Pierwsza aparatura Aabratek

Pomysły na destylatory - do konsultacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: migda009 »

Przybrałeś też projekt bufora, jak przynosiłeś tą dyskusje.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: radius »

Bo dyskusja zaczęła się właśnie od twojego projektu bufora ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: migda009 »

No ale ten projekt może pomóc komuś, albo jakby mi wysadzilo PC to go nie stracę :D

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: migda009 »

Projekt bufora.
buffor rys.JPG
Projekt kompletnej kolumny.
kolumna aabratek projektt.JPG
Materiały już są w drodze, więc myślę że do 2 tygodni aparatura będzie gotowa do użytkowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Krzysiek316
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 20:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)Mam kochającą się rodzinkę 2+2 i to jest mój cały świat.W wolnych chwilach wybudowałem dom,a teraz większość czasu zabiera mi praca na posesji.Od 3 lat komponuję różnego rodzaju nalewki owocowo-ziołowe,nawet z dobrym skutkiem,według opinii naszych letnich gości.Lubię spacery z aparatem fotograficznym brzegiem morza lub ścieżkami Słowińskiego Parku Narodowego.
Ulubiony Alkohol: Nalewka berberysowa z maliną
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: okolice Słupska
Podziękował: 1 raz
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: Krzysiek316 »

Witam,,też buduję swojego abratka i mam pytanie ; jaka wysoka ma być tamka i na jakiej wysokości zrobić rurkę refluxu w kolumnie fi 60,3 o kącie pochylenia 105 stopni.Czy ten kąt nie będzie za duży?Chcę robić smakówki jak i coś mocniejszego z dolnego odbioru OVM.

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: piotricz »

Do zbiornika 100 L. 20 cm miedzi nie za mało? U mnie też 20 cm do zbiornika 50 L. i jak nastaw nie wyklarowany to trochę brakuje miedzi.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: lesgo58 »

20cm powinno być OK. A przy dolnym odbiorze to nawet za dużo.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: piotricz »

lesgo58 pisze:20cm powinno być OK. A przy dolnym odbiorze to nawet za dużo.
Przy nie wyklarowanym nastawie (bialy ment) pod koniec procesu sprezynki zajdą syfem i przestaną działać. A to oznacza że ostatnie literki będą miały woń jaj
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: lesgo58 »

Przy nie wyklarowanym nastawie (bialy ment) ...
Mnie też się czasami zdaża destylować taki nastaw.
Dlaczego opisywałem - "...przy dolnym odbiorze..."? Bo zauważyłem i gdzieś nawet o tym pisałem, że bufor razem z jeziorkiem nad OLM ma właściwość "wyłapywania" i "więzienia" aromatów zgniłych jaj. Ja u siebie zauważyłem to niedawno. Chciałbym zaznaczyć, że od kilkunastu miesięcy nie używam wcale miedzi.
Dlatego jeśli już zdecydujesz się na używanie miedzi to moim zdaniem wystarczy 15cm maksymalnie 20cm.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: migda009 »

Zdam się na wiedzę użytkownika lesgo58, wrazie czego później dokonam poprawek.

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

piotricz
300
Posty: 300
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: piotricz »

lesgo58 pisze:
Bo zauważyłem i gdzieś nawet o tym pisałem, że bufor razem z jeziorkiem nad OLM ma właściwość "wyłapywania" i "więzienia" aromatów zgniłych jaj.
Kolego a możesz wyjaśnić jakim cudem bufor poprawia Ci jakość "wyłapuje" i " więzi" aromaty ? :)
Z czego widzę to kolega migda009 buduje system OVM a nie jak OLM czyli mówisz o czym innym :)

Jeżeli chodzi o bufor to zauważyłem że w momencie kiedy w beczce się kończy a zaczyna ciągnąć z buforu to przestaje działać wypełnienie w buforze co raczej pogarsza jakość (tracimy półki).
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: lesgo58 »

piotricz pisze: Z czego widzę to kolega migda009 buduje system OVM a nie jak OLM czyli mówisz o czym innym :)
Jeśli dobrze prześledzisz ostatnie wpisy kol. migda009 to zauważysz, że on buduje OLM. Uściślijmy jeszcze jedną rzecz - ja opisywałem bufor nad OLM i jego "sprytne właściwości magazynowania i wyłapywania" frakcji lekkich i tych słynnych aromatów zgniłych jaj.
Ty napisałeś:
piotricz pisze:Do zbiornika 100 L. 20 cm miedzi nie za mało? U mnie też 20 cm do zbiornika 50 L. i jak nastaw nie wyklarowany to trochę brakuje miedzi.
Ten Twój wpis można interpretować na wiele sposobów. Ja to zrozumiałem że Ty powątpiewałeś iż 20cm miedzi będzie za mało, żeby prawidłowo zadziałały. Jednak nie wiem, czy y tylko teoretyzowałeś myśląc że nie zadziała. Czy u Ciebie tak jest, że nie zadziałało.Więc ja odpisałem, próbując Ciebie uspokoić, że taka ilość wystarczy. U mnie w starych czasach taka ilość miedzi działała bez problemu. Ale wtedy serce odbierałem w głowicy i czasami miedź była niezbędna.
piotricz pisze:Kolego a możesz wyjaśnić jakim cudem bufor poprawia Ci jakość "wyłapuje" i " więzi" aromaty ?
Nie wyjaśnię Ci, bo nie potrafię. A mimo to działa.
http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p132665
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: Szlumf »

[quote="piotricz"
Jeżeli chodzi o bufor to zauważyłem że w momencie kiedy w beczce się kończy a zaczyna ciągnąć z buforu to przestaje działać wypełnienie w buforze co raczej pogarsza jakość (tracimy półki).[/quote]
W jaki sposób to Ci się udało zauważyć? Zwykle idzie jednocześnie z bufora i kotła tylko proporcje się zmieniają. Ponadto, moim zdaniem, jeżeli rektyfikujesz z buforem a odbierasz od początku z tempem zalecanym dla kolumny bez bufora to przez znaczny czas pracujesz z dużo lepszym dla jakości refluksem co chyba rekompensuje stratę półek. Dodam, że przy buforze wewnątrz kotła półek wcale nie tracisz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
migda009
20
Posty: 29
Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsza aparatura Aabratek

Post autor: migda009 »

piotricz pisze:
lesgo58 pisze:
Bo zauważyłem i gdzieś nawet o tym pisałem, że bufor razem z jeziorkiem nad OLM ma właściwość "wyłapywania" i "więzienia" aromatów zgniłych jaj.
Kolego a możesz wyjaśnić jakim cudem bufor poprawia Ci jakość "wyłapuje" i " więzi" aromaty ? :)
Z czego widzę to kolega migda009 buduje system OVM a nie jak OLM czyli mówisz o czym innym :)

Jeżeli chodzi o bufor to zauważyłem że w momencie kiedy w beczce się kończy a zaczyna ciągnąć z buforu to przestaje działać wypełnienie w buforze co raczej pogarsza jakość (tracimy półki).
Jemu chodziło o bufor nad OLM(o wypełnienie które mam w 40cm odcinku) a nie o buforze nad zbiornikiem

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty aparatur”