Przechowywanie słodu

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: markus383 »

Witajcie.
Może ktoś, z własnego doświadczenia, napisać jak długo moge przechowywać zesrutowany spod Pale Ale w warunkach domowych?
Jakoś niedługo będę czyscil aparaturę nastawem na bimberos i pod koniec lutego lub w marcu chciałbym spróbować z whisky, ale rzadko bywam ostatnio w Stolycy i nie wiem czy będę mial okazje kupić slod. Chciałem zrobić to pi jutrze i wstawić do nieogrzewanego pomieszczenia na miesiąc albo dwa. Zależy mi na tym, aby nic się tam nie zepsulo, ani nie zalęgło ;)
Pozdrawiam,
Mateusz :)
alembiki
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Przechowywanie słodu

Post autor: panta_rei »

Słód nie lubi wilgoci, w zamkniętym pojemniku wytrzyma długo. Nic mu się nadzwyczajnego nie stanie nawet przez rok, jeśli będzie w suchym.
Pozdrawiam, Sławomir

Autor tematu
markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Przechowywanie słodu

Post autor: markus383 »

Dzięki :)
W środę jadę na zakupy ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”