Brzoskwiniówka Grodziska

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
vasteq
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 22 lip 2014, 21:04

Post autor: vasteq »

Robię sobie taką nalewkę Brzoskwiniową z przepisu na stronie ale mam wątpliwości co do ilości kardamonu oraz albedo cytryny.

http://alkohole-domowe.com/nalewka/prze ... ziska.html

Czy mają to być 2 strąki czy nasionka? Bo wrzuciłem w strąkach nie będąc świadom że w środku są małe nasionka, a znalazłem w przepisach na inne nalewki o ilości podawanych w ziarenkach. Czy kruszyć bądź kroić ziarenka/strąki? Jest to moja pierwsza styczność z kardamonem.

Czy nie powinno się usunąć albedo cytryny? Inne przepisy na nalewki mówią o tym iż albedo daje gorycz.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: JanOkowita »

W przepisie jest jasno napisane:

Składniki:

1 kg dojrzałych brzoskwiń
300 g cukru
50 ml rumu Bacardi
2-3 cm kory cynamonu
otarta skórka z 1 cytryny
2 ziarenka kardamonu
1 litr wódki 40%
200 ml spirytusu

Ziarenka kardamonu i otarta skórka z cytryny, czyli bez białego albedo dającego gorycz.

Pozdrawiam
JO
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
vasteq
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 22 lip 2014, 21:04
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: vasteq »

No tak ale dla kogoś takiego jak ja nie mającego do czynienia wcześniej z kardamonem i nalewkami to było nie jasne, tym bardziej że kardamon kupiony w Kauflandzie sprzedawany jest w małych strąkach. Dla mnie wygląda to jak ziarno. Reasumując - starłem całą skórkę (gdyż w przepisie nie było rozróżnienia na białą i żółtą część. O tym dopiero dowiedziałem się z przepisu na inną nalewkę, gdzie precyzyjnie było sformułowane "unikać białego albedo!") i dałem 4 strąki kardamonu na 2L nalewki. Cóż teraz się stanie z moją nalewką? O ile kardamon mogę wyciągnąć to skórki już nie wyłowię.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: jpiwek »

Gorzkie będzie. Odfiltruj szybko filrtem do kawy. Cytryna zostanie na papierze. Z kardamonem ciężko przesadzić robilem syrop do kawy na jego bazie i można z nim poszaleć.

Autor tematu
vasteq
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 22 lip 2014, 21:04
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: vasteq »

Odfiltrowalem, w smaku jest już całkiem nieźle aczkolwiek czuć dominację jakiegoś smaku, chyba cynamonu chociaż dalem wg przepisu. Gorzkie nie jest, może dlatego ze cytryne dalem później. Czy orientuje sie ktoś czy zamiast rumu Bacardi może być Bacardi Gold? Kompletnie nie znam się na rumach a tylko taki mam w sklepie.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: michal278 »

Może być każdy rum!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Autor tematu
vasteq
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 22 lip 2014, 21:04
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: vasteq »

Przy wstępnej próbie zbytnio czuć cynamon. Za bardzo dominuje. Czy zniknie z czasem?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: golec269 »

Raczej nie zniknie. Ostatnio robiłem zaprawkę do wiśniówki,dałem cynamon według przepisu i też dominuje. Następnym razem dam mniej :)
Awatar użytkownika

Roger
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 12:14
Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 42 razy
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: Roger »

Brzoskwinie i morele temat rzeka ... Od klaru do smaku ... klarowanie to mordęga ... smak i dodatki to insza inność ;) niczego czegi dodasz zbyt dużo nie "ubijesz" ... czy to cynamon czy kardamon ... wniosek dodawaj i próbuj jeśli czujesz zbyt mocno przestań ;) ... dalej próbuj i traf ... ;)
W swoj smak ...

Tapniete z GT-I9500
Pozdrawiam

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(

Zosiaa
10
Posty: 17
Rejestracja: piątek, 23 paź 2015, 15:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Kontakt:
Re: Brzoskwiniówka Grodziska

Post autor: Zosiaa »

Można też spróbować dodać kilka migdałów obranych ze skórki albo kilka goździków :)
http://www.rynek-rolny.pl/artykul/zurawina-przedstawiamy-lecznicze-nalewki-wzmacniajace-odpornosc.html - żurawina jest najlepsza!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”