Lukrecja

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
richb
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: richb »

Witam

Będąc ostatnio we Włoszech na jednym z bazarków pod Mediolanem sprzedawali różne lokalne specyfiki. Jednym z nich było coś co przypominało węgiel. Na moje pytanie: co to jest?, padła odpowiedź że dodaje się to do wódki więc siłą woli mnie zainteresowało i kupiłem kawałem nie wiedząc nawet co to jest.
Po powrocie poszukałem w Google i okazało się, że kupiłem wyciąg z lukrecji:
20160414_094225.jpg
No i teraz jest oczywiście problem bo co z tym zrobić, ma może ktoś jakieś pomysły. Z tego co na necie można znaleźć to włosi robią z lukrecji nalewki, i całą masę słodyczy. Niestety moja zerowa znajomość włoskiego nie pozwala na zagospodarowanie zakupu i przetestowanie co do za cudo wychodzi jak psotę z lukrecją się połączy.
700-NOCTURNE-LIQUIRIZIA-LIQUORE1.jpg
Pozdrawiam
Rys
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Lukrecja

Post autor: jurek1978 »

Dużo za to zapłaciłeś jeśli można wiedzieć ?

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Lukrecja

Post autor: W_TG »

Może mało wniosę do tematu, ale będąc dzieckiem czasami jadłem lukrecję jako namiastka cukierka.
Pamiętam jej lekko gumowato klejącą konsystencje. O smaku przyjemnym podobnym do kopru włoskiego czy anyżu.
Na pewno słodycz jest dużo mniejsza od cukru, miodu etc.
W sumie było to smaczne / inne. Ale skoro robią z tego likier, to zrób 100 ml i przetestuj na znajomych.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Autor tematu
richb
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Lukrecja

Post autor: richb »

jurek1978 pisze:Dużo za to zapłaciłeś jeśli można wiedzieć ?
Pani sprzedająca walneła młotkiem bo bryła była wielkości blachy do pieczenia i za taki kawałek 100g ze 2 EUR dałem

Zrobiłem tak jak W_TG zasugerował 250ml psoty i wrzuciłem kilka małych kawałków - dam znać co wyszło

Co do smaku przypomina cukierki Kopalnioki tylko bardziej gorzkie

Pozdrawiam
Rys
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Lukrecja

Post autor: JanOkowita »

Co to są te Kopalnioki ???
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
richb
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Lukrecja

Post autor: richb »

JanOkowita pisze:Co to są te Kopalnioki ???
Śląskie bombony - czyli po polsku cukierki na Śląsku kiedyś wyrabiane, a ponieważ teraz moda na stare smaki to wznowili ich produkcje

Tu znajdziesz wiecej informacji na ten temat chociaż jak tam wyczytałem nie są robione z lukrecji
http://fastfoodeaters.blogspot.com/2012 ... nioki.html

Pozdrawiam
Rys

przegab
200
Posty: 212
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Lukrecja

Post autor: przegab »

JanOkowita pisze:Co to są te Kopalnioki ???
Tradycyjne śląskie karmelki z lukrecją. Na wiele lat zapomniane przez handel PRL i zapatrzony w zachód młody kapitalizm III RP. Teraz do kupienia również w dużych sieciach w całym kraju.
Nie każdemu smakują bo lukrecja jest specyficzna. Dla mnie ten smak to wspomnienia z dzieciństwa - więc pycha!

Autor tematu
richb
5
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek, 21 mar 2016, 22:48
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Lukrecja

Post autor: richb »

Minął prawie tydzień więc pora na oględziny.
Co zrobiłem: Wrzuciłem 3 odłamane kawałki po 1cm wielkości (w sumie może było 2g lukrecji) do 250ml 50% psoty

Efekt: Smakuje jak porter tylko "lekko" mocniejszy, kolor jak kawa, pieni się tak mocno jak Guinness, zapach kawy cappuccino

Wg mnie brakuje trochę słodyczy więc dosypałem 3 łyżki cukru, wymieszałem i odstawiam na kolejny tydzień

Pozdrawiam
Rys
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”