Cydr z antonówek

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Zosiaa »

Piliście może takowy? Jak wrażenia smakowe? Nie przepadam ogólnie za kwaśnymi smakami, ale może cydr z antonówek jest smaczny...
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Cydr z antonówek

Post autor: silvio2007 »

Jest zajefajny, rób śmiało, na lato będzie jak znalazł.
Polecam także brandy na antonówkach, u mnie wtym roku naprawdę bieda, ani jabłka ani śliwki.
Trochę ci zazdroszczę tak dobrego materiału.
Pozdrawiam Sylwek
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z antonówek

Post autor: manowar »

Jak Pan lubisz cydr to będziesz Pan zadowolony - najwyżej możesz zawsze dosłodzić słodzikiem.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Autor tematu
Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Cydr z antonówek

Post autor: Zosiaa »

manowar pisze:najwyżej możesz zawsze dosłodzić słodzikiem.
Ojj nie, nie znoszę jego smaku... A jest opcja posłodzenia czym innym? Może głupio się pytam, ale ten temat jest mi jak na razie obcy :(
silvio2007 napisał(a):
Polecam także brandy na antonówkach
A czy mógłbyś podzielić się przepisem? Bo brzmi co najmniej intrygująco :)
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cydr z antonówek

Post autor: radius »

Zosiaa pisze:A jest opcja posłodzenia czym innym?
Jasne :) Stewia lub ksylitol jest OK :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Cydr z antonówek

Post autor: Zosiaa »

radius pisze: ksylitol jest OK :ok:
A ksylitol nie nada miętowego posmaku?
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cydr z antonówek

Post autor: radius »

Nie nada. Niby dlaczego miałby nadać? ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z antonówek

Post autor: gr000by »

Bo nazwa kojarzy się z mentolem, który jest odpowiedzialny za smak mięty ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Cydr z antonówek

Post autor: Zosiaa »

Bo ksylitol ma przecież miętowy posmak :) Siostra ostatnio robiła z nim piernik i smakował tak, jakby do niego dodała gumę do żucia - profanacja :) Dlatego też ciekawi mnie, czy z alkoholem nie stanie się to samo...
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cydr z antonówek

Post autor: HomoChemicus »

Ksylitol nie ma nawet najmniejszego posmaku mięty.
A co do piernika, to zapytaj siostrę o tą miętę.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”