Dzień Dobry,
Nastaw mi nie ruszył. Po 24h nie ma śladu pracy. Nastawiłem 25l dżemów (z czego 15l jagód, truskawka 6L, wiśnia 3l, reszta to śliwka i płatki róż)6kg cukru i 45L wody, 40g kwasku cytrynowego, pH 4,7. Matka drożdżowa miała też problem, dodałem trochę wody i wycisnąłem poł cytryny i poszła. Drożdże biowin do win stołowych.
Regulamin forum
Widoczne tylko dla Moderacji
Widoczne tylko dla Moderacji
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: środa, 19 sie 2015, 13:26
- Załączniki
-
- Posty: 12
- Rejestracja: piątek, 10 sty 2014, 16:03
- Załączniki
Re: Nastaw nie ruszył
Wybór drożdży BIOWIN to już źle zaczęło wróżyć. Do takiego nastawu trzeba było wybrać jakieś mocniejsze z enzymem np: aromatic wine complex.
Ilości które podajesz dżemów do wody nic nam nie mówią. Czy zmierzyłeś cukromierzem jaki miałeś balling?
Widzę, że pisałeś parę dni temu - jak tam sytuacja teraz z nastawem?
Ilości które podajesz dżemów do wody nic nam nie mówią. Czy zmierzyłeś cukromierzem jaki miałeś balling?
Widzę, że pisałeś parę dni temu - jak tam sytuacja teraz z nastawem?
-
- Posty: 2576
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Kontakt:
- Załączniki
Re: Nastaw nie ruszył
Ten nastaw ma więcej wspólnego z winem jak z bimbrem. No może poza przeznaczeniem. Myślę, że wypadało zerknąć tutaj: podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html , a tam, w drugim poście stoi jak byk:
Temat nic nie wnosi, więc leci do kosza.12. Zaszczepiłem moszcz drożdżami, ale nic się nie dzieje – co teraz?
Drożdże muszą mieć trochę czasu by wystartować. Fermentacja powinna się rozpocząć ciągu 48h.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości