Niedofermentowany nastaw
-
Autor tematu - Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Mam taki problem bo coś mi nastaw nie chce dofermentować, powody ogólnie są mi znane( za mało drożdży/pożywki), tylko czy da się coś z tym jeszcze zrobić?
Ogólnie robię nastawy na drożdżach Moskwa Style, z przepisu wychodzi tam do 8kg cukru na 25L nastaw. Czyli 2,6L/kg to ok 27 blg, według tej proporcji paczka 140g/8kg to ok 18g drożdży na 1kg cukru. Ja robię w beczkach 65L. Ale daję 18kg cukru, dopełniam wodą do pełna ok 3L/kg i dwie paczki drożdży czyli 280g co daje ok 16g/kg zamiast przepisowych 18g/kg i zawsze nastaw ładnie mi przefermentował prawie na -5.
Tym razem miałem troszkę mniej drożdży a sporo cukru więc postanowiłem troszkę je podzielić i dać jeszcze mniej.
Więc z przepisowych 18g/kg dałem tylko 12g/kg, proporcje z wodą jak wcześniej.
Także na nastaw 65L/18kg cukru dawałem 217g drożdży,zamiast przepisowych 325g lub chociaż 280 które dawałem wcześniej. I wynikiem tego jeden nastaw który ma 10 dni przefermentował ledwo na -1, kolejny który ma ok 8 dni jeszcze jest na +2. Jeden który stał 14 dni w ciepłej łazience i zasuwał jak szalony przefermentował na ledwo -4 czyli praktycznie mógłby być. Nastawy zaczęły się klarować więc jeszcze je zamieszałem wyniosłem do cieplejszego pokoju dolałem po ok 2l ciepłej wody. Może jeszcze troszkę dojdą.
Czy jest coś co mogę jeszcze zrobić aby jakoś to dofermentować, dodać jakiejś pożywki, koncentratu i czekać ? Czy te drożdże już padły i kaplica ?
Ogólnie robię nastawy na drożdżach Moskwa Style, z przepisu wychodzi tam do 8kg cukru na 25L nastaw. Czyli 2,6L/kg to ok 27 blg, według tej proporcji paczka 140g/8kg to ok 18g drożdży na 1kg cukru. Ja robię w beczkach 65L. Ale daję 18kg cukru, dopełniam wodą do pełna ok 3L/kg i dwie paczki drożdży czyli 280g co daje ok 16g/kg zamiast przepisowych 18g/kg i zawsze nastaw ładnie mi przefermentował prawie na -5.
Tym razem miałem troszkę mniej drożdży a sporo cukru więc postanowiłem troszkę je podzielić i dać jeszcze mniej.
Więc z przepisowych 18g/kg dałem tylko 12g/kg, proporcje z wodą jak wcześniej.
Także na nastaw 65L/18kg cukru dawałem 217g drożdży,zamiast przepisowych 325g lub chociaż 280 które dawałem wcześniej. I wynikiem tego jeden nastaw który ma 10 dni przefermentował ledwo na -1, kolejny który ma ok 8 dni jeszcze jest na +2. Jeden który stał 14 dni w ciepłej łazience i zasuwał jak szalony przefermentował na ledwo -4 czyli praktycznie mógłby być. Nastawy zaczęły się klarować więc jeszcze je zamieszałem wyniosłem do cieplejszego pokoju dolałem po ok 2l ciepłej wody. Może jeszcze troszkę dojdą.
Czy jest coś co mogę jeszcze zrobić aby jakoś to dofermentować, dodać jakiejś pożywki, koncentratu i czekać ? Czy te drożdże już padły i kaplica ?
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Niedofermentowany nastaw
Witaj Zbynek80. Kawał czasu Cię nie widziałem! Czas tylko zrobi swoje ale pożywka, napowietrzenie na pewno nie zaszkodzi. Jak masz wolny fermentator to jeszcze możesz odlać część nastawu i dolać wody żeby grzybkom zrobić trochę więcej miejsca na mnożenie. Ja też ostatnio robię nastawy na Moskwiczach 50kg cukru,3 Moskwy i beka 220l do pełna.
-
Autor tematu - Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Niedofermentowany nastaw
Cześć, na forum to zaglądam prawie co dziennie. No właśnie ale nie wiem czy kupować jakąś typową pożywkę czy dać troszkę koncentratu pomidorowego. Dziś nastawiłem kolejne nastawy ale dałem ok 15,5gkg cukru czyli teoretycznie tak jak dawałem wcześniej więc powinno przerobić, ale może dodam troszkę jakiegoś przecieru. Czyli dajesz tylko 8.5g/kg to bardzo mało i przerabia Ci Dajesz jakiejś pożywki ? Z tym że masz mniejsze blg bo dajesz mniej więcej 3,8L/kg i może lepiej im się przerabia w mniejszym %
Nie za bardzo mam wolne miejsce ale coś bym może wymyślił. Święta, sylwester się zbliżają wielkimi krokami i trzeba coś nagotować bo nie gotowałem od czerwca.
Nastawiał na dundrze to nie będę bo nie będę pewnie prędko robił kolejnej partii i nie chcę też tego magazynować, mam teraz ok 400L nastawu w mieszkaniu w bloku. Więc po gotowaniu pompka pcha prosto w kanalizę.
Nie za bardzo mam wolne miejsce ale coś bym może wymyślił. Święta, sylwester się zbliżają wielkimi krokami i trzeba coś nagotować bo nie gotowałem od czerwca.
Nastawiał na dundrze to nie będę bo nie będę pewnie prędko robił kolejnej partii i nie chcę też tego magazynować, mam teraz ok 400L nastawu w mieszkaniu w bloku. Więc po gotowaniu pompka pcha prosto w kanalizę.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Niedofermentowany nastaw
Zauważyłem, że większe nastawy TRZEBA ROBIĆ NA NIŻSZYM BLG, ja robię na około 20 bez żadnych pożywek i ładnie nastaw schodzi do -4BLG. Śmiało możesz dać koncentrat albo zmielone jabłka bez środków. Widzę,że masz na czy pracować więc na razie nie odlewaj aż nie zwolnisz naczynia. Ruszą na pewno ale może im zejść z tydzień. Mi kiedyś zatrzymało na 0BLG i po 2 tygodniach dopiero doszło do -4.
-
Autor tematu - Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Niedofermentowany nastaw
Poodlewałem troszkę po ok 10L pouzupełniałem ciepłą wodą, dodałem po dwie łychy koncentratu po łyżeczce kwasku i po ok 2l dobrze pracującego nastawu z wczoraj. Zobaczymy co będzie mam nadzieję,że ładnie dociągnie, nastaw który miał wczoraj +2 dziś już miał tylko +1 jestem dobrej myśli ale się okaże.
-
Autor tematu - Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Niedofermentowany nastaw
A bo ja wiem nic nie czuję już. Ale jak by się weszło to pewnie coś by było czuć. Jak nastawy pracują to mają podłączone zamiast rurek wężyki które łączą się i jedna jest podciągnięta i wsadzona do szybu wentylacyjnego. Więc CO2 odprowadzam
Z +1 do -4 a najlepiej -5 jeszcze daleko. ale zobaczymy
Z +1 do -4 a najlepiej -5 jeszcze daleko. ale zobaczymy