Cukier słodzik - zamiast normalnego cukru

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
dark113
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 31 mar 2010, 02:06
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: dark113 »

Witam serdecznie.
Mianowicie mam dostęp do taniego cukru sztucznego ( słodzika )
Cena 0.85 gr za kilogram
Moje pytanie jest czy takowy słodzik mogę wykorzystać do fermentacji ?
promocja
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cukier słodzik - zamiast normalnego cukru

Post autor: HomoChemicus »

Przeczytałem post 3 razy.
Nie dostrzegasz sprzeczności w tym co piszesz?
Słodzik jest słodzikiem bo nie zawiera cukru, a drożdże fermentują cukier.
Równie dobrze można użyć piasku.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

Bubo-bubo
100
Posty: 113
Rejestracja: niedziela, 14 cze 2015, 13:08
Krótko o sobie: Abstynent hipokryta.
Ulubiony Alkohol: Etylowy
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Dziupla
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Cukier słodzik - zamiast normalnego cukru

Post autor: Bubo-bubo »

Gdzie kupić enzymy rozkładające kwarc na cukry fermentowalne, najlepiej glukozę i maltozę. Proszę o info. :lol:
Jestem pesymistycznym optymistą z realistycznymi poglądami.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cukier słodzik - zamiast normalnego cukru

Post autor: Kamal »

Robiłem eksperyment ze słodzikiem. Wsypałem kilka saszetek do słoika z wodą. Ile bym nie wsypał to blg zmieniło się delikatnie. Zapodałem drożdże, wyglądało, że pracuje, ale to tylko z początku. Później był jakiś dziwny zapach i wylałem wszystko. Na szczęście próbka była mała, a słodzik darmowy. :mrgreen:
Więc nic z tego nie będzie.
K.
Obrazek

panmufinek
100
Posty: 104
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 09:59
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Cukier słodzik - zamiast normalnego cukru

Post autor: panmufinek »

HomoChemicus pisze:Równie dobrze można użyć piasku.
Wyjdzie taniej niż ten słodzik , a efekt taki sam wiec po co przepłacać :D .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”