Jestem po pierwszym zacieraniu pszenicy enzymami, z 6kg uzyskałem około 25l o zawartości 10BLG.
Czy tak niska zawartość cukru to norma?
Kega grzeje palnikiem gazowym czy przed gotowaniem muszę oddzielić ciecz od ziarna?
Pierwszy zacier z enzymami.
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Pierwszy zacier z enzymami.
@olo 69, a gdzie kolega napisał, że użył 18 litrów wody, bo ja zrozumiałem, że po procesie zacierania ma 25 litrów płynu o Blg = 10. Wydajność alkoholowa pszenicy to ok. 0,3 litra spirytusu z 1 kilograma więc kol. spinacz powinien uzyskać 1,8 do maksymalnie 2 litrów (w bardzo sprzyjających warunkach) a ze swojego zacieru uzyska ok. 1,5 litra, więc nie aż tak tragicznie mało. Pewnie można by więcej, ale jest tyle zmiennych, choćby temperatura fermentacji, że jak na pierwszy raz to nie jest źle
SPIRITUS FLAT UBI VULT