Nastaw nie ruszył

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
gruchax_666
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 19 sie 2015, 14:26

Post autor: gruchax_666 »

Dzień Dobry,
Nastaw mi nie ruszył. Po 24h nie ma śladu pracy. Nastawiłem 25l dżemów (z czego 15l jagód, truskawka 6L, wiśnia 3l, reszta to śliwka i płatki róż)6kg cukru i 45L wody, 40g kwasku cytrynowego, pH 4,7. Matka drożdżowa miała też problem, dodałem trochę wody i wycisnąłem poł cytryny i poszła. Drożdże biowin do win stołowych.

Ralphi
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 10 sty 2014, 16:03
Re: Nastaw nie ruszył

Post autor: Ralphi »

Wybór drożdży BIOWIN to już źle zaczęło wróżyć. Do takiego nastawu trzeba było wybrać jakieś mocniejsze z enzymem np: aromatic wine complex.

Ilości które podajesz dżemów do wody nic nam nie mówią. Czy zmierzyłeś cukromierzem jaki miałeś balling?

Widzę, że pisałeś parę dni temu - jak tam sytuacja teraz z nastawem?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Nastaw nie ruszył

Post autor: Wald »

Ten nastaw ma więcej wspólnego z winem jak z bimbrem. No może poza przeznaczeniem. Myślę, że wypadało zerknąć tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , a tam, w drugim poście stoi jak byk:
12. Zaszczepiłem moszcz drożdżami, ale nic się nie dzieje – co teraz?

Drożdże muszą mieć trochę czasu by wystartować. Fermentacja powinna się rozpocząć ciągu 48h.
Temat nic nie wnosi, więc leci do kosza.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”