Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego
Witam wszystkich forumowiczów i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Piszę tego posta z prośbą o pomoc w następującej sprawie: w grudniu dokonałem drugiego spustu wina z winogron. W rezultacie tego otrzymałem ok 12 L osadu. Kolega polecił przekazać tę zawartość doświadczonemu bimbrownikowi, który niestety ale wyprodukował strasznie śmierdzący i gorzkawy produkt. W smaku i węchu przypomina wspomniany osad.
Proszę napiszcie, co mam zrobić, aby usunąć ten przykry smak i osad? Za wszystkie rady z góry pięknie dziękuję.
Diterus
Piszę tego posta z prośbą o pomoc w następującej sprawie: w grudniu dokonałem drugiego spustu wina z winogron. W rezultacie tego otrzymałem ok 12 L osadu. Kolega polecił przekazać tę zawartość doświadczonemu bimbrownikowi, który niestety ale wyprodukował strasznie śmierdzący i gorzkawy produkt. W smaku i węchu przypomina wspomniany osad.
Proszę napiszcie, co mam zrobić, aby usunąć ten przykry smak i osad? Za wszystkie rady z góry pięknie dziękuję.
Diterus
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego
A czego spodziewałeś się z destylacji drożdżowego osadu? Toż to martwe drożdże i resztki owoców, białka i zasadniczo wszystko, co zwykle się wylewa.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego
Odpady tego typu jeżeli już bardzo chcesz odzyskać te resztki alkoholu to tylko do przerobienia na surówkę, ale na dobrym sprzęcie - czytaj poprawnie zrobiona kolumna. Ale i tak jeżeli był to sam osad to po odciśnięciu płynu byłoby bardzo mało - a zakładając moc między 10 a 15% to zostaje tak mało, że nie wiem czy byłby sens rozgrzewać całość.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego
DITERUS, też czasem odpędzam w małym pot-stillu resztki i osady po winach, ale tylko po to, by dodać je do pogonów i poddać razem z nimi rektyfikacji. Ale to tylko na kolumnie rektyfikacyjnej. Bez przerobienia na spirytus raczej bym tego nie pił.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego
Chłopaki dzięki za poczucie humoru i poważne sugestie. Na razie zajmuję się produkcją wina, o tworzeniu spirta nie mam bladego pojęcia Stąd zasugerowanie tego problemu na tym zacnym forum. I jako śląski Szkot spróbuję zabić ten zapach i smak węglem drzewnym. W necie znalazłem węgiel aktywny granulowany 1000g/1,5L w cenie 21,50zł. Proszę napiszcie, czy karbon powinienem wsypać do tego alkoholu; czy też w inny sposób go oczyścić? Dziękuje za wszelkie pomocne sugestie!
-
- Posty: 2369
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego
Wsyp odpowiednio przygotowany do alko. Tylko wcześniej dobrze je schłodź. Albo zrób pseudo kolumnę do oczyszczania. Weź lejek, gazę, ja używam płatków kosmetycznych które zawijam w rulon i wkładam do lejka. Następnie wrzucam przygotowany węgiel aktywny. I wlewam alko, i tak sobie kapie powoli.
Węgiel przygotowujesz przez zalanie go wodą destylowaną, albo wrzątkiem na kilka h.
Przygotowanie węgla ma na celu jego uaktywnienie, i nie wciągnie nam alko.
Edit: tu masz mniejsze opakowanie węgla :
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=85
K.
Węgiel przygotowujesz przez zalanie go wodą destylowaną, albo wrzątkiem na kilka h.
Przygotowanie węgla ma na celu jego uaktywnienie, i nie wciągnie nam alko.
Edit: tu masz mniejsze opakowanie węgla :
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=85
K.
Ostatnio zmieniony środa, 6 sty 2016, 13:04 przez Kamal, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Przykry zapach i smak bimbru z osadu wina winogonowego
Przeczytaj kilka tematów z tego działu: http://alkohole-domowe.com/forum/wegiel-aktywny.htmlDITERUS pisze:Dziękuje za wszelkie pomocne sugestie!