostu petarda.
Miodek wystartował już po 6 godzinach (drożdże te same co w poprzednim poście), dodałem 8 gram DAF i 10 gram kombi i do piwnicy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”