Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: dombo86 »

Witam wszystkich,

w ostatnim czasie obserwuje pewien problem ze swoim Aabratkiem. Urobek traci moc: co kilka gotowań odnotowuję regularny spadek mocy w urobku, kiedy początkowo było 96%, po kilku gotowaniach 94%, potem 92% a teraz już tylko 90%. Wszystko robię tak samo i niewiem w czym może tkwić problem.

Macie jakieś domysły?
promocja

dulcis_aurum
30
Posty: 30
Rejestracja: wtorek, 13 gru 2011, 22:07
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: dulcis_aurum »

A czym masz zasypaną rurę?
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: HomoChemicus »

A może to wina miernika? Sprawdzałeś go ostatnio? Jaka była temperatura próbki spirytusu do pomiaru?
Opisz dokładnie jak prowadzisz proces rektyfikacji.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: boxer1981228 »

Temperatura na 10 półce podczas procesu jest stabilna ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: dombo86 »

dulcis_aurum pisze:A czym masz zasypaną rurę?
Sprężynki pryzmatyczne.
HomoChemicus pisze:A może to wina miernika? Sprawdzałeś go ostatnio? Jaka była temperatura próbki spirytusu do pomiaru?
Opisz dokładnie jak prowadzisz proces rektyfikacji.
Niewiem czemu by to miała być wina miernika, musiał bym na sklepowym spirycie sprawdzić. Temperatura była letnia bo odstał kilka godzin, na pewno nie był gorący.

1) Podgrzewam nastaw (45l z VodkaStar, BLG -5) aż temperatura wzrasta na głowicy do temperatury dnia.
2) Podłączam regulator mocy i ustawiam a 65% mocy grzania (100%=3400W)
3) Stabilizuję 60 minut.
4) Odbieram 150ml przedgonu, poczym ustawiam na 1 kropla co 5-10 sek.
5) Odkręcam OVM na 26-28 ml na minutę i pilnuję aby przez resztę procesu temperatura nie skoczyła mi więcej niż o 0.1 stopnia Celsjusza.
6) Ostatnim czasem udaje mi się tylko uzyskać 5 l Spirytusu za każdym razem, bo po dalszej redukcji odbioru kapało by zbyt wolno aby to miało mieć jakiś sens, przy czym temperatura w kotle ma wtedy zawsze około 90-91 stopni (sonda mierzy temp. cieczy). Rezygnuje z dalszego odbierania pogonu.
boxer1981228 pisze:Temperatura na 10 półce podczas procesu jest stabilna ?
Tak, patrzę praktycznie tylko na 10 półkę podczas całej procedury aby tam temperatura mi nie skoczyła.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: HomoChemicus »

Nie zalewa ci przypadkiem kolumny? Spróbuj przesypać wypełnienie, mogły się syfy poprodukcyjne gdzieś zebrać.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: dombo86 »

HomoChemicus pisze:Nie zalewa ci przypadkiem kolumny? Spróbuj przesypać wypełnienie, mogły się syfy poprodukcyjne gdzieś zebrać.
Nigdy mi nie zalewało, nawet jak miałem na maksa włączone grzałki niby 4kw (z destylandia) po zmierzeniu miały tak naprawdę 3,4kw. Spróbuję przed kolejnym razem, aczkolwiek dziwne, skoro robię tylko cukrówki.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: radius »

@dombo86, zrób jak ci radzi HomoChemicus. Sprężynki pryzmatyczne przy dłuższym używaniu lubią się ubijać pod własnym ciężarem, więc warto co jakiś czas je przesypać :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Szlumf
2000
Posty: 2378
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: Szlumf »

dombo86 pisze:...... przy czym temperatura w kotle ma wtedy zawsze około 90-91 stopni (sonda mierzy temp. cieczy).
Wymień też ten termometr. Ten co masz mocno przekłamuje.
Awatar użytkownika

waldi48
30
Posty: 38
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2013, 21:15
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: waldi48 »

Pomijam sposób prowadzenia procesu i skazań termometru, dla mnie jak to już koledzy Ci pisali wymień miernik - dlaczego? - zauważ że w pewnych odstępach czasu wskazania idą ci w dół, dla mnie ewidentnie miernik do wymiany pod warunkiem że że jest tak jak piszesz iż proces prowadzisz za każdym razem identycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: dombo86 »

waldi48 pisze:Pomijam sposób prowadzenia procesu i skazań termometru, dla mnie jak to już koledzy Ci pisali wymień miernik - dlaczego? - zauważ że w pewnych odstępach czasu wskazania idą ci w dół, dla mnie ewidentnie miernik do wymiany pod warunkiem że że jest tak jak piszesz iż proces prowadzisz za każdym razem identycznie.
Ale to akurat najszybciej zweryfikuję, wkładając miernik do sklepowego spirytusu i się okaże, czy jest walnięty czy nie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dombo86
50
Posty: 81
Rejestracja: piątek, 19 wrz 2014, 19:22
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Spadająca moc spirytusu - Aabratek

Post autor: dombo86 »

Kierując się waszymi radami wysypałem sprężynki i je na nowo wsypałem. Faktycznie musiały być ubite w którymś miejscu. Wsypanie ich na nowo dało pozytywny efekt: 94 Volt wróciło jak na początku. Jak dla mnie problem rozwiązany. Dzięki!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”