Spadająca moc spirytusu - Aabratek
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Witam wszystkich,
w ostatnim czasie obserwuje pewien problem ze swoim Aabratkiem. Urobek traci moc: co kilka gotowań odnotowuję regularny spadek mocy w urobku, kiedy początkowo było 96%, po kilku gotowaniach 94%, potem 92% a teraz już tylko 90%. Wszystko robię tak samo i niewiem w czym może tkwić problem.
Macie jakieś domysły?
w ostatnim czasie obserwuje pewien problem ze swoim Aabratkiem. Urobek traci moc: co kilka gotowań odnotowuję regularny spadek mocy w urobku, kiedy początkowo było 96%, po kilku gotowaniach 94%, potem 92% a teraz już tylko 90%. Wszystko robię tak samo i niewiem w czym może tkwić problem.
Macie jakieś domysły?
-
- Posty: 30
- Rejestracja: wtorek, 13 gru 2011, 22:07
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek
A może to wina miernika? Sprawdzałeś go ostatnio? Jaka była temperatura próbki spirytusu do pomiaru?
Opisz dokładnie jak prowadzisz proces rektyfikacji.
Opisz dokładnie jak prowadzisz proces rektyfikacji.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 1029
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 256 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek
1) Podgrzewam nastaw (45l z VodkaStar, BLG -5) aż temperatura wzrasta na głowicy do temperatury dnia.
2) Podłączam regulator mocy i ustawiam a 65% mocy grzania (100%=3400W)
3) Stabilizuję 60 minut.
4) Odbieram 150ml przedgonu, poczym ustawiam na 1 kropla co 5-10 sek.
5) Odkręcam OVM na 26-28 ml na minutę i pilnuję aby przez resztę procesu temperatura nie skoczyła mi więcej niż o 0.1 stopnia Celsjusza.
6) Ostatnim czasem udaje mi się tylko uzyskać 5 l Spirytusu za każdym razem, bo po dalszej redukcji odbioru kapało by zbyt wolno aby to miało mieć jakiś sens, przy czym temperatura w kotle ma wtedy zawsze około 90-91 stopni (sonda mierzy temp. cieczy). Rezygnuje z dalszego odbierania pogonu.
Sprężynki pryzmatyczne.dulcis_aurum pisze:A czym masz zasypaną rurę?
Niewiem czemu by to miała być wina miernika, musiał bym na sklepowym spirycie sprawdzić. Temperatura była letnia bo odstał kilka godzin, na pewno nie był gorący.HomoChemicus pisze:A może to wina miernika? Sprawdzałeś go ostatnio? Jaka była temperatura próbki spirytusu do pomiaru?
Opisz dokładnie jak prowadzisz proces rektyfikacji.
1) Podgrzewam nastaw (45l z VodkaStar, BLG -5) aż temperatura wzrasta na głowicy do temperatury dnia.
2) Podłączam regulator mocy i ustawiam a 65% mocy grzania (100%=3400W)
3) Stabilizuję 60 minut.
4) Odbieram 150ml przedgonu, poczym ustawiam na 1 kropla co 5-10 sek.
5) Odkręcam OVM na 26-28 ml na minutę i pilnuję aby przez resztę procesu temperatura nie skoczyła mi więcej niż o 0.1 stopnia Celsjusza.
6) Ostatnim czasem udaje mi się tylko uzyskać 5 l Spirytusu za każdym razem, bo po dalszej redukcji odbioru kapało by zbyt wolno aby to miało mieć jakiś sens, przy czym temperatura w kotle ma wtedy zawsze około 90-91 stopni (sonda mierzy temp. cieczy). Rezygnuje z dalszego odbierania pogonu.
Tak, patrzę praktycznie tylko na 10 półkę podczas całej procedury aby tam temperatura mi nie skoczyła.boxer1981228 pisze:Temperatura na 10 półce podczas procesu jest stabilna ?
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek
Nigdy mi nie zalewało, nawet jak miałem na maksa włączone grzałki niby 4kw (z destylandia) po zmierzeniu miały tak naprawdę 3,4kw. Spróbuję przed kolejnym razem, aczkolwiek dziwne, skoro robię tylko cukrówki.HomoChemicus pisze:Nie zalewa ci przypadkiem kolumny? Spróbuj przesypać wypełnienie, mogły się syfy poprodukcyjne gdzieś zebrać.
-
- Posty: 38
- Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2013, 21:15
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek
Pomijam sposób prowadzenia procesu i skazań termometru, dla mnie jak to już koledzy Ci pisali wymień miernik - dlaczego? - zauważ że w pewnych odstępach czasu wskazania idą ci w dół, dla mnie ewidentnie miernik do wymiany pod warunkiem że że jest tak jak piszesz iż proces prowadzisz za każdym razem identycznie.
-
Autor tematu - Posty: 81
- Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek
Ale to akurat najszybciej zweryfikuję, wkładając miernik do sklepowego spirytusu i się okaże, czy jest walnięty czy nie.waldi48 pisze:Pomijam sposób prowadzenia procesu i skazań termometru, dla mnie jak to już koledzy Ci pisali wymień miernik - dlaczego? - zauważ że w pewnych odstępach czasu wskazania idą ci w dół, dla mnie ewidentnie miernik do wymiany pod warunkiem że że jest tak jak piszesz iż proces prowadzisz za każdym razem identycznie.