Mioduszka

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Spiryt
250
Posty: 270
Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy

Post autor: Spiryt »

Jest to jeden z najprostszych "polepszaczy" smaku.
Do 500 ml wódki 40% dolać 150ml płynnego miodu, mieszać aż do rozpuszczenia miodu. Poczekać aż się sklaruje i ściągnąć klarowną ciecz.

Jakie jeszcze przyprawy proponujecie dodać i w jakich ilościach?.
promocja
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Mioduszka

Post autor: 9kaczor6 »

Piłem miód z cytryną, smak na prawdę rewelacyjny jak dla mnie ale wiadomo każdy ma inne gusta. Proporcji niestety nie znałem także trzeba probować na oko.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Mioduszka

Post autor: JanOkowita »

Warto dodać 1-2 goździki i kilka kropel soku z cytryny. Natomiast kluczowy będzie rodzaj miodu, moim zdaniem najlepszy jest lipowy, akacjowy lub nawłociowy.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Mioduszka

Post autor: radius »

Jak dla mnie, to nawłociowy stawiam na pierwszym miejscu :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Mioduszka

Post autor: Zygmunt »

Jest taka trójka miodów, która zawsze dobrze pachnie i smakuje. Moje ulubione to nawłociowy, wrzosowy i malinowy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

gollukas
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 10:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mocny
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Mioduszka

Post autor: gollukas »

Przepis na miodówkę ponad 100-letni:
1l psoty 96%;
1l rumu 40%;
1l miodu; (może być słoik 900g)
0,5l soku z cytryn

wszystko mieszamy, leżakujemu od czasu do czasu wstrząsnąć. Im dłużej leży lepsze. Po roku zlewamy, wg ojców kapucynów po 5 latach w pełni wyklarowane. Oczywiście wypić można i po jednym miesiącu ale warto poczekać.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Mioduszka

Post autor: radius »

Jakoś nie wierzę żeby ponad 100 lat temu, kapucyni używali 96% spirytusu :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Mioduszka

Post autor: rozrywek »

A cytryny były w każdym sklepie, o rumie nie wspominając.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Mioduszka

Post autor: HomoChemicus »

No przecież w internecie zamawiali ;-)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Mioduszka

Post autor: Lootzek »

rozrywek pisze:A cytryny były w każdym sklepie, o rumie nie wspominając.
Pod koniec XIX lub na początku XX wieku nie było ich w Europie? :> Sto lat temu to całkiem niedawno było! :D

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Mioduszka

Post autor: wawaldek11 »

Czepiacie się - 100 lat ma leżakować :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Mioduszka

Post autor: Zosiaa »

Ja na miodówkę znam taki przepis:
- 1 l miodu
- 2 cytryny
- kilka plasterków korzenia imbiru
- 1 l wódki
- 1/2 l spirytusu

Można jej też używać do zalania kwiatów lipy, czeremchy czy jaśminu.
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Mioduszka

Post autor: JanOkowita »

Lootzek pisze:
rozrywek pisze:A cytryny były w każdym sklepie, o rumie nie wspominając.
Pod koniec XIX lub na początku XX wieku nie było ich w Europie? :> Sto lat temu to całkiem niedawno było! :D

I znowu mi się przypomniał dowcip:

Spotkanie dwóch nastolatków, jeden mówi:
- wiesz, wujek mi opowiadał, że za komuny to w sklepach były tylko suche bułki i ocet.
Na to drugi:
- no coś Ty! Może w jakichś sklepach osiedlowych, ale przecież nie w Carrefourze!!!
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Mioduszka

Post autor: Kamal »

Rum w Europie mógł być 100 lat temu.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Mioduszka

Post autor: Lootzek »

Mógł i na pewno był :) na większą skalę zaczął być uzyskiwany w połowie XVII wieku na Karaibach, więc na Stary Kontynent pewnie też trafił. Cytryna to Średniowiecze, natomiast co do spirytusu rektyfikowanego ~96%, to zdaje się właśnie przełom XIX I XX stulecia :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Mioduszka

Post autor: radius »

Lootzek pisze: co do spirytusu rektyfikowanego ~96%, to zdaje się właśnie przełom XIX I XX stulecia
Zgadza się, tylko kto mógł sobie wtedy na niego pozwolić :(
http://destylacja.blogspot.com/2013/01/ ... cyjne.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT

gollukas
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 2 lis 2013, 10:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Mocny
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Rzeszów
Re: Mioduszka

Post autor: gollukas »

Szlachta i kler, plebs to nawet do miodu nie miał dostępu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”