Brzoskwiniówka Grodziska
Robię sobie taką nalewkę Brzoskwiniową z przepisu na stronie ale mam wątpliwości co do ilości kardamonu oraz albedo cytryny.
http://alkohole-domowe.com/nalewka/prze ... ziska.html
Czy mają to być 2 strąki czy nasionka? Bo wrzuciłem w strąkach nie będąc świadom że w środku są małe nasionka, a znalazłem w przepisach na inne nalewki o ilości podawanych w ziarenkach. Czy kruszyć bądź kroić ziarenka/strąki? Jest to moja pierwsza styczność z kardamonem.
Czy nie powinno się usunąć albedo cytryny? Inne przepisy na nalewki mówią o tym iż albedo daje gorycz.
http://alkohole-domowe.com/nalewka/prze ... ziska.html
Czy mają to być 2 strąki czy nasionka? Bo wrzuciłem w strąkach nie będąc świadom że w środku są małe nasionka, a znalazłem w przepisach na inne nalewki o ilości podawanych w ziarenkach. Czy kruszyć bądź kroić ziarenka/strąki? Jest to moja pierwsza styczność z kardamonem.
Czy nie powinno się usunąć albedo cytryny? Inne przepisy na nalewki mówią o tym iż albedo daje gorycz.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Brzoskwiniówka Grodziska
W przepisie jest jasno napisane:
Składniki:
1 kg dojrzałych brzoskwiń
300 g cukru
50 ml rumu Bacardi
2-3 cm kory cynamonu
otarta skórka z 1 cytryny
2 ziarenka kardamonu
1 litr wódki 40%
200 ml spirytusu
Ziarenka kardamonu i otarta skórka z cytryny, czyli bez białego albedo dającego gorycz.
Pozdrawiam
JO
Składniki:
1 kg dojrzałych brzoskwiń
300 g cukru
50 ml rumu Bacardi
2-3 cm kory cynamonu
otarta skórka z 1 cytryny
2 ziarenka kardamonu
1 litr wódki 40%
200 ml spirytusu
Ziarenka kardamonu i otarta skórka z cytryny, czyli bez białego albedo dającego gorycz.
Pozdrawiam
JO
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Re: Brzoskwiniówka Grodziska
No tak ale dla kogoś takiego jak ja nie mającego do czynienia wcześniej z kardamonem i nalewkami to było nie jasne, tym bardziej że kardamon kupiony w Kauflandzie sprzedawany jest w małych strąkach. Dla mnie wygląda to jak ziarno. Reasumując - starłem całą skórkę (gdyż w przepisie nie było rozróżnienia na białą i żółtą część. O tym dopiero dowiedziałem się z przepisu na inną nalewkę, gdzie precyzyjnie było sformułowane "unikać białego albedo!") i dałem 4 strąki kardamonu na 2L nalewki. Cóż teraz się stanie z moją nalewką? O ile kardamon mogę wyciągnąć to skórki już nie wyłowię.
Re: Brzoskwiniówka Grodziska
Odfiltrowalem, w smaku jest już całkiem nieźle aczkolwiek czuć dominację jakiegoś smaku, chyba cynamonu chociaż dalem wg przepisu. Gorzkie nie jest, może dlatego ze cytryne dalem później. Czy orientuje sie ktoś czy zamiast rumu Bacardi może być Bacardi Gold? Kompletnie nie znam się na rumach a tylko taki mam w sklepie.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
- Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
- Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Brzoskwiniówka Grodziska
Brzoskwinie i morele temat rzeka ... Od klaru do smaku ... klarowanie to mordęga ... smak i dodatki to insza inność niczego czegi dodasz zbyt dużo nie "ubijesz" ... czy to cynamon czy kardamon ... wniosek dodawaj i próbuj jeśli czujesz zbyt mocno przestań ... dalej próbuj i traf ...
W swoj smak ...
Tapniete z GT-I9500
W swoj smak ...
Tapniete z GT-I9500
Pozdrawiam
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć
Robert
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć