Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
DITERUS
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 17 wrz 2014, 17:44

Post autor: DITERUS »

Witam wszystkich forumowiczów i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Piszę tego posta z prośbą o pomoc w następującej sprawie: w grudniu dokonałem drugiego spustu wina z winogron. W rezultacie tego otrzymałem ok 12 L osadu. Kolega polecił przekazać tę zawartość doświadczonemu bimbrownikowi, który niestety ale wyprodukował strasznie śmierdzący i gorzkawy produkt. W smaku i węchu przypomina wspomniany osad.

Proszę napiszcie, co mam zrobić, aby usunąć ten przykry smak i osad? Za wszystkie rady z góry pięknie dziękuję.

Diterus
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: Zygmunt »

A czego spodziewałeś się z destylacji drożdżowego osadu? Toż to martwe drożdże i resztki owoców, białka i zasadniczo wszystko, co zwykle się wylewa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: Pretender »

Zgłoś sie do białego mumina!

Ps
Następnym razem jak będziesz miał jakiekolwiek wątpliwości to pytaj na foremce, a nie swojego doświadczonego bimbrownika.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: aronia »

Odpady tego typu jeżeli już bardzo chcesz odzyskać te resztki alkoholu to tylko do przerobienia na surówkę, ale na dobrym sprzęcie - czytaj poprawnie zrobiona kolumna. Ale i tak jeżeli był to sam osad to po odciśnięciu płynu byłoby bardzo mało - a zakładając moc między 10 a 15% to zostaje tak mało, że nie wiem czy byłby sens rozgrzewać całość.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: Kamal »

Czegoś nie kapuje. Skoro Ci przedestylował resztki, to jak tam może być osad? Chodzi o destylat.
A co do destatu, to puszczenie raz lub dwa przez węgiel aktywny powinno pomóc. A czy jest sens, to sam zadaj sobie to pytanie.
K.
Obrazek

Autor tematu
DITERUS
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 17 wrz 2014, 17:44
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: DITERUS »

Dzięki, czyli przepuścić to to przez aktywny węgiel....... Nie znam osobiście magika, ale z 12 L otrzymał 55% trunek w ilości 1,2L. A swoją drogą wylewać na kompost te resztki to czyste marnotrawstwo jest!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7338
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: radius »

DITERUS pisze:swoją drogą wylewać na kompost te resztki to czyste marnotrawstwo jest!
Kurde, jesteś jak ten Szkot, który wozi zużyty papier toaletowy do pralni :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: Drupi »

DITERUS@ zrozum że z syfu na dnie nic dobrego nie zrobisz. Ten Twój kolega i ten bimbrownik są " z tamtej epoki " . I im może smakuje bo nic innego nie próbowali .
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: Trener »

DITERUS, też czasem odpędzam w małym pot-stillu resztki i osady po winach, ale tylko po to, by dodać je do pogonów i poddać razem z nimi rektyfikacji. Ale to tylko na kolumnie rektyfikacyjnej. Bez przerobienia na spirytus raczej bym tego nie pił.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Autor tematu
DITERUS
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 17 wrz 2014, 17:44
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: DITERUS »

Chłopaki dzięki za poczucie humoru i poważne sugestie. Na razie zajmuję się produkcją wina, o tworzeniu spirta nie mam bladego pojęcia :-( Stąd zasugerowanie tego problemu na tym zacnym forum. I jako śląski Szkot spróbuję zabić ten zapach i smak węglem drzewnym. W necie znalazłem węgiel aktywny granulowany 1000g/1,5L w cenie 21,50zł. Proszę napiszcie, czy karbon powinienem wsypać do tego alkoholu; czy też w inny sposób go oczyścić? Dziękuje za wszelkie pomocne sugestie!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: Kamal »

Wsyp odpowiednio przygotowany do alko. Tylko wcześniej dobrze je schłodź. Albo zrób pseudo kolumnę do oczyszczania. Weź lejek, gazę, ja używam płatków kosmetycznych które zawijam w rulon i wkładam do lejka. Następnie wrzucam przygotowany węgiel aktywny. I wlewam alko, i tak sobie kapie powoli.
Węgiel przygotowujesz przez zalanie go wodą destylowaną, albo wrzątkiem na kilka h.
Przygotowanie węgla ma na celu jego uaktywnienie, i nie wciągnie nam alko. :-)
Edit: tu masz mniejsze opakowanie węgla :
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=85
K.
Ostatnio zmieniony środa, 6 sty 2016, 13:04 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: aronia »

DITERUS pisze:Dziękuje za wszelkie pomocne sugestie!
Przeczytaj kilka tematów z tego działu: http://alkohole-domowe.com/forum/wegiel-aktywny.html

Autor tematu
DITERUS
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 17 wrz 2014, 17:44
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego

Post autor: DITERUS »

Melduję: pomoc nie potrzebna, znalazłem na naszym dostojnym forum odpowiedź na nurtujący mnie problem. Podzielę się spostrzeżeniami.......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”