Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
marcxyzmarc
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 22 kwie 2011, 01:21
Krótko o sobie: :> :% :D
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii

Post autor: marcxyzmarc »

Witam wszystkich
Jako że jestem nowy na tym forum odrazu się przyznam - to mój drugi nastaw w życiu.
Pierwsazy nastaw był na zwykłych drożdżach piekarniczych nabytych w TESCO - jego smak pozostawiał wiele do "życzenia" więc podążając za radą "kolegów" z forum postanowiłem zakupić drożdże "gorzelnicze".
Mieszkam w UK i drożdże nabyłem na EBAY'U
Kupiłem "Alcotec 23% Turbo Yeast" - cena £4.49 - w PL poniżej 20PLN.
Paczka była dość obszerna i zawierała drożdże,pożywke i węgiel aktywny(chyba aktywny).Ważyło to z 500g jak nie więcej.
Oczywiście nie postąpiłem zgodnie z instrukcją "YOU MUST USE ONLY BREWING SUGAR (dextrose monohydrate) WITH THIS YEAST"(MUSISZ UŻYĆ TYLKO CUKRU BROWAROWEGO - DEXTROSE MONOHYDRANTE) i dodałem zwykłego cukru.
Użyłem połowy każdego z opakowań + 12L wody 4,5 kg cukru i zrobiłem nastaw.Dorzuciłem tam też garść rodzynek i z 300 g obranych i wyciśniętych mandarynek(dość kwaśnych wraz z miąszem).
Towar robił się dokładnie 7 dni - badałem codziennie czy ma posmak cukru.
Bimber przerabiam w tym momencie na tym sprzęcie MÓJ DESTYLATOR
Właśnie dziś dotarł do mnie alkoholomierz. Towar wychodzi od 59% pierwsze lanie do max 69%.
Smakuje bardzo dobrze - lekki posmak tych mandarynek.
Już utoczyłem 1 litr a wlałem tylko 5 l do "gara"(wychodzi 55%).
Walczę dalej.

Drożdże polecam za szybkość i brak smrodu.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Starowar
10
Posty: 11
Rejestracja: czwartek, 28 kwie 2011, 09:48
Lokalizacja: Halinów
Kontakt:
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Starowar »

Bardzo dobre drożdże, wyjątkowo odporne na alkohol. Ale na polskie warunki trochę za drogie i głównie przeznaczone do przerobu glukozy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Lukstir »

Witam @Starowar oraz @Marcxymarc, drożdże opisane powyżej, jak każdy z Was zauważył są do przerobu glukozy. Ale czy może ktoś napisać, że definitywnie nie nadają się do tradycyjnych cukrówek :?:
Byłaby to naprawdę dobra wiadomość zwłaszcza dla tych którzy mogliby takie drożdże nabyć. Podejrzewam, że producent pomyślał o tym, iż większość ma dostęp tylko do cukru :roll:
Jeżeli ktoś testował te grzybki na cukrze i nie zawiódł się, proszę o opinie. Na pewno niejeden odniesie korzyść.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

deprod
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 30 wrz 2011, 07:20
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: deprod »

Witam, własnie zakupiłem te drożdże i zamierzam użyć ich na roztworze ze zwykłego cukru (chociaż piszą ze nie wolno), oczywiście ze względów ekonomicznych, dekstroza jest w moim przypadku 2x droższa od cukru zwykłego, najwyżej wtopie.

Wcześniej używałem cobra 8, całkiem niezłe efekty 5 litrów 65% (całość) z nastawu ok 28l przy zestawie: deflegmator -odstojnik -chłodnica 2x gonione, pierwsze tłoczenie ponad 80%

Lukstir jak przerobie napisze jakie efekty, żeby, tak jak piszesz, zostało dla potomnych :)
Scalone.
Witam ponownie, no wiec nastaw przygotowany. Trochę byłem w szoku mieszając wszystkie składniki alcotec 23, po prostu smoła w fermentatorze.
Tak jak pisałem użyłem zwykłego cukru, mimo to zacier wygląda na to że ruszył, a nawet na pewno ruszył, spienił się po ok. trzech godzinach tak jak być powinno (wg. instrukcji).
Zobaczę co będzie dalej, będę informował , pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 lis 2011, 08:10 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Kosmetyka?

ksander
100
Posty: 104
Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 22:56
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: ksander »

Napisz jak wypadły drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast. Jestem ciekaw czy dadzą radę przerobić 10,5kg cukru w 18l wody i jakie będą efekty smakowe.
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Lukstir »

I..... cisza. Kolega ksander zapomniał opisać dalszy ciąg opowieści....
Dla potomnych miało pozostać :shock:

Poprawka: Kolego Deprod postaraj się. Kander przepraszam... :ok:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 sty 2012, 23:46 przez Lukstir, łącznie zmieniany 1 raz.
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

ksander
100
Posty: 104
Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 22:56
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: ksander »

Lukstir to kolega deprod miał te drożdże i miał opisać rezultaty pracy.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

Widzę że temat umarł. Lecz go odnowię i przerobie te drożdże dlatego że mam czas a i te 50 zł to w razie wu nie będzie stratą do płaczu. A więc przerobię 14 kg cukru w około 25 litrach wody to mi da około 34 litry nastawu może dodam wody więcej żeby miały lżej żreć tak żeby nastawu było około 40 litrów. A efekty pokaże za około tydzień do 2 tygodni gdyż klar i ferment potrzebuje czasu a tym bardziej ciągnięcie gdyż moją kolumienka daje alko prawdaż i 95% ale wolno oj wolno. Ale warto się pomęczyć :) Pozdrawiam i podejmuje się zadania :)
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

17.07 Godzina 17:00 Nastaw już zrobiony. Temp 28 *C . Zdecydowałem się na 15 kg glukozy + 30 l wody. Ciekawie wygląda ten czarny kolor węgla płynnego :). Dodałem także łyżeczkę kwasku cytrynowego.

17.07 Godzina 20:10 Nastaw już pracuje co jest bardzo zadowalające (piana na 2 palce). Zobaczymy przez jaki czas przerobią tę glukozę. Jak na razie efekt zadowalający.

18.07 Godzina 08:00 Dzień drugi a tak naprawdę to nawet nie dzień pełna doba będzie o 17 lecz jak się obudziłem poleciałem do nastawiku. Ku mojej radości nastaw pracuje ( tylko mam lekkie obawy o temperaturę gdyż skoczyła do 34 *C [w pomieszczeniu mam 24 *C] ) tak mocno że Cobra 24h się przy tym chowa a z nią mam najwięcej wspólnego [7 nastawów raz po raz]. Dziś planuje zarobić drugi balon tym razem zwykły cukier z Biedronki. Powiem co i jak. Wracając do temp. to tak jakby te drożdżaki były stworzone do wysokiej temperatury po prostu praca wre. Lecz chyba dla testu nie obniżę tej temperatury.

II. 18.07 Godzina 10:16 nastaw taki jak wyżej zrobiłem z zwykłym cukrem [Biedronkowym] i co ??
Godzina 13:50 nastaw już pracuje co mnie zdziwiło gdyż producent w instrukcji pisze iż nie stosować takiego cukru. Powiem szczerze iż piana jaką wytworzyły drożdże jest takiej samej wysokości jak w drugim balonie. Nastawy wyglądają bliźniaczo. Co dalej i jak będę aktualizować.

[Dla osób śledzących ten temat ja będę tylko edytować ten post więc zaglądajcie do mnie]

POZDRAWIAM FLAMER
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lip 2014, 14:13 przez Flamer, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Trener »

Czyli jednak zdecydowałeś się na glukozę? Trochę szkoda, bo jestem ciekaw co by powstało przy takim stężeniu zwykłego cukru i czy drożdże dałyby radę to przerobić. Rozumiem, że glukozy nie dzieliłeś na porcje tylko rozpuściłeś wszystko od razu?
Sprawdzałeś może cukromierzem Blg początkowe przed rozpoczęciem fermentacji? Z obliczeń wychodzi trochę ponad 33 Blg, ale to nie to samo co rzeczywisty pomiar.
W ramach ciekawostki, o płynnym węglu możesz poczytać tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/dodani ... t9448.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

Tak zdecydowałem się na glukozę lecz dziś zarobie drugi balon z cukrem o takich samych proporcjach będzie słabiej ale chce porównać.
Rozpuściłem całą glukozę a sprawdzić niestety nie mogę bo nie mam cukromierza wszystko robię według doświadczenia [o ile jakieś posiadam ] A na zakończenie fermentacji patrzę czy pracują czy już nie. Miło że ktoś się zainteresował tym tematem. Pozdrawiam :D @Trener
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: klodek4 »

Flamer :-(
Zasada pierwsza, kup sobie cukromierz, bo pleciesz banialuki...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: gr000by »

Uważaj, żeby się nie przegrzały - przy 30*C powinieneś już schłodzić nastaw, np. wrzucając butelki PET z zamrożoną wodą. Ja tak schłodziłem 150l nastawu na Coobra MegaPack z 30*C do 23*C przy użyciu dwóch butelek 2l napełnionych wodą i zamrożonych, wrzucałem je dwa razy (wyciągnąłem, opłukałem i zamroziłem ponownie).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

Nie było mnie w domu 7h i co ?? oczywiście temperatura podskoczyła do 38 *C drożdże żyją lecz zastosowałem diametralne chłodzenie wodą po prostu leje zimną wodę na balon temperatura spadła do 27 *C chyba będę dziś w nocy wstawał do tego nastawu żeby sprawdzać co i jak.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Trener »

Mierzenie temperatury to jedno, ale przy takim stężeniu początkowym, fermentacja może zakończyć się przedwcześnie, a bez cukromierza nie będziesz nawet o tym wiedział. Jeśli chcesz prowadzić eksperymenty tym bardziej kup cukromierz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Pretender »

Polewanie ciepłego balonu wodą nie jest najlepszym sposobem. Ale skoro już obniżyłeś temperaturę nastawu to pilnuj jej, bo następnego polewania balon może nie przeżyć.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

A więc podsumowanie gdyż 2 balony już przerobiłem. Czy to glukoza czy zwykły cukier wielkiej różnicy w ilości destylatu nie ma - raptem 0.5l spirytusu. Lecz ten na glukozie ma taki przyjemniejszy zapach w smaku identyczne. Całkowity urobek to 8l przy glukozie a przy cukrze 7.5l spirytusu 96%
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Trener »

Trochę dziwny wynik, bo skoro ilościowo nastawy były identyczne, to teoretycznie cukier powinien osiągnąć większą wydajność od glukozy. Słabszy wynik cukru może świadczyć o tym, że drożdże nie przerobiły go w całości. Innymi słowy cześć cukru wylałeś razem z odwarem.
Cukromierz naprawdę nie jest drogi, a jest w tym hobby nieoceniony.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

Oczywiście, jak radzicie zaopatrzę się w cukromierz tym bardziej, że rodzince posmakowało to co wyrobiłem i mam robić troszkę więcej tego by starczyło dla wszystkich. Przy zamówieniu drożdży i klarów zamówię także cukromierz i termometr już drugi, który będę zawieszał zamoczony w nastaw do ciągłej obserwacji temperaturowego co by mi się nie przegrzało. Pozdrawiam Flamer.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.

tedi255
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: tedi255 »

Witam, ja w sprawie drożdży alcotec 24h turbo super yeast. Sprawa polega na tym ze wstawiłem zacier 21l wody 6 kilo cukru i po dwóch dniach dalej pracuje a Blg wynosi 1. Czy to tak ma być?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Kamal »

Yyy chyba nastaw. :-)
A w jakiej temp. stoji?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Lootzek »

Z tym deklarowanym czasem pracy drożdży to trochę jak z prędkością internetu u naszych usługodawców - zależy od wielu czynników. Jeśli po dwóch dniach zeszło do 1 Blg to nie jest najgorzej.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: golec269 »

Za dobę zejdzie do -4, klarowanie i na rurki. Tak jak pisał Lootzek rzadko kiedy jest jak w instrukcji. Udanego psocenia.

tedi255
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: tedi255 »

Dziękuje Panowie za poradę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”