Pierwsza aparatura Aabratek
-
- Posty: 4
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 20:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)Mam kochającą się rodzinkę 2+2 i to jest mój cały świat.W wolnych chwilach wybudowałem dom,a teraz większość czasu zabiera mi praca na posesji.Od 3 lat komponuję różnego rodzaju nalewki owocowo-ziołowe,nawet z dobrym skutkiem,według opinii naszych letnich gości.Lubię spacery z aparatem fotograficznym brzegiem morza lub ścieżkami Słowińskiego Parku Narodowego.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka berberysowa z maliną
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: okolice Słupska
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
20cm powinno być OK. A przy dolnym odbiorze to nawet za dużo.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Dlaczego opisywałem - "...przy dolnym odbiorze..."? Bo zauważyłem i gdzieś nawet o tym pisałem, że bufor razem z jeziorkiem nad OLM ma właściwość "wyłapywania" i "więzienia" aromatów zgniłych jaj. Ja u siebie zauważyłem to niedawno. Chciałbym zaznaczyć, że od kilkunastu miesięcy nie używam wcale miedzi.
Dlatego jeśli już zdecydujesz się na używanie miedzi to moim zdaniem wystarczy 15cm maksymalnie 20cm.
Mnie też się czasami zdaża destylować taki nastaw.Przy nie wyklarowanym nastawie (bialy ment) ...
Dlaczego opisywałem - "...przy dolnym odbiorze..."? Bo zauważyłem i gdzieś nawet o tym pisałem, że bufor razem z jeziorkiem nad OLM ma właściwość "wyłapywania" i "więzienia" aromatów zgniłych jaj. Ja u siebie zauważyłem to niedawno. Chciałbym zaznaczyć, że od kilkunastu miesięcy nie używam wcale miedzi.
Dlatego jeśli już zdecydujesz się na używanie miedzi to moim zdaniem wystarczy 15cm maksymalnie 20cm.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 300
- Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 19:30
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Z czego widzę to kolega migda009 buduje system OVM a nie jak OLM czyli mówisz o czym innym
Jeżeli chodzi o bufor to zauważyłem że w momencie kiedy w beczce się kończy a zaczyna ciągnąć z buforu to przestaje działać wypełnienie w buforze co raczej pogarsza jakość (tracimy półki).
Kolego a możesz wyjaśnić jakim cudem bufor poprawia Ci jakość "wyłapuje" i " więzi" aromaty ?lesgo58 pisze:Bo zauważyłem i gdzieś nawet o tym pisałem, że bufor razem z jeziorkiem nad OLM ma właściwość "wyłapywania" i "więzienia" aromatów zgniłych jaj.
Z czego widzę to kolega migda009 buduje system OVM a nie jak OLM czyli mówisz o czym innym
Jeżeli chodzi o bufor to zauważyłem że w momencie kiedy w beczce się kończy a zaczyna ciągnąć z buforu to przestaje działać wypełnienie w buforze co raczej pogarsza jakość (tracimy półki).
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Ty napisałeś:
http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p132665
Jeśli dobrze prześledzisz ostatnie wpisy kol. migda009 to zauważysz, że on buduje OLM. Uściślijmy jeszcze jedną rzecz - ja opisywałem bufor nad OLM i jego "sprytne właściwości magazynowania i wyłapywania" frakcji lekkich i tych słynnych aromatów zgniłych jaj.piotricz pisze: Z czego widzę to kolega migda009 buduje system OVM a nie jak OLM czyli mówisz o czym innym
Ty napisałeś:
Ten Twój wpis można interpretować na wiele sposobów. Ja to zrozumiałem że Ty powątpiewałeś iż 20cm miedzi będzie za mało, żeby prawidłowo zadziałały. Jednak nie wiem, czy y tylko teoretyzowałeś myśląc że nie zadziała. Czy u Ciebie tak jest, że nie zadziałało.Więc ja odpisałem, próbując Ciebie uspokoić, że taka ilość wystarczy. U mnie w starych czasach taka ilość miedzi działała bez problemu. Ale wtedy serce odbierałem w głowicy i czasami miedź była niezbędna.piotricz pisze:Do zbiornika 100 L. 20 cm miedzi nie za mało? U mnie też 20 cm do zbiornika 50 L. i jak nastaw nie wyklarowany to trochę brakuje miedzi.
Nie wyjaśnię Ci, bo nie potrafię. A mimo to działa.piotricz pisze:Kolego a możesz wyjaśnić jakim cudem bufor poprawia Ci jakość "wyłapuje" i " więzi" aromaty ?
http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... ml#p132665
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2382
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 630 razy
- Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
[quote="piotricz"
Jeżeli chodzi o bufor to zauważyłem że w momencie kiedy w beczce się kończy a zaczyna ciągnąć z buforu to przestaje działać wypełnienie w buforze co raczej pogarsza jakość (tracimy półki).[/quote]
W jaki sposób to Ci się udało zauważyć? Zwykle idzie jednocześnie z bufora i kotła tylko proporcje się zmieniają. Ponadto, moim zdaniem, jeżeli rektyfikujesz z buforem a odbierasz od początku z tempem zalecanym dla kolumny bez bufora to przez znaczny czas pracujesz z dużo lepszym dla jakości refluksem co chyba rekompensuje stratę półek. Dodam, że przy buforze wewnątrz kotła półek wcale nie tracisz.
Jeżeli chodzi o bufor to zauważyłem że w momencie kiedy w beczce się kończy a zaczyna ciągnąć z buforu to przestaje działać wypełnienie w buforze co raczej pogarsza jakość (tracimy półki).[/quote]
W jaki sposób to Ci się udało zauważyć? Zwykle idzie jednocześnie z bufora i kotła tylko proporcje się zmieniają. Ponadto, moim zdaniem, jeżeli rektyfikujesz z buforem a odbierasz od początku z tempem zalecanym dla kolumny bez bufora to przez znaczny czas pracujesz z dużo lepszym dla jakości refluksem co chyba rekompensuje stratę półek. Dodam, że przy buforze wewnątrz kotła półek wcale nie tracisz.
-
Autor tematu - Posty: 29
- Rejestracja: piątek, 7 mar 2014, 18:40
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwsza aparatura Aabratek
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Jemu chodziło o bufor nad OLM(o wypełnienie które mam w 40cm odcinku) a nie o buforze nad zbiornikiempiotricz pisze:Kolego a możesz wyjaśnić jakim cudem bufor poprawia Ci jakość "wyłapuje" i " więzi" aromaty ?lesgo58 pisze:Bo zauważyłem i gdzieś nawet o tym pisałem, że bufor razem z jeziorkiem nad OLM ma właściwość "wyłapywania" i "więzienia" aromatów zgniłych jaj.
Z czego widzę to kolega migda009 buduje system OVM a nie jak OLM czyli mówisz o czym innym
Jeżeli chodzi o bufor to zauważyłem że w momencie kiedy w beczce się kończy a zaczyna ciągnąć z buforu to przestaje działać wypełnienie w buforze co raczej pogarsza jakość (tracimy półki).
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka