Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
-
Autor tematu - Posty: 6
- Rejestracja: piątek, 22 kwie 2011, 01:21
- Krótko o sobie: :> :% :D
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Witam wszystkich
Jako że jestem nowy na tym forum odrazu się przyznam - to mój drugi nastaw w życiu.
Pierwsazy nastaw był na zwykłych drożdżach piekarniczych nabytych w TESCO - jego smak pozostawiał wiele do "życzenia" więc podążając za radą "kolegów" z forum postanowiłem zakupić drożdże "gorzelnicze".
Mieszkam w UK i drożdże nabyłem na EBAY'U
Kupiłem "Alcotec 23% Turbo Yeast" - cena £4.49 - w PL poniżej 20PLN.
Paczka była dość obszerna i zawierała drożdże,pożywke i węgiel aktywny(chyba aktywny).Ważyło to z 500g jak nie więcej.
Oczywiście nie postąpiłem zgodnie z instrukcją "YOU MUST USE ONLY BREWING SUGAR (dextrose monohydrate) WITH THIS YEAST"(MUSISZ UŻYĆ TYLKO CUKRU BROWAROWEGO - DEXTROSE MONOHYDRANTE) i dodałem zwykłego cukru.
Użyłem połowy każdego z opakowań + 12L wody 4,5 kg cukru i zrobiłem nastaw.Dorzuciłem tam też garść rodzynek i z 300 g obranych i wyciśniętych mandarynek(dość kwaśnych wraz z miąszem).
Towar robił się dokładnie 7 dni - badałem codziennie czy ma posmak cukru.
Bimber przerabiam w tym momencie na tym sprzęcie MÓJ DESTYLATOR
Właśnie dziś dotarł do mnie alkoholomierz. Towar wychodzi od 59% pierwsze lanie do max 69%.
Smakuje bardzo dobrze - lekki posmak tych mandarynek.
Już utoczyłem 1 litr a wlałem tylko 5 l do "gara"(wychodzi 55%).
Walczę dalej.
Drożdże polecam za szybkość i brak smrodu.
Jako że jestem nowy na tym forum odrazu się przyznam - to mój drugi nastaw w życiu.
Pierwsazy nastaw był na zwykłych drożdżach piekarniczych nabytych w TESCO - jego smak pozostawiał wiele do "życzenia" więc podążając za radą "kolegów" z forum postanowiłem zakupić drożdże "gorzelnicze".
Mieszkam w UK i drożdże nabyłem na EBAY'U
Kupiłem "Alcotec 23% Turbo Yeast" - cena £4.49 - w PL poniżej 20PLN.
Paczka była dość obszerna i zawierała drożdże,pożywke i węgiel aktywny(chyba aktywny).Ważyło to z 500g jak nie więcej.
Oczywiście nie postąpiłem zgodnie z instrukcją "YOU MUST USE ONLY BREWING SUGAR (dextrose monohydrate) WITH THIS YEAST"(MUSISZ UŻYĆ TYLKO CUKRU BROWAROWEGO - DEXTROSE MONOHYDRANTE) i dodałem zwykłego cukru.
Użyłem połowy każdego z opakowań + 12L wody 4,5 kg cukru i zrobiłem nastaw.Dorzuciłem tam też garść rodzynek i z 300 g obranych i wyciśniętych mandarynek(dość kwaśnych wraz z miąszem).
Towar robił się dokładnie 7 dni - badałem codziennie czy ma posmak cukru.
Bimber przerabiam w tym momencie na tym sprzęcie MÓJ DESTYLATOR
Właśnie dziś dotarł do mnie alkoholomierz. Towar wychodzi od 59% pierwsze lanie do max 69%.
Smakuje bardzo dobrze - lekki posmak tych mandarynek.
Już utoczyłem 1 litr a wlałem tylko 5 l do "gara"(wychodzi 55%).
Walczę dalej.
Drożdże polecam za szybkość i brak smrodu.
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Witam @Starowar oraz @Marcxymarc, drożdże opisane powyżej, jak każdy z Was zauważył są do przerobu glukozy. Ale czy może ktoś napisać, że definitywnie nie nadają się do tradycyjnych cukrówek
Byłaby to naprawdę dobra wiadomość zwłaszcza dla tych którzy mogliby takie drożdże nabyć. Podejrzewam, że producent pomyślał o tym, iż większość ma dostęp tylko do cukru
Jeżeli ktoś testował te grzybki na cukrze i nie zawiódł się, proszę o opinie. Na pewno niejeden odniesie korzyść.
Byłaby to naprawdę dobra wiadomość zwłaszcza dla tych którzy mogliby takie drożdże nabyć. Podejrzewam, że producent pomyślał o tym, iż większość ma dostęp tylko do cukru
Jeżeli ktoś testował te grzybki na cukrze i nie zawiódł się, proszę o opinie. Na pewno niejeden odniesie korzyść.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Witam, własnie zakupiłem te drożdże i zamierzam użyć ich na roztworze ze zwykłego cukru (chociaż piszą ze nie wolno), oczywiście ze względów ekonomicznych, dekstroza jest w moim przypadku 2x droższa od cukru zwykłego, najwyżej wtopie.
Wcześniej używałem cobra 8, całkiem niezłe efekty 5 litrów 65% (całość) z nastawu ok 28l przy zestawie: deflegmator -odstojnik -chłodnica 2x gonione, pierwsze tłoczenie ponad 80%
Lukstir jak przerobie napisze jakie efekty, żeby, tak jak piszesz, zostało dla potomnych
Scalone.
Witam ponownie, no wiec nastaw przygotowany. Trochę byłem w szoku mieszając wszystkie składniki alcotec 23, po prostu smoła w fermentatorze.
Tak jak pisałem użyłem zwykłego cukru, mimo to zacier wygląda na to że ruszył, a nawet na pewno ruszył, spienił się po ok. trzech godzinach tak jak być powinno (wg. instrukcji).
Zobaczę co będzie dalej, będę informował , pozdrawiam.
Wcześniej używałem cobra 8, całkiem niezłe efekty 5 litrów 65% (całość) z nastawu ok 28l przy zestawie: deflegmator -odstojnik -chłodnica 2x gonione, pierwsze tłoczenie ponad 80%
Lukstir jak przerobie napisze jakie efekty, żeby, tak jak piszesz, zostało dla potomnych
Scalone.
Witam ponownie, no wiec nastaw przygotowany. Trochę byłem w szoku mieszając wszystkie składniki alcotec 23, po prostu smoła w fermentatorze.
Tak jak pisałem użyłem zwykłego cukru, mimo to zacier wygląda na to że ruszył, a nawet na pewno ruszył, spienił się po ok. trzech godzinach tak jak być powinno (wg. instrukcji).
Zobaczę co będzie dalej, będę informował , pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 lis 2011, 08:10 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Kosmetyka?
Powód: Kosmetyka?
-
- Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
I..... cisza. Kolega ksander zapomniał opisać dalszy ciąg opowieści....
Dla potomnych miało pozostać
Poprawka: Kolego Deprod postaraj się. Kander przepraszam...
Dla potomnych miało pozostać
Poprawka: Kolego Deprod postaraj się. Kander przepraszam...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 2 sty 2012, 23:46 przez Lukstir, łącznie zmieniany 1 raz.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Widzę że temat umarł. Lecz go odnowię i przerobie te drożdże dlatego że mam czas a i te 50 zł to w razie wu nie będzie stratą do płaczu. A więc przerobię 14 kg cukru w około 25 litrach wody to mi da około 34 litry nastawu może dodam wody więcej żeby miały lżej żreć tak żeby nastawu było około 40 litrów. A efekty pokaże za około tydzień do 2 tygodni gdyż klar i ferment potrzebuje czasu a tym bardziej ciągnięcie gdyż moją kolumienka daje alko prawdaż i 95% ale wolno oj wolno. Ale warto się pomęczyć Pozdrawiam i podejmuje się zadania
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
17.07 Godzina 17:00 Nastaw już zrobiony. Temp 28 *C . Zdecydowałem się na 15 kg glukozy + 30 l wody. Ciekawie wygląda ten czarny kolor węgla płynnego . Dodałem także łyżeczkę kwasku cytrynowego.
17.07 Godzina 20:10 Nastaw już pracuje co jest bardzo zadowalające (piana na 2 palce). Zobaczymy przez jaki czas przerobią tę glukozę. Jak na razie efekt zadowalający.
18.07 Godzina 08:00 Dzień drugi a tak naprawdę to nawet nie dzień pełna doba będzie o 17 lecz jak się obudziłem poleciałem do nastawiku. Ku mojej radości nastaw pracuje ( tylko mam lekkie obawy o temperaturę gdyż skoczyła do 34 *C [w pomieszczeniu mam 24 *C] ) tak mocno że Cobra 24h się przy tym chowa a z nią mam najwięcej wspólnego [7 nastawów raz po raz]. Dziś planuje zarobić drugi balon tym razem zwykły cukier z Biedronki. Powiem co i jak. Wracając do temp. to tak jakby te drożdżaki były stworzone do wysokiej temperatury po prostu praca wre. Lecz chyba dla testu nie obniżę tej temperatury.
II. 18.07 Godzina 10:16 nastaw taki jak wyżej zrobiłem z zwykłym cukrem [Biedronkowym] i co ??
Godzina 13:50 nastaw już pracuje co mnie zdziwiło gdyż producent w instrukcji pisze iż nie stosować takiego cukru. Powiem szczerze iż piana jaką wytworzyły drożdże jest takiej samej wysokości jak w drugim balonie. Nastawy wyglądają bliźniaczo. Co dalej i jak będę aktualizować.
[Dla osób śledzących ten temat ja będę tylko edytować ten post więc zaglądajcie do mnie]
POZDRAWIAM FLAMER
17.07 Godzina 20:10 Nastaw już pracuje co jest bardzo zadowalające (piana na 2 palce). Zobaczymy przez jaki czas przerobią tę glukozę. Jak na razie efekt zadowalający.
18.07 Godzina 08:00 Dzień drugi a tak naprawdę to nawet nie dzień pełna doba będzie o 17 lecz jak się obudziłem poleciałem do nastawiku. Ku mojej radości nastaw pracuje ( tylko mam lekkie obawy o temperaturę gdyż skoczyła do 34 *C [w pomieszczeniu mam 24 *C] ) tak mocno że Cobra 24h się przy tym chowa a z nią mam najwięcej wspólnego [7 nastawów raz po raz]. Dziś planuje zarobić drugi balon tym razem zwykły cukier z Biedronki. Powiem co i jak. Wracając do temp. to tak jakby te drożdżaki były stworzone do wysokiej temperatury po prostu praca wre. Lecz chyba dla testu nie obniżę tej temperatury.
II. 18.07 Godzina 10:16 nastaw taki jak wyżej zrobiłem z zwykłym cukrem [Biedronkowym] i co ??
Godzina 13:50 nastaw już pracuje co mnie zdziwiło gdyż producent w instrukcji pisze iż nie stosować takiego cukru. Powiem szczerze iż piana jaką wytworzyły drożdże jest takiej samej wysokości jak w drugim balonie. Nastawy wyglądają bliźniaczo. Co dalej i jak będę aktualizować.
[Dla osób śledzących ten temat ja będę tylko edytować ten post więc zaglądajcie do mnie]
POZDRAWIAM FLAMER
Ostatnio zmieniony piątek, 18 lip 2014, 14:13 przez Flamer, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Czyli jednak zdecydowałeś się na glukozę? Trochę szkoda, bo jestem ciekaw co by powstało przy takim stężeniu zwykłego cukru i czy drożdże dałyby radę to przerobić. Rozumiem, że glukozy nie dzieliłeś na porcje tylko rozpuściłeś wszystko od razu?
Sprawdzałeś może cukromierzem Blg początkowe przed rozpoczęciem fermentacji? Z obliczeń wychodzi trochę ponad 33 Blg, ale to nie to samo co rzeczywisty pomiar.
W ramach ciekawostki, o płynnym węglu możesz poczytać tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/dodani ... t9448.html
Sprawdzałeś może cukromierzem Blg początkowe przed rozpoczęciem fermentacji? Z obliczeń wychodzi trochę ponad 33 Blg, ale to nie to samo co rzeczywisty pomiar.
W ramach ciekawostki, o płynnym węglu możesz poczytać tutaj http://alkohole-domowe.com/forum/dodani ... t9448.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Tak zdecydowałem się na glukozę lecz dziś zarobie drugi balon z cukrem o takich samych proporcjach będzie słabiej ale chce porównać.
Rozpuściłem całą glukozę a sprawdzić niestety nie mogę bo nie mam cukromierza wszystko robię według doświadczenia [o ile jakieś posiadam ] A na zakończenie fermentacji patrzę czy pracują czy już nie. Miło że ktoś się zainteresował tym tematem. Pozdrawiam @Trener
Rozpuściłem całą glukozę a sprawdzić niestety nie mogę bo nie mam cukromierza wszystko robię według doświadczenia [o ile jakieś posiadam ] A na zakończenie fermentacji patrzę czy pracują czy już nie. Miło że ktoś się zainteresował tym tematem. Pozdrawiam @Trener
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Uważaj, żeby się nie przegrzały - przy 30*C powinieneś już schłodzić nastaw, np. wrzucając butelki PET z zamrożoną wodą. Ja tak schłodziłem 150l nastawu na Coobra MegaPack z 30*C do 23*C przy użyciu dwóch butelek 2l napełnionych wodą i zamrożonych, wrzucałem je dwa razy (wyciągnąłem, opłukałem i zamroziłem ponownie).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Nie było mnie w domu 7h i co ?? oczywiście temperatura podskoczyła do 38 *C drożdże żyją lecz zastosowałem diametralne chłodzenie wodą po prostu leje zimną wodę na balon temperatura spadła do 27 *C chyba będę dziś w nocy wstawał do tego nastawu żeby sprawdzać co i jak.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Mierzenie temperatury to jedno, ale przy takim stężeniu początkowym, fermentacja może zakończyć się przedwcześnie, a bez cukromierza nie będziesz nawet o tym wiedział. Jeśli chcesz prowadzić eksperymenty tym bardziej kup cukromierz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
A więc podsumowanie gdyż 2 balony już przerobiłem. Czy to glukoza czy zwykły cukier wielkiej różnicy w ilości destylatu nie ma - raptem 0.5l spirytusu. Lecz ten na glukozie ma taki przyjemniejszy zapach w smaku identyczne. Całkowity urobek to 8l przy glukozie a przy cukrze 7.5l spirytusu 96%
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Trochę dziwny wynik, bo skoro ilościowo nastawy były identyczne, to teoretycznie cukier powinien osiągnąć większą wydajność od glukozy. Słabszy wynik cukru może świadczyć o tym, że drożdże nie przerobiły go w całości. Innymi słowy cześć cukru wylałeś razem z odwarem.
Cukromierz naprawdę nie jest drogi, a jest w tym hobby nieoceniony.
Cukromierz naprawdę nie jest drogi, a jest w tym hobby nieoceniony.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Oczywiście, jak radzicie zaopatrzę się w cukromierz tym bardziej, że rodzince posmakowało to co wyrobiłem i mam robić troszkę więcej tego by starczyło dla wszystkich. Przy zamówieniu drożdży i klarów zamówię także cukromierz i termometr już drugi, który będę zawieszał zamoczony w nastaw do ciągłej obserwacji temperaturowego co by mi się nie przegrzało. Pozdrawiam Flamer.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.