Ahoj!
Przede wszystkim chciałem się serdecznie przywitać, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum!
W swoim dorobku, ekhm, "naukowym" mam taki eksperyment jak nalewka piernikowa, to znaczy: na przyprawach do piernika i miodzie (przepis na mieszankę przypraw wg mojej babci ). Ostatnio wymyśliłem jednak, że może spróbuję zrobić dwa kolejne eksperymenty, mianowicie:
-nalewka na ziarnach kawy
Wydumałem, że kupię 50 gramów kawy jamajskiej Blue Mountain (bardzo mi smakuje, tylko cena mnie trochę boli ) i zaleję spirytusem a następnie rozcieńczę, tylko nie wiem jeszcze, czy samą wodą, czy zaparzoną kawą. Macie jakieś pomysły i doświadczenia w tej sprawie? Czytałem o likierach kawowych, ale chciałbym zrobić nalewkę na ziarnach kawy. Jeśli ktoś się bawił w taki temat, to macie pomysł na co zwracać uwagę przy doborze kawy? Musi być mocno, czy słabo palona?
-nalewka czekoladowa
Ale tutaj ponownie nie chcę iść na łatwiznę, wymyśliłem, że rozdrobnione owoce kakaowca zaleję spirytusem i dodam syropu na bazie... Laktozy. Czy to, wg Was, ma szansę na rację bytu?
Z góry dzięki za podzielenie się doświadczeniami!
Pozdrawiam
Nalewka na ziarnach kawy ORAZ nalewka na owocach kakaowca
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nalewka na ziarnach kawy ORAZ nalewka na owocach kakaowca
Nalewka na ziarnach kawy
Ziarna muszą być palone jak na normalną kawę, raczej nie za mocno, ale też nie za słabo - tak samo jak na kawę, którą lubisz pić. Ziarna zalewasz wódką lub alkoholem o mocy nie większej niż 70%, a następnie doprawiasz do smaku cukrem, czystą wódką i/lub wodą, jeżeli użyłeś czegoś mocniejszego niż 40% do zalania ziaren. Rozcieńczanie kawą? Teoretycznie można, ale lepiej zalać ziarna większą ilością alkoholu lub zalewać 2 razy.
Nalewka czekoladowa
Z tym może być problem. Jak będę miał chwilę czasu jutro, to zerknę do moich "przepiśników", mam gdzieś przepis na nalewkę na ziarnach kakaowca lub kakao do pieczenia. Na pewno nie stosuje się czystego spirytusu, ale to potwierdzę jak odkopię przepis.
Ziarna muszą być palone jak na normalną kawę, raczej nie za mocno, ale też nie za słabo - tak samo jak na kawę, którą lubisz pić. Ziarna zalewasz wódką lub alkoholem o mocy nie większej niż 70%, a następnie doprawiasz do smaku cukrem, czystą wódką i/lub wodą, jeżeli użyłeś czegoś mocniejszego niż 40% do zalania ziaren. Rozcieńczanie kawą? Teoretycznie można, ale lepiej zalać ziarna większą ilością alkoholu lub zalewać 2 razy.
Nalewka czekoladowa
Z tym może być problem. Jak będę miał chwilę czasu jutro, to zerknę do moich "przepiśników", mam gdzieś przepis na nalewkę na ziarnach kakaowca lub kakao do pieczenia. Na pewno nie stosuje się czystego spirytusu, ale to potwierdzę jak odkopię przepis.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 95
- Rejestracja: czwartek, 25 gru 2014, 21:45
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Nalewka na ziarnach kawy ORAZ nalewka na owocach kakaowca
Czekoladową to w dość prosty sposób robię tak: http://www.chleby.info/2015/07/likier-czekoladowy.html
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nalewka na ziarnach kawy ORAZ nalewka na owocach kakaowca
Wg przepisu, który odkopałem, 100g kakao zalewa się litrem 45% alkoholu i maceruje przez tydzień w ciepłym miejscu (ja osobiście macerowałbym kakao 2 tygodnie). Następnie alkohol zlewa się i dodaje się syrop z 0,5l wody i 0,5kg cukru (ja bym dodał 0,3kg cukru w 0,2l wody) i pozostawia się na kilka tygodni do sklarowania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.