Żeliwna prasa do owoców

Wszystko czego potrzebujemy do wytworzenia domowego winka.

Autor tematu
witaur
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 17 wrz 2015, 22:42

Post autor: witaur »

Posiadam starą żeliwną prasę do wyciskania soków. Wymieniłem w niej listewki które zbutwiały i jest sprawna. Ale wyciśnięty sok ma metaliczny posmak. Jak i czym zabezpieczyć żeliwo żeby się tego pozbyć.

andrea
200
Posty: 206
Rejestracja: wtorek, 28 lut 2012, 07:13
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Żeliwna prasa do owoców

Post autor: andrea »

Proponuje rozebrać i wszystkie elementy , które mają kontakt z sokiem polakierować proszkowo. :-)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Żeliwna prasa do owoców

Post autor: Zygmunt »

Przede wszystkim wyczyścić żeliwo. Może być mechanicznie druciakiem albo gąbką z soda oczyszczoną. Potem możesz zabezpieczyć je tłuszczem i wygrzać w piekarniku. Kup rodzinie bilet do kina, bo będzie dymić. Zabezpieczyłem w ten sposób żeliwny docisk małej prasy i jest ok. Pamiętaj, że żeliwo nie lubi kwasu, więc myj od razu po użyciu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
witaur
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 17 wrz 2015, 22:42
Re: Żeliwna prasa do owoców

Post autor: witaur »

Dzięki Zygmunt. Tłuszcz to olej, smalec czy jakiś do przemysłu spożywczego?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Żeliwna prasa do owoców

Post autor: Zygmunt »

Ja użyłem Kujawskiego:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt Winiarski”