Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamiek269
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 22 lip 2015, 14:45
Załączniki
Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Kamiek269 » piątek, 20 lis 2015, 18:42

Witam wszystkich. Chciałbym zaznaczyć, że jestem nowicjuszem i będę to robił pierwszy raz, narazie zdobywam doswiadczenie na nastawach cukrowych (10 nastawów po 25l już za mną. Po lekturze forum naszło mnie na coś bardziej szlachetniejszego bo te cukrówki na PS to nic specjalnego i juz się o tym przekonałem. Przyjdzie czas na kolumnę ale lektura forum i doświadczenie na szybkowarze myślę, że na początek wystarczy. Więc tak jak w temacie, mam 10 kg czerwonych winogron - odmiana Crimson i drożdże T48. Chciałbym zaznaczyć, że tylko takie drożdże posiadam i nie mam jak kupić Bayanusów G995 ( wyczytałem, że byłyby najlepsze), a zależy mi na czasie ( nie mi ale winogronom). Chciałbym to przepędzić na prostym PS. Ale nie wiem od jakiego BLG mam zacząć?
Ile cukru mam dodać i czy w jednym czasie czy rozłożyć to na dni?
Ile mam dolać wody żeby osiągnąć 25l? (Nie wiem czy będę musiał dolewać może będzie tyle soku, że wystarczy)
Ile wsypać drożdży?
No i do jakiego BLG trzymać to i kiedy destylować?
Czy puszczać na rurki z tym co zostanie czy przecedzić?
Chyba już wszystkie pytania. Proszę mnie nie odsylać do lektury forum, przeczytałem bardzo dużo ( więcej jest o jabłkach i śliwkach niż o winogronach) każdy pisze coś innego i mój przypadek jest trochę inny.
Chciałbym osiągnąć jakiś koniak czy może psotkę o posmaku winogron. Mam kawałki beczki dębowej po Jacku Danielsie i mogę ich użyć, myślałem też może o rodzynkach żeby dodać do destylatu. Wiem dużo pytań, przepraszam z góry i pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Dave » piątek, 20 lis 2015, 22:53

Może zacznę od końca, rodzynek nie dodawałbym w ogóle ale jeśli bardzo chcesz to koniecznie musisz je sparzyć wrzątkiem i pozbyć się oleistych substancji jakie przeszły by do destylatu, najważniejszy jest cukromierz BLG lub Oe do określenia zawartości cukru w owocach, sacharozy powinno dodawać sie w ilości 10 - 15% czyli w Twoim przypadku 1 -1,5kg cukru w nie wiecej jak 2 -3 litrach wody, nie mierzylbym w 25 litrów nastawu bo po destylacji winogrono bedzie słabo wyczuwalne, drożdży dodaj niewiele i fermentuj to w temp max 15 -18* bo czym wyższa temp tym wiecej estrow drozdze bedą produkowaly.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2216
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Kamal » sobota, 21 lis 2015, 06:53

Czemu chcesz osiągnąć te 25l? Rozcieńczysz smak winogron. Na 10kg winogron dał bym 1kg - 1,5kg cukru, jak pisze kolega @Dave ⬆. Jak już chcesz podnieść ilość alko do uzyskania, to daj 2kg rodzynek. Rodzynki zawierają 50% fermentowalnych cukrów. Tylko rodzynki trzeba je przepłukać w ciepłej wodzie. Żeby pozbyć się substancji konserwujących.Więc podliczamy 1kg -1,5kg cukru + 1kg cukrów z rodzynek + cukier z winogron = ponad 2l destylatu 50%. Jak dasz 1,5kg cukru, to powinieneś 3l wyciągnąć 50%.
BLG ustaw sobie na poziomie 20-23.
Możesz próbować nastawić na dzikusach. Ale jest wtedy ryzyko, no i czas dłuższy. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamiek269
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 22 lip 2015, 14:45
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Kamiek269 » sobota, 21 lis 2015, 07:57

Super odpowiedź. Dziękuję wam. To są winogrona sklepowe wiec wątpię żeby tam jeszcze były dzikusy. Zapominam o tych 25l. Czyli wody nie dodawać? I kiedy puścić na rurki - jakie BLG powinno być (czy zjadą do zera, wiem to z innych tematów, że forumowicze mieli z tym problem i puszczali na rurki przy 6 BLG)? Czy nastaw zrobi się klarowny czy może potraktować go jakąś chemią? Czy odcedzić nastaw przed gotowaniem czy puszczać z tymi farfoclami? Ile tych drożdży dać, myślę że dam nie całe pół paczki. Jeżeli się mylę poprawcie mnie, proszę. Dziękuję za porady.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


ziemba12345
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: ziemba12345 » sobota, 21 lis 2015, 10:11

Destylat z winogron jest nijaki. Posiadam kilka balonów z ciemnych i jasnych odmian. Jak dla mnie to tylko do dębienia się nadaje. Sam przygotowuję już beczki dębowe na swoje winogrona. Tobie też proponuje otrzymany destylat wrzucić do beczki bądź dodać szczapek dębowych.
Kup drożdży winnych np. biowin. U mnie dostępne w castoramie, tesco, bricomarche. Turbo się nie nadają. Do winogron dodaj 1kg cukru rozpuszczony w litrze wody. Zmiksuj całość idodaj drożdże. Odstaw. Czas pracy zależy od temperatury i wyniesie ok. 1-2 miesiące. Ja niemierze blg. Jak nastaw jest już dobrze gorzkokwaśny,cierpki, to czekam jeszcze z tydzień i gotuję. Jak masz gaz to gotujcałość z pulpą. Przy takiej ilości odbieraj jak najwolniej, dosłownie po kropelce. Urobekzbieraj do małych słoików 200ml. Jazawsze gotuję dwa razy, ale przy tak małej ilości i wolnymodbioerze może podejdzie Ci po jednym razie. Ja owocówki gotuję szybko, dlatego dla mnie świerzy otrzymany destylat jest niepijalny. Potrzeba min. pół roku żeby cokolwiek o nim powiedzieć.
Ogólnie mi by było szkoda czasu na te 10kg winogron. Otrzymasz z tego może 1l gotowego urobku. Rok czekania i bedziesz miał towar na jedno wypicie z kumplem. Zapewne nie poczekasz tego roku i wypijesz to w święta. Szkoda Twojej roboty bo owocówki to nie cukrówka i tu podstawą jest czas dojrzewania.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamiek269
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 22 lip 2015, 14:45
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Kamiek269 » sobota, 21 lis 2015, 11:09

Heh :). Z tym czekaniem to pewnie będzie tak jak mówisz. Będę próbował. Skorzystam z porad. I opiszę to co wyszło

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2216
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Kamal » sobota, 21 lis 2015, 12:52

Żadną chemią! Poczekaj jak skączy pracować. Jak Blg stanie i nie będzie spadać. W smaku wtedy powinien być jak kolega wyżej ⬆napisał - gorzkawo cierpki. To możesz dawać na rury, lub jeszcze trochę poczekać, żeby drożdże opadły na dno.
Jak wiesz, że się nie przypali to gotuj z owocami. Jak masz obawy to odcedź.
Co do wody, to dolej około 5l wody jak będziesz dodawać 2kg rodzynek, i cukier. Jak tylko cukier to dolej 1l wody + cukier.
Drożdży daj tak (jak chcesz dać T48) z 15%-30% opopakowania. I koniecznie postaw w temp. 15-18*C. Wtedy drożdże nie będą tak zasówać, i będzie więcej posmakuje winogron. :-)
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamiek269
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 22 lip 2015, 14:45
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Kamiek269 » sobota, 21 lis 2015, 13:56

To już wiem wszystko. Dziękuję za pamoc.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Dave » sobota, 21 lis 2015, 14:32

ziemba12345 pisze:Destylat z winogron jest nijaki

Nie zgodzę się, jest tyle odmian winogron, że nie należy pisać ogólnikowo, dla przykładu destylat gruszkowy z Williamsa nie będzie taki sam jak z konferencji a jedno i drugie to gruszka. Ponadto na destylat wpływ ma jakość surowca, pochodzenie, zawartość cukru w owocach oraz czynniki takie jak kwasowość moszczu, temperatura fermentacji, rodzaj drożdży, ilośc dodanej sacharozy lub glukozy, woda a kończąc na samych fermentatorach, nie wspominając o tym czy fermentujemy sok czy może w miazdze, jeśli tak jak długi. O procesie destylacji nie będę się już nawet rozpisywał.


ziemba12345
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: ziemba12345 » sobota, 21 lis 2015, 15:09

Dave, ja piszę konkretnie o winogronach, nie o innych owocach. Może niech się inni wypowiedzą jak smakują ich winogrona. Ja mam kilka różnych destylatów z różnych odmian i wszystkie są nijakie. Dopiero po dębieniu robi się ciekawy produkt.

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Lootzek » sobota, 21 lis 2015, 15:22

ziemba12345, pisałeś że gotujesz dwa razy i szybko, więc siłą rzeczy musisz ostro ciąć frakcje, dobrze myślę? Może odrzucasz w ten sposób esencję smaków? Pisałeś też że i tak nastawiasz się na dłuższe leżakowanie trunku, więc może pojedynczy proces ale wolniej, z odbiorem serca kiedy tylko zrobi się akceptowalne da Ci nową jakość? :) Zauważyłem że dużo aromatu owoców siedzi właśnie na granicy przedgonu i serca.


ziemba12345
450
Posty: 493
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 04:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: ziemba12345 » sobota, 21 lis 2015, 18:18

Lootzek, ale ja nie mam problemów z aromatem owoców. Co do cięcia to jestem bardzo elastyczny i raczej częściej wpadnie jakiś pogonik niż nie wpadnie :) Ale czas wszystko załagodzi. Nijakość jest tylko przy destylacie winogronowym. Zresztą czy winogron ma jakiś konkretny zapach? W porównaniu do jabłek czy śliwek to winogron jest nijaki. I taki też jest destylat. Przynajmniej moim zdaniem ;) Nadaje się tylko do beczki i wtedy to juz zupelnie inny trunek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamiek269
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 22 lip 2015, 14:45
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Kamiek269 » sobota, 21 lis 2015, 23:57

Nastaw zrobiony. Zmiksowałem wszystko i wyszło mi 11 litrów. BLG wynosiło 19 - 20. Dodałem 1 kg cukru i litr wody, zmierzyłem cukromierzem i wyniosło 24 - 25 BLG więc dodałem 0.5 litra wody. Teraz jest 22 - 23 BLG. Dosypałem 40 gramów drożdży, były rozpuszczone w tym 0.5 litra wody. I teraz czekam aż zacznie pracować. Od 2 godzin jeszcze cisza.

Obrazek

Obrazek
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

arbaletnik
400
Posty: 414
Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: podlaskie
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: arbaletnik » niedziela, 22 lis 2015, 06:37

Mało tego, najlepiej jakbyś to ugotował razem z owocami, bo po odfiltrowaniu będziesz miał sporą stratę.Spróbuj może w otwartym płaszczu np. jakimś garnku z wodą i solą...Będziesz bogatszy w nowe doświadczenie.
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman


wawaldek11
2000
Posty: 2354
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 23 lis 2015, 10:57

Ale sądząc po poziomach wody w rurce nadciśnienie w wiadrze jest - jeśli różnica powiększa się, to drożdże zaczynają pracę.
W takich wiadrach bywa problem z idealnym uszczelnieniem pokrywy. I wtedy fermentacja trwa, a w rurce tego nie widać. Można spróbować uszczelnić smarując krawędzie olejem silikonowym czy np. jadalnym.
Pozdrawiam,
Waldek


łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: łmarko » poniedziałek, 23 lis 2015, 13:43

ziemba12345, masz rację , przerabiałem już kilka winogron i są one nijakie. Dopiero uszlachetniając je poprzez dębienie otrzymuje się ciekawy smak. Jeszcze dodając do tego karmelu, trochę wanilii i syropu klonowego , wychodzi całkiem niezły lekki burbon.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2216
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Kamal » poniedziałek, 23 lis 2015, 14:08

, wychodzi całkiem niezły lekki burbon.

Nie burbon. Bo nie ma tam kukukurydzy jako surowca.
Raczej metaxa, brandy... ;)
K.
Obrazek


łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: łmarko » poniedziałek, 23 lis 2015, 17:22

Kamal , masz rację , że prędzej metaxa czy brandy. Myślałem jak to nazwać :) , a wyszedł burbon :cry:
Bo gdzie tam kukurydza :ok:

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: Lootzek » poniedziałek, 23 lis 2015, 17:41

No gdzie, do przegryzienia jako popcorn ;)
I ja dorzucę swoje spostrzeżenie, jako że w weekend przepuściłem mały nastaw z winogron, cienkusz straszliwa, bo jedynie 3 kg surowca (darowane, brak innego pomysłu na zagospodarowanie a wyrzucić szkoda) na niecałe 11 litrów nastawu, podbite 2 kg cukru dla jakiegokolwiek uzysku. Nosa aromatem nie atakuje, to fakt, i naprawdę trzeba się wwąchać uczciwie by wyczuć gronową nutę, z drugiej znów strony kiedy już się nos do niej dokopie, trudno pomylić z innym owocem.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Nastaw z winogron na T48?

Postautor: seneka » poniedziałek, 23 lis 2015, 20:52

A ja mam inne odczucia specjalistą w winogronach nie jestem bo to mój pierwszy raz z tymi owocami.Odmiana nie wiem jaka bo rosła na moim ogródku działkowym. Wycisnąlem około 20 litrów soku dodałem około 3 kg cukru pusciłem to jeden raz. Trunkek ma 1,5 mies daleko mu do doskonałości stał tylko tydzień z dębem ale zapach winogron wyraźnie wyczuwalny no ale ja mam czas zobaczymy co za rok będzie :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość